HALK EĞİTİMCİSİ YETİŞTİRME KONUSUNDA TOKYO KONFERANSI ÖNERİLERİ VE DÜNYADAKİ UYGULAMALAR

Unesco tarafından günümüze kadar lO’a yakın Uluslararası Yetişkin Eğitimi Konferansı düzenlenmiştir. Bunlardan Tokyo Konferansı son derece önemlilerden biridir. Yeni eğilimlerin, yeni kavramların ve yeni uygulamaların gelişmesi, yaygınlaşması bakımından önemli katkıları olan Tokyo Konferansı, halk eğitimi alanında yeni bir dönem başlatmıştır. Konferansta, özellikle halk eğitimcisi yetiştirme konusunda benimsenen görüş ve uygulamalar hala günümüzde değerini korumakta ve sürdürülmektedir. Bu nedenle Tokyo, Konferansının, ele alınması uygun görülmüştür (Bülbül, 1984, s. 7, Oğuzkan, 1985, s. 4).

SÖZCÜKLERLE DÖKÜLMEYENLER : Sınıfta Sözsüz İletişim

Sözel iletişim insanoğlunun üzerinde ençok çalıştığı etkinliklerden birisidir. İlkokuldan üniversiteye kadar her okul düzeyinde öğrencilerden konuşma ve yazı dilinin yapılarını öğrenmeleri istenir. Öğrenciler sözel dile hakim olmadıkça gerçek anlamda eğitilmiş sayılmazlar. Öte yandan sözsüz iletişim ise insanoğlunun üzerinde çok az durduğu bir etkinlik olagelmiştir. Günümüzde bile hala devlet okullarının programlarına temel bir ders olarak girecek önemde görülmemektedir. Oysa, insanların iletişim kurarken alıp gönderdikleri mesajlardaki anlamların % 80 kadar büyük bir oranını sözsüz dil oluşturmaktadır. Bu rahatsız edici bir orandır. Demek ki insân-oğlu bu gerçek ortaya çıkıncaya kadar iletişim ile ilgili çalışmalarında yanlışın üzerinde durmuştur.

___

  • Bülbül, A. Sudi., “Elsinordan 'Tokyoya”, Yetişkin Eğitimi (Yaygın Eğitim) üst Kademe Yöne-ticileri ve Uzmanları Toplantısı, Ankara, 1984. Bildiri.