Château de Vincennes Kayıtlarına göre Dünya Savaşı Sona Ererken İttihatçı Liderler ile Onların Siyasetine İlişkin Değerlendirmeler (1917-1918)

Fransız Genelkurmayı tarafından savaş yıllarında oluşturulan “Doğu Müttefik Orduları Başkumandanlığı”nın önemli birimlerinden 2. Büro’nun hazırladığı oldukça ayrıntılı bir Türkiye raporunda öndegelen İttihatçı liderler hakkında bilgi verildikten sonra Jön-Türk politikasının son bir yılı değerlendirilmekteydi. Kurumsal ve işlevsel yapısı itibarıyla Genelkurmay Başkanlığımız’ın Askerî Tarih veStratejik Etüt Daire Başkanlığı (ATASE)’nı andıran Château Vincennes’de bulunan, ağırlıklı olarakaskerî olmak üzere diplomatik ve bölgesel sorunlara ilişkin belgelerin, Fransız resmî görüşünü yansıtmakla birlikte, uluslararasılaşmış sorunlara analitik yaklaşımlar açısından çok önemli bir değer taşıdığıaçıktır. XIX. yüzyılın getirdiği sorunların XX. yüzyıla taşınmasıyla birlikte patlayan I. Dünya Savaşıyılları, devletler açısından sadece cephelerde kazanılan zaferler ya da yenilgiler ile askerî durumlar içindeğil, savaşı yürüten askerî ve sivil kadronun da önemini öne çıkarmıştır. O nedenle askerî ve sivilkadronun çeşitli açılardan değerlendirilmesi, politika üretecek stratejinin oluşmasına katkı sağlayacak birhazırlık olarak telâkki edilmektedir. Bu çalışmada, bir kısmı Fransa ile yakınlaşma siyasetinden yanaolmuş, önde gelen İttihatçı kadro ile onların siyasetine ilişkin Fransızların görüş ve düşüncelerideğerlendirilmeye çalışılacaktır

An Assessment of the Unionist Leaders and their Policy Towards the End of the World War I from the Registers of the Château de Vincennes (1917-1918)

This article begins with a rather detailed report prepared by the second office, one of the most important units in the Supreme Headquarter of Eastern Allied Armies, which was established by the French General Staff during the war years, which provides information concerning the foremost Unionist leaders and then the final year of the Young Turks’ policy is evaluated. The Chateau de Vincennes, which resembles Turkish Armed Forces General Staff Department of Military History and Strategic Studies Archive (ATASE) in terms of its organizational structure and function, has primarily military documents. It is obvious that these documents are important in not only reflecting French official opinion on diplomatic and regional problems but also giving experts the opportunity for an analytical approach to international problems. The states/empires that were defeated in World War One were subject to the more devastating results, although the results of the war were subversive for all countries that participated in First World War. The war years emphasized the importance of both the military power of the countries and the military and civil staff that managed the war. Therefore, evaluating the military and civil staff from various perspectives is considered as a preparation for strategies which have developed a policy. In this study some leaders from the Union and Progress Party who wanted to make an alliance with France, and the French authorities’ opinion concerning their policy are evaluated in the light of the detailed reports.

___

  • Akşin S. (1983). İstanbul Hükümetleri ve Milli Mücadele. İstanbul 1983.
  • Çolak M. (2014). Alman İmparatorluğu’nun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası (1914- 1918). Ankara 2014.
  • Eroğlu N. (2006). Cavit Bey, Fırtınalı Günlerin Ünlü Maliye Nazırı. İstanbul 2006.
  • Hatıralar, Cemal Paşa. (2008). Haz. A. Kabacalı. İstanbul 2008.
  • Türkgeldi A. F. (2010). Görüp İşittiklerim. Ankara 2010.
  • Château de Vincennes, Etat – Major de l’Armée de Terre / Service Historique de la Défence (SHD), Paris. SHD. GR. 7 N 1656, “La Politique Turque” (depuis la Révolution Russe, 1917-1918).