Kamusal alan, kent ve heykel ilişkisi

Habermascı modele göre, Batı toplumlarında 18.yy’da modernlikle birlikte burjuvazinin bir alanı olarak ortaya çıkan kamusal alan, herkese açık yapısıyla insanların bir araya gelip ortak bir sorun hakkında düşünce, söylem ve eylem üretebildikleri ve karşılıklı iletişime girebildikleri bir etkinlik alanına karşılık gelir. Kavram boyutunun ötesinde kamusal alanın okunabilir ve görülebilir formu olarak kentler tarih boyunca kamusal yaşamın odağı olmuş ve kamusal alanın somut biçimde mekanda var olma zeminini oluşturmuştur. Kamuya açık mekanlarda bir buluşma noktası yaratan, bu nedenle de kamusal alanın işlevini güçlendirici bir etkiye sahip olan heykeller ise, kentsel planlamanın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Bu makalede kamusal alana ilişkin kavramsal bir çerçevenin oluşturulmasının ardından, özellikle Batıda, kamusal bir oluşum olarak kentlerde, kent merkezlerinde ve meydanlarda heykelin kendisine edindiği yer vurgulanmış ve kamusal bir alan yaratmada kent ile heykel ilişkisinin önemi irdelenmeye çalışılmıştır.

Relationship of public sphere, city and sculpture

According to the Habermasist model, the public sphere, which has emerged as a field of bourgeoisie with modernism in Western societies in the 18th century, corresponds to a field of activity in which people can come together, produce their views, rhetoric and actions about a common problem and establish a mutual communication with each other thanks to its structure embracing everybody. Beyond the dimension of concept, the cities have been the focus of public life throughout history as a readable and visible form the public sphere and established a basis so that the public sphere concretely exists in space. The sculptures, which create a meeting point in places open to public and thus which have an impact on strengthening the function of public sphere, have become indispensable for urban planning. Thus this study establishes a conceptual framework concerning the public sphere, stresses the place gained by the sculpture in cities, city centers and squares as a public formation and analyzes the conditions for a sculpture to exist outdoors.

___

  • Aksoy, A. (2007). Giriş. Olasılıklar, Duruşlar, Müzakere-Güncel Sanatta Kamusal Alan Tartışmaları, 11-13. (P. Tan ve S. Boynik, Der.). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınlan: İstanbul.
  • Aşıcıoğlu, A£. (2006). Küreselleşen Kentlerin Kamusal Olamayan Kentsel Alanları. Sanat ve... Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 8. Ulusal Sanat Sempozyumu. 18-20 Ekim 2006. 201-215. HIJ GSF Yayınlan: Ankara.
  • Benhabib, S. (1996). Kamu Alanı Modelleri. Cogito-Kent ve Kültürü, 241-255. (I. Şimşek, Ed.). Yapı Kredi Yay ın lan: istanbul.
  • Berman, M. (1994). Katı Olan Her Şey Buharlaştyor, (Çev. Ümit Altuğ ve Bülent Peker). İletişim Yayınları: İstanbul.
  • Demirarslan, D., Algan, Ö., Yüce, O. (2005). Kentsel Mekan Tasarımında Fiziksel Çevre Kurucu Öğesi Olarak Heykel: Kocaeli Örneği .Günümüz Türk Heykel Sanatının Sorunları, Ulusal Heykel Sempozyumu. 14-15 Eylül 2005.87-98, Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayınları.
  • Deutsche, R. (2007). O Kadar da Yönetilmiyor Olma Sanatı. Olasılıklar, Duruşlar, Müzakere-Güncel Sanıma Kamusal Alan Tartışmaları, 83-92. (Pelin Tan ve Sezgin Boynik, Der.). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınlan: İstanbul. Gökgür, P. (2008). Kentsel Mekanda Kamusal Alanın Yeri. Bağlam Yayıncılık: İstanbul.
  • Lash, S. (1994). Modernite mi, Modernizm mi? Weber ve Günümüz Toplumsal Teorisi. Modernite Versus Postmodernite. 47-72. (Çev. Mehmet Küçük). (Mehmet Küçük, Der.). Vadi Yayınlan: Ankara.
  • Lütticken, S. (2007). Gizlilik ve Kamusallık: Avangardı Yeniden Harekete Geçirmek, Olasılıklar, Duruşlar, Müzakere-Güncel Sanatta Kamusal Alan Tartışmaları, 109-123. (P. Tan ve S. Boynik, Der.). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınlan: İstanbul.
  • Önen, Y., Şanbey, C. Z. (l993).Almanca-Türkçe Sözlük 2, (Vural Ülkü, Haz.). Türk Dil Kurumu: Ankara.
  • Sarup, M. (1995). Post Yapısalcılık - Postmodernizm. (Çev. Baki Güçlü), Ark Yayınevi: Ankara.
  • Timur,T. (2008).Habermas'ı Okumak. Yordam Kitap: İstanbul.
  • İNTERNET KAYNAKLARI
  • Gürkaş, T. (t.y). Bir Dil Oyunu. (Online). (http://www.boyutpedia.com/default~ID...).
  • Güney, Z. (2007). Kamusal Alan Nedir? Kamusal Mekan Nedir? 25 Ekim 2007. (Online) (www.aıMtera._____»m/h21487-kamusal-alan-mekan-nedir.html)
  • Habermas, J. (1995). Kamusal Alan: Ansiklopedik Bir Makale. Birikim. Şubat 1995. Sayr7O,62-66, (S. E. Bronner ve D.M.Kellner,1989,Ed.),(N.ErolÇev).(Online) (http://www.birikimdergisi.com/birikim/birikim/aspx?did=1&dsid =77)
  • (2003). Nilüfer Göle ile Kamusal Alan ve Sivil Toplum Üzerine..., Sivil Toplum Dergisi, Yıkl, Sayı:2, Nisan, Mayıs, Haziran 2003. (Online) (http://www siviltoplum.com.tr/?ynt^cerikdetay&icerik=47&id=133).