Velilerin Sınıf Öğretmenlerine Bakış Açılarının İncelenmesi

Bu araştırma değişen toplumumuzda velilerin sınıf öğretmenlerine olan bakış açılarını ortaya koyması açısından önemlidir. Bu araştırmanın amacı velilerin sınıf öğretmenlerine olan bakış açılarının incelenmesidir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim (fenomenoloji) yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların belirlemesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ve ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Velilerle yapılan görüşmeler ses kayıt cihazına kaydedilmiştir. Görüşmeler bireysel olarak sessiz bir ortamdagerçekleştirilmiştir.20 veli ile görüşme yapılmıştır.Görüşmeler ortalama 15 dakika sürmüştür. Toplamda 318 dakika görüşme yapılmıştır. Veriler 2017 yılı mart ayında toplanmıştır. Yazılı olan görüşler belirli kodlar, kategoriler ve temalar altında gruplandırılmıştır. Veli görüşleri üzerinde yapılaniçerikanalizisonucunda üç adet temaya ulaşılmıştır. Ulaşılan temalar şunlardır: memnuniyet, özveri, saygınlık. Veli görüşleri sonucunda, velilerin sınıf öğretmenlerinden yüzde doksanoranında memnun oldukları belirlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin büyük bir özveri ile çalıştıkları tespit edilmiştir. Saygınlık konusunda ise farklı görüşler mevcuttur. Araştırma sonucunda önerilerde bulunulmuştur.

Investigation the Views of Parents' to Primary School Teachers

This research is important to reveal the attitudes of the parents to the class teachers in our changing society. This research is the study of the intentions of the intended parents andtheir teachers. The research was carried out by means of phenomenologyfrom qualitative research methods. In the identification of the participants, easy accessible case sampling and criterion sampling were used for purposeful sampling methods. The semi-structured interview form developed by the researcher was used as data collection tool. The data were collected by a semi-structured interview form prepared by the researcher. The interviewsrecorded on the voice recorder. The interviews were conducted in an individually quiet environment. 20 parents were interviewed. The talks lasted approximately 15 minutes. A total of 318 minutes were interviewed. The data were collected in March, 2017. Written opinions are grouped under certain codes, categories and themes. As a result of the content analysis on the opinions of the parents, three themes were reached. The themes reached are: satisfaction, self-sacrifice, respectability. As a result of the parents' opinions, it was determined that the parents were satisfiedwith ninety percent of the class teachers. It has been found that class teachers work with great devotion. There are different views on respectability. Suggestions were made as a result of the research.

___

  • Aydın, R., Şahin, H. ve Topal, T. (2008). Türkiye’de ilköğretime sınıf öğretmeni yetiştirmede nitelik arayışları, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12(2), 119-142.
  • Aydoğan, İ. (2006). İlköğretim okullarında okul-çevre ilişkilerinin düzeyi. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 2, 121-136.
  • Azar, A. (2011). Türkiye’deki öğretmen eğitimi üzerine bir söylem: nitelik mi, nicelik mi? Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 1(1), 36-38.
  • Baskan, G. A. (2001). Öğretmenlik mesleği ve öğretmen yetiştirmede yeniden yapılanma. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20, 16-25.
  • Bayrakdar, M. ve Yiğit, B. (2006). Okul-çevre ilişkileri (1. Baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık. Binicioğlu, G. (2010). İlköğretimde okul-aile iletişim etkinlikleri: öğretmen ve veli görüşleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Christensen, L. B., Johnson, R. B. ve Turner, L. A. (2015). Araştırma yöntemleri desen ve analiz (Çev. Edt: Ahmet Aypay). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Creswell, J. W. (2012). Educational research: Planning, conducting, and evaluating quantitative and qualitative research (4th ed.). Boston: Pearson Education, Inc.
  • Çelenk, S. (2003). Okul başarısının ön koşulu: okul aile dayanışması. İlköğretim-Online, 2(2), 28-34.
  • Çelikten, M., Şanal, M. ve Yeni, Y. (2005). Öğretmenlik mesleği ve özellikleri. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19, 207-237.
  • Fraenkel, J. R., Wallen, N. E. ve Hyun, H. H. (2011). How to design and evaluate research in education (8th edition). McGraw-Hill. New York.
  • Genç, S. Z. (2005). İlköğretim 1. kademedeki okul-aile işbirliği ile ilgili öğretmen ve veli görüşleri. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(2), 227-243.
  • Glesne, C. (2012). Nitel araştırmaya giriş. (A. Ersoy ve P. Yalçınoğlu, Çev.). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Gliner, J. A., Morgan, G. A. ve Leech, N. L. (2015). Uygulamada araştırma yöntemleri: desen ve analizi bütünleştiren yaklaşım (Çev. Ed.: Selahattin Turan). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Hayes, D. (2009). Encyclopedia of primary education. Oxon: Routledge. Kavcar, C. (1980). Nitelikli öğretmen sorunu. Eğitim ve Bilim, 5(28). 17-22.
  • Megay-Nespoli, K. (2005). Essential characteristics of elementary level teachers. Encyclopedia Of Education And Human Development (Stephen J. Farenga and Daniel Ness, editors). New York: M.E. Sharpe, Inc.
  • Merriam, S. B. (2013). Nitel araştırma desen ve uygulama için bir rehber (Çev. Ed.: Selahattin Turan). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Miles, M. B. ve Huberman, A. M. (2015). Nitel veri analizi (Çev. Ed Sadegül Akbaba Altun ve Ali Ersoy). Ankara: Pegem Akademi
  • Mustan, T. (2002). Dünyada ve Türkiyede öğretmen yetiştirmede yeni yaklaşımlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 8(1), 115-127.
  • Paredes, V. (2014). A teacher like me or a student like me? Role model versus teacher bias effect. Economics of Education Review, 39, 38-49.
  • Patton, M. Q. (2014). Nitel araştırma ve değerlendirme yöntemleri (3. Baskıdan Çeviri) (Çev. Edt: Mesut Bütün, Selçuk Beşir Demir). Ankara: Pegem Akademi.
  • Shein, P. ve Chiou, W. (2011). Teachers as role models for students’ learning styles. Social Behavior and Personality: An International Journal, 39, 1097-1104. DOI: https://doi.org/10.2224/sbp.2011.39.8.1097.
  • Sünbül, A. M. (1996). Öğretmen niteliği ve öğretimdeki rolleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 2(4), 597-608.
  • Şimşek, H. ve Tanaydın, D. (2002). İlköğretimde veli katılımı: Öğretmen-veli-psikolojik danışman üçgeni. İlköğretim-Online, 1(1), 12-16.
  • Waid, K. B. ve McNergney, R. F. (2002). Teacher Encyclopedia of Education. USA: Macmillian Reference.
  • Wall, K. ve Hall, E. (2016). Teachers as metacognitive role models. European Journal of Teacher Education, 39(4), 403-418.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (6. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.