EXPERIENCING THE PAST: THE APPLICABLE VIEWS OF HISTORY TEACHERS TOWARDS HISTORICAL REENACTMENT IN HISTORY LESSON

Bu çalışmanın amacı bir yöntem olarak uygulanan tarihsel canlandırmaya ilişkin tarih öğretmenlerinin görüşlerini ortaya koymaktır. Genel tarama modeline göre desenlenen bu araştırmada veriler "PROJE TALOK-O: Ortaöğretim Öğrencilerinin Tarih Algısını Ortaya Koymak Amacıyla Tarihsel Canlandırmanın Kullanılması ve Etkililiği"2 başlıklı TÜBİTAK projesinin tanıtım toplantısına katılan 100 tarih öğretmeninin tarihsel canlandırmanın tarih dersinde uygulanmasına yönelik düşüncelerini belirlenmek amacıyla uygulanan anketten elde edilmiştir. Elde edilen bulgular yüzde ve frekans olarak ortaya konulmuştur. Bu çalışma özelinde tarih öğretmenlerinin sınıf içinde uyguladıkları dramatizasyon yöntemlerini ya da tarihi mekânları ziyaretlerini tarihsel canlandırma deneyimi olarak ifade ettikleri tespit edilmiştir. Tarih öğretmenlerinin yaptıkları bu uygulamaların ilgili literatüre bakıldığında aslında tarihsel canlandırma olmadığı ve dolayısıyla bu konuda deneyim yaşamadıklarını ifade etmek mümkündür. Tarih öğretmenleri tarihsel canlandırmayı tarih dersinde etkili ve uygulanabilir bir yöntem olarak gördüklerini fakat imkân yetersizliği (okul, sınıf, ekonomi, araç-gereç bakımından)ders saati sınırlılığı, öğretim programının yetiştirilmek zorunda olunması gibi sınırlılıklarının olduğunu belirtmişlerdir. Tarih öğretmenleri Osmanlı, Milli Mücadele, İlkçağ ve Orta Asya Türk Tarihi dönemini; askeri, sosyokültürel hayata ve yerel tarihe ilişkin konuları; Kurtuluş Savaşı ve İstanbul'un Fethi gibi olayları yüksek oranda tarihsel canlandırma için uygun bulduklarını ifade etmişlerdir. Tarih öğretmenleri siyasi konuları tarihsel canlandırma için diğer konularla aynı düzeyde uygulanabilir bulmamaktadırlar. Tarih öğretmenlerin büyük bir kısmının 16 yıl ve üstü deneyim yaşayan öğretmenler olduğu düşünüldüğünde, tarihsel canlandırma için tarih öğretmenlerinin çoğunun etkili bir öğrenme ortamı sağlayabileceğini söylemesi ve tarihsel canlandırmayı uygulanabilir görmesi; bu tür çalışmaları sınırlılıkları nedeniyle uygulamaktan çekindiklerini ve nasıl uygulayacaklarını bilmediklerini ifade etmeleri manidardır

GEÇMİŞİ DENEYİMLEMEK: TARİH DERSİNDE UYGULANABİLECEK TARİHSEL CANLANDIRMAYA İLİŞKİN TARİH ÖĞRETMENLERİ GÖRÜŞLERİ

The aim of this study is to reveal the views of history teachers towards historical reenactment applied as a method. In this research designed according to the general scaning model, the data have obtained from questionnaire applied to determine the thoughts of the 100 history teachers who participated in the introduction meeting of the project titled.. “TALOK-O Project: The Use and Effectiveness of Historical Reenactment in Order to Reveal the Perception of History of Secondary School”. The findings obtained are presented as percentage and frequency. In this study, it has been determined that history teachers expressed their dramatization methods which they apply in classes or visits to historical places as experiences of historical reenactment. Examining the relevant literature, it is possible to state that these practices which history teachers had, are not actually the historical reenactment and they have no experience about this. The history teachers have pointed out that the historical reenactment is seen as an effective and feasible method for history lessons, but they have limitations such as inadequacy (in terms of school, class, economy, tools, equipment), limitation of teaching hours, and the necessity of teaching program. The history teachers have stated that according to them the periods of Ottoman, National Struggle, Ancient and Central Asian Turkish History; the subjects about military, socio-cultural life and local history; the events such as the War of Independence and the Conquest of Istanbul are suitable for historical reenactment at a high level. The history teachers have not seen the political issues applicable as other issues at the same level for historical reenactment. Thinking the many history teachers as the teachers who have 16 years or more of experience, saying that history teachers can provide an effective learning environment for historical reenactment and seeing that historical reenactment is feasible; it is meaningful that they have avoid to apply such studies due to their limitations and express that they do not know how to apply it

___

  • Açıkgöz, K. Ü. (1995). Tarih Dersinde Öğrencileri Güdüleme Stratejileri, Yay. Haz. Salih Özbaran, Tarih öğretimi ve ders kitapları : 1994 Buca sempozyumu, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  • Dinç, E. (2009). Etkili tarih öğretimi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29, 5, Ankara.
  • Genç, R. (1984). Tarih öğretimimiz nasıl olmalıdır? Tercüman Gazetesi Milli Eğitim Bakanlığı’na Sunulan Tebliğler, 53-57.
  • Karabağ, G. (2003). Öğretilebilir ve bilişsel bir beceri olarak tarihi empati (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Karasar, N. (2002). Bilimsel araştırma yöntemi, Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Leeuw-Roord, J. (2010). Tarihin kötüye kullanımına karşı tarihin etkin ve yerinde kullanımı. Bir Araç Olarak Yenilikçi Metodoloji, Eğitim, Çatışma ve Toplumsal Barış: Türkiye’den ve Dünyadan Örnekler. Tarih Vakfı, İstanbul: Mega Basım.
  • Miles, M. B. ve Huberman, A. M. (1994). Qualitative data analysis : An expanded sourcebook. (Second Edition). Calif. : SAGE Publications.
  • Paykoç, F. (1991). Tarih öğretimi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık ÖğretimYayınları.
  • Safran, M. (1993). Tarih öğretiminin eğitimsel amaçları. Belleten. 57(220), 827- 842
  • Tavşancıl, E., & Aslan, E. A. (2001). İçerik analizi ve uygulama örnekleri [Content analysis and sample practices]. Ankara: Epsilon Yayınları
  • Tekeli, İ. (1998). Tarih yazımı üzerine düşünmek, Ankara: Dost Kitapevi.