KIRSAL KALKINMADA KOOPERATİFLERİN ROLÜ VE ÖNEMİ; SS ÇAVUŞLU TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ ÖRNEĞİ

Kooperatiflerin toplumun büyük bir bölümünü oluşturan ve ekonomik yönden güçsüz olan kesimin harekete geçirecek gelişmeye katkılarını sağlamada etkili bir araç olarak kullanılması giderek önem kazanmakta ve kalkınma planlarında yer almaktadır. Türkiye’de tarımsal amaçlı kooperatiflerin % 82.5’i tarımsal kalkınma kooperatifi ve sulama kooperatiflerinden oluşmaktadır. Küçük aile işletmelerinin tarımsal girdi temini, ürettikleri ürünleri değerinde bir fiyatta satılması, beklentilerin karşılanması ve bu işletmelerin devamlılığının sürdürülebilmesi için tarımsal amaçlı kooperatif çatısı altında toplanması ile mümkündür. Türkiye’nin en fazla milli gelirine sahip, Kocaeli ili ülke ekonomisinde sanayi ve hizmet sektörüne sağladığı katkı bakımından önemli yere sahiptir. Kocaeli ilinin ekonomisi sanayi ve hizmet sektörü ağırlıklı olmasına rağmen, tarımsal üretime uygun ekosistemi, hızla çoğalan kent nüfusunun temel ihtiyaçlarının karşılanması, nüfusun % 6.35’lik kısmını teşkil eden bucak ve köylerinin büyük bir kısmının tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamakta olması, tarımsal alanda sağlanabilecek, kalkınmada önemli bir yeri olan tarımsal kooperatiflerin durumunun ortaya konulması, konuyu önemli kılmaktadır Bu amaçla Kocaeli ili Derince ilçesine bağlı Çavuşlu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, kırsal alanda kooperatiflerin katkılarını ortaya koyabilecek bir örnektir. Çavuşlu köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çiğ süt ve büyükbaş hayvan yemi alanında faaliyetini sürdürmektedir. Çalışmada, kırsal alanda kalkınma kooperatiflerinin, işleyiş ve örgütlenmesinde karşılaştıkları sorunların tespiti ve bunların çözümü için kooperatifleşme yapısı ayrıntılı olarak incelenmesi, konuya ilişkin çözüm önerilerinin getirilmesi amaçlanmaktadır.

THE ROLE AND IMPORTANCE OF COOPERATIVES IN RURAL DEVELOPMENT: THE CASE OF ÇAVUŞLU AGRİCULTURAL DEVELOPMENT COOPERATİVE WITH LIMITED LIABİLITY

The use of cooperatives as a powerful instrument in setting the people who are in majority but economically weak in motion and enabling them to contribute to development becomes more important and is included in development plans. 82.5% of agricultural cooperatives in Turkey are agricultural development cooperatives and irrigation cooperatives. It is possible for family-owned enterprises to procure agricultural input, sell their products at reasonable prices, fulfill their expectations and be sustainable only by means of gathering under the umbrella of agricultural cooperatives. Kocaeli, which is a province with the highest national income in Turkey, has a significant place in national economy in terms of contribution to industry and service sectors. Industry and service sectors predominate the economy of Kocaeli. However, the province has an ecosystem suitable for agricultural production, the basic needs of her rapidly increasing urban population have to be met, and the majority of her sub-districts and villages - comprising 6.35% of the population – make a living from agriculture and stockbreeding. In addition to these, putting forth the situation of agricultural cooperatives, which play an essential role in agricultural development, for consideration makes the subject important. The Agricultural Development Cooperative of Çavuşlu village located in Derince district of Kocaeli province serves as a model in demonstrating the contributions of cooperatives in rural areas. Çavuşlu Agricultural Development Cooperative operates in the fields of raw milk and cattle feed. The purpose of this study is to identify the operational and organizational problems encountered by development cooperatives in rural areas, analyze the structure of cooperation in detail and propose solutions.

___

  • Yılmaz, S., Erdilal, R., Kebapçıoğlu, T (2009), “Su Ürünleri Sektöründeki Ekonomik Organizasyonlardan Üretici Birlikleri”, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, C:22, S:2, s:223-232.
  • Turan, N., 2002, Kooperatif İşletmelerin Ekonomik ve Toplumsal Kalkınmayı Gerçekleştirmede Başarı Sağlamalarında Etkili Olan Faktörler ve Bu Faktörlerin Türk Kooperatif İşletmeciliği Açısından Ele Alınması, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c:4, s:2, s:83-99.
  • S.S.Çavuşlu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetici Kayıtları (2017)
  • Saner, G., Uçar, K., Ağır, H.B.,2012, “Kırsal Kalkınmada Kooperatifçiliğin Rolü “İzmir-Seferihisar Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi” Örneği”, 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, s:1054- 1059, Konya.
  • Mülayim, Z.G (1999), Kooperatifçilik, Yetkin Yayınları, Ankara.
  • Koç, H(1995), Kooperatifçilik, Gazi Büro Kitabevi, Ankara.
  • Kocaeli Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İL Müdürlüğü Faaliyet Raporu(2016).
  • Karlı,B., Çelik, Y (2003), “GAP Alanındaki Tarım Kooperatifleri ve Diğer Çiftçi Örgütlerinin Bölge Kalkınmasındaki Etkinliği, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Yayın No:97, Ankara.
  • Gülçubuk, B (2014), Kırsal Kalkınma Nedir? Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği, http://www.kirsalcevre.org.tr/ foto/file/kirsal_kalkin ma_politikalari_bulentg.pdf (05.09.2017).
  • Everest, B (2009), “Tarımsal Ürünlerin Pazarlanmasında Çiftçi Örgütlerinin Rolü ve Önemi: Çanakkale Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Çanakkale.
  • Dilmen, Ö( 1993), “Kırsal Sanayinin Geliştirilmesinde Tarımsal Kooperatiflerin Önemi, Kırsal Sanayi Sempozyumu”, s:290-291, Ankara.
  • Çetin, H., 2013, “Kamu Ekonomisi Yönünden Türkiye’de Kırsal Kalkınma Sürecinde Kooperatifçiliğin Rolü: Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Örneği”, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı, İzmir.
  • Başaran, B; İnan, İ.H(2014), “Kırsal Alanda Sanayileşme: S.S. Mursallı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Örneği”, XI.Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, s:275-281, Samsun.
  • Aydoğan, M., Yulafçı, A. (2013), “Samsun İlindeki Tarımsal Üretici Örgütlerinin Yapısal Sorunlarının Belirlenmesi. Proje Sonuç Raporu”, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Samsun
  • Anonim, 2013, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Stratejik Plan 2013-2017, Ankara, http://www.tarim.gov.tr/SGB/Belgeler/ Stratejik%20Plan%202013-017.pdf(08.09.2017).
  • Alkan, Y., 2016, “Tarım Kooperatiflerinin İstihdam Üzerindeki Etkileri”, Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, s:4, s:113-131.
Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi-Cover
  • ISSN: 2148-1237
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1941
  • Yayıncı: Türk Kooperatifçilik Kurumu
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRK KOOPERATİF YÖNETİM PERFORMANSINA ETKİSİ AÇISINDANTOPLUMSAL İLETİŞİM AĞI KOOPERATİFÇİLİKTE HOLLANDA ÖRNEĞİ “NAUTILUS”

Sylvia Monique de ROOIJ, Seyfi ÖZGÜZEL, Kamil U. BİLGİN

TÜRK KOOPERATİFÇİLİĞİNİN DÖNEMSEL ANALİZİ (1950-1960 DÖNEMİ)

Yasemin MEMİOĞLU

SOSYAL SORUNLARIN YÖNETİM VE ÇÖZÜMÜNDE GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRMEK: SOSYAL GİRİŞİMCİ KOOPERATİFÇİLİK VE AVRUPA GİRİŞİMCİLİK AĞI ÖRNEĞİ

MEHMET GÜNEŞ

ORTAKLARIN KOOPERATİF HİZMETLERİNDEN YARARLANMA OLANAKLARI VE MEMNUNİYET DURUMLARININ İNCELENMESİ: İZMİR İLİ GÖDENCE TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ ÖRNEĞİ

FİLİZ KINIKLI, Cem ÇIKIKÇI, Murat YERCAN, Yunus Emre İNCE

SOCIAL MEDIA TOOLS: FOSTERING COLLABORATION, KNOWLEDGE TRANSFER AND INNOVATION WITHIN COOPERATIVES

Gibran Rivera GONZALEZ, Li XUGUANG, Gabriela Medina TAPİA

KIRSAL KALKINMADA KOOPERATİFLERİN ROLÜ VE ÖNEMİ; SS ÇAVUŞLU TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ ÖRNEĞİ

BAHAR AYDIN CAN, SAİT ENGİNDENİZ, ONUR CAN

TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİKLERİNDE VZA İLE ETKİNLİK ÖLÇÜMÜ: MARMARABİRLİK ÖRNEĞİ

NURİ ÖZGÜR DOĞAN, YUSUF ERSOY

İSTANBUL İLİ SU ÜRÜNLERİ KOOPERATİFLERİNİN YÖNETİM VE ORGANİZASYON YAPISI

KADİR DOĞAN

THE INTERNATIONAL CENTER OF RESEARCH AND INFORMATION ON THE PUBLIC, SOCIAL AND COOPERATIVE ECONOMY (CIRIEC), A NETWORK TO BETTER UNDERSTAND AND PROMOTE THE SOCIAL ECONOMY AND COOPERATIVE ENTREPRENEURSHIP

Bernard THIRY

PSİKOLOJİK SERMAYENİN İŞ ERTELEME DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ; HEMŞİRELER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

METİN KAPLAN, Hatice UÇAK