Bursa Ovası yeraltısuyu sulamasında çiftçi sulamalarının değerlendirilmesi

Bu çalışmada, Bursa Ovası Yeraltısuyu Sulaması, çiftçi uygulamaları açısından ele alınmış, sulama alanındaki çiftçilerin sulama zamanını belirleme yetenekleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla örnek parseller seçilerek bu parseller üzerinde çalışmalar yürütülmüştür. Sonuçta, Bursa Ovası Yeraltısuyu sulaması alanındaki çiftçilerin sulama zamanını belirleme konusunda kullandıkları ölçütlerin yetersiz olduğu ve bu konuda yeterli bilince sahip olmadıkları sonucuna, ulaşılmıştır.

Evaluation of irrigation applications of farmers in Bursa groundwater irrigation project area

In this study, Bursa Groundwater Irrigation Project has been investigated in terms of farmer's irrigation applications and farmer's ability to determine the irrigation time has been evaluated in the region. For that purpose, sample plots has been selected and essential works has been carried out on those plots.As a result of study, it is found out that the farmer's knowledge and their defining criteria to determine the irrigation time is not sufficient.

___

  • ANONİM, 1994a. Bursa Ovası YAS Sulaması 1994 Yılı Sulama Sonuçları Değerlendirme Raporu, s.1-4, Bursa.
  • ANONİM, 1994b. DSİ’ce İşletilen Sulama Tesisleri Değerlendirme Raporları. DSİ İşletme ve Bakım Dairesi Başkanlığı, s.1-40, Ankara.
  • BALABAN, A. ve M.AYYILDIZ, 1970. Orta Anadolu Sulamalarında Tarla Sulama Randımanları Üzerine Bir Araştırma. A.Ü.Z.F Yıllığı Yıl:20 Fasikül‘den Ayrı Basım, s.202-219, Ankara, 1970.
  • BALABAN, A.1986. Su Kaynaklarının Planlanması. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, No:972, Ders Kitabı:284, s.10-15, Ankara.
  • BALABAN, A. ve M.BEYRİBEY.1991. Konya-Alakova Yeraltısuyu İşletmesinde Su Dağıtım ve Kullanım Etkinliği. Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 15 (1), s.24-34, Ankara.
  • BAYRAK, F.1991. Samsun Yöresinde Sulamaya Açılan Alanlar ve Su İletim Kayıpları ve Sulanır Alanlarda Su Uygulama Randımanları. Samsun Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, Yayın No:69/60, s.1-41, Samsun.
  • ÇAKMAK, B.1994. Konya-Çumra Sulamasında Su Dağıtım ve Kullanım Etkinliği. A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Doktora Tezi (Yayınlanmamış), Ankara. 120s.
  • DOORENBOS, J.and KASSAM, A.H.1979. Yield Response to Water. FAO Irrigation and Drainage, P.3, Rome.
  • ERTAŞ, R.1980. Konya Ovası Sulama Şebekesi Alanında Su İletim Kayıpları ve Su Uygulama Randımanları. Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığı Topraksu Genel Müd., Konya Bölge Topraksu Araştırma Enstitüsü Yayınları, Yayın No:67/53, s.18-20, Konya.
  • ÖĞRETİR, K.1981. Çifteler DSİ Sulama Şebekesinde Su İletim Kayıpları ve Sulanan Alanlarda Su Uygulama Randımanları. Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığı Topraksu Genel Müdürlüğü, Eskişehir Bölge Topraksu Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Yayın No:164/124, s.57-60, Eskişehir.
  • ŞENER, S.1978. Menemen Ovası Sulama Şebekesi Alanında Sulama Randımanının Saptanması. Köyişleri ve Kooperatifler Bakanlığı Topraksu Genel Müdürlüğü Menemen BTAE Müd. Yayınları, Genel Yayın No:56 Rapor Yayın No:31, Menemen, s.56-59, Ankara.
  • TEKİNEL, O., B.ÇEVİK VE R.KANBER.1989. Sulama Sistemlerinin Değerlendirilmesi. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü, 20-25 Mart 1989, Ziraat Mühendisleri İçin Sulama Semineri, s.1-13, Yumurtalık-Adana.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3165
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bursa ilinde tüketilen kaymakların mikrobiyolojik özellikleri ve bazı patojen bakterilerin aranması

Özcan Tülay YILSAY, ARZU AKPINAR BAYİZİT

Akmut ve ayvada nişasta jel elektroforez tekniğine göre peroksidaz izoenzim analizleri için en uygun yöntemin belirlenmesi

Hatice GÜLEN, Ali KÜDEN, Stephen L. KREBS, Rajeev ARORA

Bursa Mustafakemalpaşa ekolojik koşullarında farklı bitki populasyonları ve azot dozlarının soyanın verim ve verim unsurlarına etkisi

Mehmet ÖZ

Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum var. aestivum) hat ve çeşitlerinde uyum yetenekleri üzerine araştırmalar

Arzu BALCI, İLHAN TURGUT

Süt işletmelerine önerilen bazı ticari deterjanların kullanım olanaklarının araştırılması

MİHRİBAN KORUKLUOĞLU, Yasemin ŞAHAN, Aycan YİĞİT, Fikri BAŞOĞLU

Yedi ekmeklik buğday (Triticum eastivum L.) diallel melezlerinin kimi tarımsal özelliklerinde heterosis

Nazan DAĞÜSTÜ, Meral BÖLÜK

Gemlik zeytin çeşidinde çiçek tomurcuğu farklılaşması ve gelişimi üzerine bir araştırma

Erdoğan BARUT, Ümran ERTÜRK

Melez ayçiçeği (Helianthus annuus L.) performanslarının belirlenmesinde farklı kombinasyon kabiliyeti test yöntemlerinin kullanılması olanakları

ABDURRAHİM TANJU GÖKSOY, Zeki Metin TURAN

Yapraktan uygulanan değişik bileşiklerin soya fasulyesinin demirle beslenmesine etkisi

HALUK BAŞAR

Uludağ Üniv. Ziraat Fakültesi Elma Bahçesinde Phyllonorcyter blancardella (F.) (Lepidoptera: Gracillariidae)' nın ergin popülasyon dalgalanması üzerinde araştırmalar

Bahattin KOVANCI, N. Sema GENÇLER, Mehmet KAYA, Bülent AKBUDAK