TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFLERİNDE SWOT ANALİZİ: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ

Avrupa ülkeleri, ABD ve diğer gelişmiş ülkeler kooperatifçiliği destekleyerek ürün/hizmet üreten birçok bireyin birlikte hareket etmeleri için ortam oluşturmuşlardır. Kooperatiflerde esas amaç kâr elde etmek değil kendisinin sahibi olan çok sayıda ortağın ihtiyaçlarını karşılamaktır. Kooperatiflerde masraflar düşüldükten sonra geriye kalan gelirler ortaklara dağıtılmaktadır. Son yıllarda dünya genelinde çok farklı konularda faaliyet gösteren ve sayıları her geçen gün artan yeni kooperatif türlerine rastlamak mümkündür. Tarım kooperatifleri de bu kooperatif türlerinden birisidir. Tarımsal amaçlı kooperatifler günümüzde özellikle ekonomisi tarıma dayalı ülkelerin kalkınmasında en etkili araçlardan birisidir. Tarımsal amaçlı kooperatiflerin başarılı olması için kooperatif yöneticileri ve ortaklarının kooperatifçilik konusunda eğitim almaları gerekmektedir. Ayrıca kooperatiflerin mevcut durumlarının analiz edilerek stratejik planlar oluşturulması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı Uşak ilinde faaliyet gösteren tarımsal kalkınma kooperatiflerinin mevcut durumlarını ortaya koymak ve bunlara dair avantaj ve dezavantajları belirlemektir. Çalışmada SWOT analizi ile Uşak ilinde faaliyet gösteren tarımsal kalkınma kooperatiflerinin güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditleri belirlenmeye çalışılmıştır.

SWOT ANALYSIS IN AGRICULTURAL DEVELOPMENT COOPERATIVES: A CASE STUDY IN USAK PROVINCE

European countries, the United States and other developed countries have supported cooperatives and have created an environment where many individuals producing products / services could move together. The main purpose of cooperatives is to meet the needs of its members (owners) and not to make profit. The remaining revenues after deducting costs are distributed to the shareholders in cooperatives. Nowadays, agricultural cooperatives are one of the most effective tools especially in the development of the countries having agriculture-based economy. Cooperative managers and their partners need to be trained about cooperative system for agricultural cooperatives to be successful. In addition, strategic plans must be formed by analyzing the current state of cooperatives. The purpose of this study is to determine the current state of agricultural development cooperatives operating in Usak and determine their advantages and disadvantages. In this study, the strengths and weaknesses, opportunities and threats of agricultural development cooperatives operating in Uşak were tried to be determined by using the SWOT analysis.

___

Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi-Cover
  • ISSN: 2148-1237
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1941
  • Yayıncı: Türk Kooperatifçilik Kurumu
Sayıdaki Diğer Makaleler

C KUŞAĞINA YÖNELİK MÜŞTERİ ELDE TUTMA STRATEJİLERİ

MUSTAFA ÜNSALAN

YAPI KOOPERATİFLERİNDE KURUMSALLAŞMA SÜRECİ: KUYAŞ ÖRNEĞİ

Sezer Bozkuş KAHYAOĞLU

OYUNLAŞTIRMA UYGULAMALARINA İLİŞKİN TUTUM VE AĞIZDAN AĞIZA EĞİLİMLERİ: CİNSİYET VE GELİR DÜZEYİNE GÖRE BİR İNCELEME

ASUDE YASEMİN ZENGİN, Elif BODUROĞLU

KÜÇÜK SANAYİ İŞLETMELERİNDE ÇIRAK-KALFA-USTA TEMİNİ ÜZERİNE UYGULAMALI BİR ARAŞTIRMA

İSMAİL GÖKDENİZ, Çağlar KARAMAN

GÜNCEL GELİŞMELER KAPSAMINDA TÜRKİYE’DEKİ ÇİFTÇİ ÖRGÜTLERİNE YÖNELİK MEVZUATIN DEĞERLENDİRİLMESİ

BAKİYE KILIÇ TOPUZ, Mehmet BOZOĞLU, UĞUR BAŞER

TÜRKİYE’DE KONUT POLİTİKALARININ KONUT KOOPERATİFÇİLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ VE KONUT KOOPERATİFLERİNİN KONUT ÜRETİMİNDEKİ ROLÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME

HASAN YAYLI, SİNAN AVAN

KOOPERATİFLERDE MODERN DENETİM TEKNİKLERİNİN UYGULANMASI

Sezer Bozkuş KAHYAOĞLU, GANİTE KURT

GEÇMİŞTEN YENİ BİR KAVRAM: YEŞİL (EKO) GİRİŞİMCİLİK

AYŞE GÖKÇEN KAPUSUZ, MUSTAFA FEDAİ ÇAVUŞ

THE INTERNATIONAL CENTER OF RESEARCH AND INFORMATION ON THE PUBLIC, SOCIAL AND COOPERATIVE ECONOMY (CIRIEC), A NETWORK TO BETTER UNDERSTAND AND PROMOTE THE SOCIAL ECONOMY AND COOPERATIVE ENTREPRENEURSHIP

Bernard THIRY

TÜRK KOOPERATİF YÖNETİM PERFORMANSINA ETKİSİ AÇISINDANTOPLUMSAL İLETİŞİM AĞI KOOPERATİFÇİLİKTE HOLLANDA ÖRNEĞİ “NAUTILUS”

Sylvia Monique de ROOIJ, Seyfi ÖZGÜZEL, Kamil U. BİLGİN