KOOPERATİFLERİN FİNANSAL SORUNLARI VE FİNANSAL YÖNETİMİ

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de finansal ve sosyal alanlarda kalkınma aracı olarak değerlendirilen kooperatiflerin ekonomiye katkıları ülkemizde göreceli olarak oldukça azdır. Kooperatiflerin ürettiği değerin, toplam katma değer içindeki payının büyük olmaması pek çok problemden kaynaklanmaktadır. Bu sorunların en başında ise finansal sorun gelmektedir. Özellikle oto finansman olanaklarının kısıtlı olması, kredi alımlarında karşılaştıkları sorunlar, mali yapılarının dar olması ve kredi maliyetlerinin yüksek olması gibi sorunlar kooperatiflerin güçlü finansal yapılara sahip olmalarının önüne set çekmekte hatta rekabet güçlerine bile etki etmektedir. Kooperatiflerin finansal kaynaklar kuramsal olarak öz kaynaklar ve yabancı kaynaklar olmak üzere iki temelden sağlamaktadırlar. Kooperatiflerin güçlenebilmesi ve finansal sorunlarını aşabilmesi ve güvenle yoluna devam edebilmesi için kooperatiflere yabancı kaynak çeşitlendirmesini sunabilmek gereklidir. Türkiye’de sürdürebilir yapısal değişimin sağlanması ve verimliliğin her alanda gerçekleşmesi için kooperatifler olmazsa olmazımızdır. Kooperatiflerin güçlenebilmesi ve finansal sorunlarını aşabilmesi ve güvenle yoluna devam edebilmesi için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Kooperatifçiliğin önündeki finansal pürüzler temizlenmelidir. Bu çalışma da kooperatif bankacılığının sistemi ve dünyadaki başarılı örnekleri dâhil kooperatiflere finansal katkı sağlayacak kaynaklar incelenmiştir. Ayrıca, kooperatiflerin güçlü zeminlerde hareket kabiliyetine kavuşmaları ve ülke ekonomisinde hak ettikleri yer olan zirveye taşınmaları için gerekli finansal tedbirler de tartışılmıştır.

FINANCIAL PROBLEMS AND MANAGEMENT OF COOPERATİVES ABSTRACT

As it is the case in the whole world, the impact of cooperatives to the economy is relatively limited in our country, especially when they are widely considered as a financial and social development tool. The reason for the small share of the value that cooperatives produce in the total added value is the people’s experience with many issues. One such example is the financial problem. Especially lack of automatic finance possibilities, hardships in contracting loans, their limited financial structures and high loan costs negatively affect cooperatives’ cooperation strength and prevent them to construct strong financial structures. The financial supply of cooperatives theoretically comes from two areas; self and foreign resources. For strengthening cooperatives and enabling them to solve their financial issues, it is essential to supply them a diversified foreign resource. Cooperatives are a must in achieving sustainable structural reforms and efficiency in all areas of Turkey. Everything must be done in order to strengthen cooperatives and enable them to overcome their financial issues and continue to exist in confidence. The financial burdens on top of cooperatives must be abolished. In this study, the cooperative banking system, its successful implementations and the sources that benefit cooperatives financially are investigated. Also, the financial measures that will enable cooperatives the ability to work in harsh conditions and carry them to the top spot that they deserve in the country’s economy are discussed.

___

  • Tatar, Tefik (1982), İşletmeciliğin Temel Kurallar, Ankara.
  • Ürper, Yılmaz (1995). Kooperatif İşletmeciliği. Birlik Ofset, Eskişehir.
  • İslimyeli, Fenni (1970), “Kooperatiflerde Finansman”, VII. Milletleraras Türk Kooperatifçilik Kongresi- Tebliğler, Türk Kooperatifçilik Kurumu, Ankara.
  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, (2012). Kooperatifçilik Ve 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı. Yayın No: 96. Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi. Ankara.
  • Çıkın, Ayhan (2013). “Kooperatifler 21. yüzyılın favori işletmeleri olacak”. Dünya Gıda. Özlem As röportajı (08 Nisan 2013). http://www. dunyagida.com.tr/haber/kooperatifler-21-yuzyilin-favori-isletmeleriolacak/4353) (30.08.2017).
  • Batmaz, Y. “1163 Sayılı Kanuna Tabi Kooperatiflerin Finansman Sorunları ve Kredilendirme”. www.koopkontder.org.tr (18.07.2017).
  • Akbayır, Göze (2009). “Avrupa Birliği’nde Kooperatif Bankacılığı ve Türkiye’de Uygulanabilirliği”. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İşletme Eğitimi Anabilim Dalı Bankacılık Eğitimi Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi-Cover
  • ISSN: 2148-1237
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1941
  • Yayıncı: Türk Kooperatifçilik Kurumu
Sayıdaki Diğer Makaleler

OYUNLAŞTIRMA UYGULAMALARINA İLİŞKİN TUTUM VE AĞIZDAN AĞIZA EĞİLİMLERİ: CİNSİYET VE GELİR DÜZEYİNE GÖRE BİR İNCELEME

ASUDE YASEMİN ZENGİN, Elif BODUROĞLU

DUYGUSAL ZEKÂNIN İÇ GİRİŞİMCİLİK PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

METİN KAPLAN, Havva GÖKER

ETKİN, VERİMLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KOOPERATİFÇİLİK İÇİN TEMSİLCİLİK VE TAHKİM KURUMLARININ ÖNEMİ

SÜLEYMAN AKDEMİR

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNİN SERMAYE BİRİKİMİNE ETKİLERİ (ATATÜRK DÖNEMİ 1935-1938)

Hasan MUTLU

İZMİR, ÇANAKKALE VE BALIKESİR İLLERİNDE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN DAMIZLIK KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİNİN İŞLEVLERİ ÜZERİNE GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ

Sait ENGİNDENİZ, DUYGU AKTÜRK, A. Ferhan SAVRAN, NEDİM KOŞUM, Turgay TAŞKIN, HARUN KESENKAŞ, Mukadderat GÖKMEN, Ayşe UZMAY, Görkem ÖZTÜRK

TÜRKİYE’DE KOOPERATİFLERİN TEMEL SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

ERTUĞRUL GÜREŞCİ, Murat GÖNÇ

PAMUK ÜRETİCİLERİNİN MEVCUT ÖRGÜTLENME DURUMLARI VE ÖRGÜTLENMEYE BAKIŞ AÇILARININ BELİRLENMESİ: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ

Filiz KINIKLI, Ayşe UZMAY, Murat YERCAN, Muhammed ZEYTİN, H. Can DEMİRKAYA

TÜRKİYE’DE KONUT POLİTİKALARININ KONUT KOOPERATİFÇİLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ VE KONUT KOOPERATİFLERİNİN KONUT ÜRETİMİNDEKİ ROLÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME

HASAN YAYLI, SİNAN AVAN

COMPARISON OF TRADITIONAL AND LEARNING ORGANIZATION IN TERMS OF LEARNING DIMENSION

Adnan ÇELİK, Ahmet GÖZEN

AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ARICILIK VE BAL POLİTİKASI (Sürdürülebilir Kooperatifçilik Bağlamında Türkiye için bir Değerlendirme)

SELMA AYTÜRE