Stratejik Yönetim Uygulamalarının Çalışan Memnuniyeti Üzerinden Örgüt Performansına Etkileri: İstanbul’da Lise ve Orta Okul Eğitimi Veren Özel Kurumlar Üzerine Bir Araştırma

Yönetim olgusu, tarihsel ve evrensel bir olgudur dünya var olduğundan bu güne kadar. Küreselleşme ile birlikte dünyadaki siyasal, ekonomik, teknolojik ve sosyo-kültürel alanlardaki değişimler ve gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da doğal olarak değişmektedir. Değişim olgusu, değişmeyen evrensel bir olgudur, kurum ve kuruluşlar değişim karşısında değişimi yönetebilme becerisini kendilerine kazandıracak yönetim metodunu seçmeleri gerekmektedir. Stratejik Yönetim Sürecinin, kurumların gelişmesi, rekabet edebilirliği ve performansları üzerinde olumlu etkileri bilimsel olarak ortaya konulmuş olup, ayrıca çalışan memnuniyetinin de bu hususta önem arz ettiği düşünülmektedir. Stratejik Yönetim'in önemine dikkat çekerek, İstanbul İlindeki Özel Lise ve Ortaokul kurumlarında örgütsel performans ile arasındaki ilişkide Çalışan Memnuniyetinin rolü ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Strategic Management Practices organization Over Employee Ownership Effects on Performance: A Research On Private Institutions Providing High School And Middle School Education in İstanbul

The phenomenon of management is a historical and universal phenomenon since the world exists to this day. In the light of changes and developments in the political, economic, technological and socio-cultural fields in the world along with globalization, the understanding of management is also changing naturally. The phenomenon of change is a universal phenomenon that does not change, institutions and organizations need to choose a management method that will give them the ability to manage change in the face of change. The positive effects of the Strategic Management Process on the development, competitive nessand performance of institutions have been scientifically demonstrated, and employee satisfaction is also considered important in this regard. By drawing attention to the importance of Strategic Management, the role of employee satisfaction in the relationship between organizational performance and organizational performance in private high school and Secondary School institutions in Istanbul will be tried to be revealed.

___

  • Akgül, Y., (2015). “Örgüt Stratejileri Destekli Bilgi Yönetim Sürecinin Örgütsel Yenilik Ve Teknoloji Aracılığıyla Örgütsel Performansı Etkilemesi: Borsa İstanbul Örneği.”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Akgün, K., (2020). “Stratejik Yönetim Örgütsel Çift Yönlülük Ve Uluslararasılaşma İlişkisi: Kobiler Üzerine Bir Araştırma.”, Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi Bölümü Doktora Tezi.
  • Alici, İ., (2020). “Algılanan Örgütsel Destek İle Örgütsel Sinizmin Örgütsel Performansa Olan Etkisinde Pozitif Psikolojik Sermayenin Aracılık Etkisi.”, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Alparslan, A., (2013). “İşletmelerin Temel Strateji Seçimleri ve Örgütsel Performans: Planlanan ve Oluşan Stratejiler Bağlamında Bir Vaka Çalışması”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Arıkan, Ö., (2021). “Organizasyonların Örgütsel Performansının Artırılmasında Rekabet Stratejilerinin Etkisi, Girişimciliğin Aracılık Rolü: Mersin Bölgesi.”, Toros Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Arslan, Ü., (2019). “Bir Stratejik Yönetim Aracı Olarak Verimlilik Karnesi Uygulamalarına İlişkin Yönetici Algılarının Değerlendirilmesi: Ankara İli Kamu Hastaneleri Örneği.”, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Atış, D., (2020). “Okul Etkililiği Ve Pozitif Psikolojik Sermaye İlişkilerine İlişkin Öğretmen Görüşleri.”, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Aydınoğlu, N., (2020). “Yöneticilerin Otantik ve Paternalist Liderlik Davranışlarının Öğretmenlerin Motivasyon, İş Tatmini Ve Örgüt Bağlılığına Etkilerinin İncelenmesi (Ankara Özel Okullar Örneği)”, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Bağış, M., (2018). “Kaynaklara Dayalı Yaklaşımın Disipliner Temelleri.”, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Başaran, H., (2016). “Üniversitelerde Stratejik Yönetim Anlayışının Temel Yönetim Süreçleri Açısından Analizi: Kamu Üniversiteleri Örneği.”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Başpınar, N., (2016). “Stratejik Yönetimde Performans Ölçümü Ve Dengeli Sonuç Kartı'nın Uygulanabilirliği: İstanbul Büyükşehir Ve İlçe Belediyeleri.”, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Bayar, K., (2019). “Stratejik Plânlama Gerekliliklerinin Algılanan Örgütsel Performans Üzerine Etkisinde Etkin Yönetim Uygulamalarının Rolünün İncelenmesi.”, İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Birinci, M., (2012). “Türkiye’de Üniversitelerin Stratejik Yönetim Uygulamalarının Kurumsal Performansa Etkileri: Devlet Ve Vakıf Üniversitelerinin Karşılaştırmalı Analizi”, Beyket Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Boyraz, A., (2020). “Yüksek Performanslı Çalışma Sistemlerinin Örgütsel Performansa Etkisi Ve Örgüt Kültürünün Aracılık Rolü Üzerine Bir Araştırma.”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Çelik, M., (2019). “İstanbul Gençlik Ve Spor İl Müdürlüğünde Stratejik İnsan Kaynakları Yönetiminin Kurumsal İletişim, Örgütsel Bağlılık Ve Örgütsel Performansa Etkisi.”, İstanbul Gedik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • Çoban, Ö., (2016). “Millî Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatı Yöneticilerinin Örgütsel Değişimi Yönetme Yeterlikleri İle Stratejik Liderlik Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi.”, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • Derelioğlu, S., (2020). “Örgütsel bağlamda politik yeti ve performans ilişkisi: Bir model önerisi.”, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı İşletme Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Dölkeleş, T., (2019). “Değişen Yönetim Anlayışı, Stratejik Yönetim Ve Stratejik Plânlama: Zonguldak Belediyesi Üzerine Bir Araştırma.”, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Duman, M., (2020). “Endüstri 4.0 Teknoloji Bileşenlerinin Örgütsel Performansa Etkilerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma.”, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Düzgün, A., (2018). “Stratejik Liderlik, Sosyal Sermaye Ve Performans Arasındaki İlişkiler: Iso 500 İşletmelerinde Nitel Bir Araştırma.”, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Ertem, M., (2017). “Stratejik Karar Sürecinde Rekabet Üstünlüğünün Kaynakları Olarak Kültürel Değer Ve İnançlar Üzerine Bir Gömülü Teori Araştırması.”, Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Gökçek, E., (2020). “Stratejik Yönetim Sürecinin Kurumsal Performans Üzerine Etkisi: Kalkınma Ajanslarına Yönelik Bir Araştırma.”, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Fakültesi Doktora Tezi.
  • Gündoğdu, G., (2018). “Liderlik Tarzlarının Özel Okullarda Çalışan Öğretmenlerin İş Tatminleri Ve Motivasyonları Üzerindeki Etkileri: Görgül Bir Araştırma.”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Irk, E., (2017). “Firmaların Uyguladıkları Rekabet Stratejileri Ve Bu Karara Etki Eden Faktörler.”, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Yönetim Ve Organizasyon Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Kara, M., Serinikli N.(2020). “Çalışanların Algılanan Örgütsel Desteğinin İş Performansına Etkisinde Örgütsel Değişime Açıklığın Aracı Rolü”, Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 55(4) 2380- 2398
  • Kara, M., (2018). “Resmi Ve Özel Ortaöğretim Okullarında Kurumsallaşma.” Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü”, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Karabetyan, L., (2019). “Örgütsel Öğrenme, Bilgi Yönetimi Ve İnovasyonun Örgütsel Performansa Etkisi: Hizmet İşletmelerinde Bir Uygulama.”, İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Karadirek, G., (2020). “Örgütsel Adaletin Örgütsel Sonuçlar Üzerindeki Etkilerine Bireyci Ve Toplumcu Kültürün Aracılık Rolü: Doğu Karadeniz Üniversiteleri İdari Personeli Üzerinde Bir Araştırma.”, Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Kasap, M., (2019). “Dinamik Yeteneklerin Ve Personel Güçlendirmenin Örgütsel Performans Üzerindeki Etkileri: Güney Marmara Bölgesinde Faaliyet Gösterensanayi Kuruluşları Üzerine Bir Araştırma.”, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Kırılmaz, M., (2012). “Kamu Kurumlarında Stratejik Yönetim: İçişleri Bakanlığı Örneği.”, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, Güvenlik Stratejileri Yönetimi Anabilim Dalı Doktota Tezi.
  • Kozcu, G., (2020). “Örgütsel Öğrenme Yeteneği, Örgütsel Dayanıklılık, Örgütsel Performans Ve Pazar Türbülansı: Durumsal Aracılık Modeli.”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İngilizce İşletme Anabilim Dalı Doktora Tezi.
  • Özdemir, A., (2016). “Yükseköğretim Kurumlarında Stratejik Yönetim İçin Bulanık Karar Verme Tabanlı Balanced Scorecard Yaklaşımı ve Bir Model Önerisi”, İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Özel, E. K., (2012). “Yazılı Basın İşletmelerinin İçsel Pazarlama Sürecinde Çalışan Memnuniyeti.”, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Anabilim Dalı, Doktora Tezi.
  • Yakışır, C., (2020). “Etkileşimci ve karizmatik liderliğin çalışan memnuniyeti üzerine etkilerinin incelenmesi: Ankara il sınırları içerisindeki beş yıldızlı oteller. ”, İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Yenipınar, Ş., (2014). “Stratejik Yönetimin İlköğretim Okullarında Uygulanma Düzeyi.”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Yılmaz, Y., (2018). “Stratejik İnsan Kaynakları Yönetiminin Kurumsallaşma Sürecine Etkisi.”, Gebze Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Doktora Tezi.
Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi-Cover
  • ISSN: 2148-1237
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1941
  • Yayıncı: Türk Kooperatifçilik Kurumu