TÜRKİYE’DE KOOPERATİFLERİN TEMEL SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Ülkemizde cumhuriyet öncesi Memleket Sandıkları ile başlayan kooperatifleşme hareketi, cumhuriyetten sonra atılan bazı adımlarla gelişme imkânı bulabilmiştir. Ancak Türk toplumunun temel sosyo-kültürel değerleri arasında yardımlaşma, imece ve Ahilik benzeri yapılaşma ve anlayışların bulunmasına rağmen kooperatifçilik Türkiye’de yeterince ve istenilen ölçüde bir gelişme gösterememiştir. Bu sorun incelendiğinde temelinde hukuki, ekonomik, eğitim ve diğer sorunlar başlığında toplanan ve birbiriyle bağlantılı sorunlar olduğu ortaya çıkacaktır. Kooperatifçiliğin Türkiye için öneminin tam olarak ortaya konulması ekseninde bu sorunların bütüncül bir yaklaşımla çözüme kavuşturulması oldukça önem arz etmektedir.

THE THOUGHTS ON SOLUTION SUGGESTIONS AND MAIN PROBLEMS OF THE COOPERATIVES IN TURKEY

The cooperative movement, which started with the Pre-Republican Country Funds in our country, was able to develop with some steps taken after the republic. However, even though the basic socio-cultural values of the Turkish society have helping, imece and Ahilik-like constructions and understandings, cooperatives has not shown sufficient and desired development in Turkey. When this problem is examined, it will be revealed that there are problems related to each other, which are mainly based on legal, economic, educational and other problems. It is very important that these problems are solved by a holistic approach on the axis of cooperatives in Turkey.

___

  • Toprak, Yıldırım., Kızılyalçın, Ali., Kurtaslan, Temur (2015). ‘‘Türkiye’de Kooperatifçilik Eğitimi’’, 21. Türk Kooperatifçilik Kongresi, 14-15 Mayıs, Karabük.
  • www.mevzuat.gov.tr, 2017.
  • KTO, (2015). Kırşehir Ticaret Odası, Kırşehir.
  • Koç, Hakan, (2001). Kooperatifçilik Bilgileri, Nobel yayın Dağıtım, Ankara.
  • KGM, (2017). Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Güreşci, Ertuğrul, (2017). ‘Türkiye’de Kooperatiflerin Güncel Sorunları. Kooperatif Postası Karınca’, Sayı: 962, 14-16.
  • Güreşci, Ertuğrul., Aktürk, Oktay. (2015). ‘‘An Investigation on Activities of Agricultural Cooperative: The Example of İspir District’’ Route Educational and Social Science Journal. 2(2), 295-312.
  • Güreşci, Ertuğrul (2015). ‘‘Türkiye Kooperatifçilik Strateji ve Eylem Planına Genel Bir Bakış’’, 21. Türk Kooperatifçilik Kongresi, 14- 15 Mayıs, Karabük.
  • Güreşci, Ertuğrul, (2014). Kırsal Göç, Tarım ve Toplum Üzerine Köşede Kalan Yazılar, Semerci yayınları, İstanbul.
  • Aysal, N. (2005). ‘Anadolu’da Aydınlanma Hareketinin Doğuşu: Köy Enstitüleri’, Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi S 35-36, Mayıs-Kasım 2005, s. 267-2.
Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi-Cover
  • ISSN: 2148-1237
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1941
  • Yayıncı: Türk Kooperatifçilik Kurumu
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜKETİCİLERİN PERAKENDE MARKALARINA BAKIŞI: KOOPERATİF MARKA ÖRNEĞİ

MEHMET BAŞ, SELİN GÖRAL

SOCIAL MEDIA TOOLS: FOSTERING COLLABORATION, KNOWLEDGE TRANSFER AND INNOVATION WITHIN COOPERATIVES

Gibran Rivera GONZALEZ, Li XUGUANG, Gabriela Medina TAPİA

ÖZEL HASTANELERDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN KURUMLARINDA UYGULANMAKTA OLAN PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMLERİNE DUYDUKLARI MEMNUNİYET VE BİR ÖRNEK UYGULAMA

Sinem CANOL, PELİN VARDARLIER

TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFLERİNDE SWOT ANALİZİ: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ

NURİ ÖZGÜR DOĞAN, YUSUF ERSOY

PSİKOLOJİK SERMAYENİN İŞ ERTELEME DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ; HEMŞİRELER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

METİN KAPLAN, Hatice UÇAK

SOSYAL EKONOMİK AĞ AÇISINDAN ENERJİ ÜRETEN VE TÜKETEN KOOPERATİF MODELİ

Aydın GÜREL, Ebru IRMAK

TÜRK KOOPERATİF YÖNETİM PERFORMANSINA ETKİSİ AÇISINDANTOPLUMSAL İLETİŞİM AĞI KOOPERATİFÇİLİKTE HOLLANDA ÖRNEĞİ “NAUTILUS”

Sylvia Monique de ROOIJ, Seyfi ÖZGÜZEL, Kamil U. BİLGİN

TÜRKİYE’DE KOOPERATİFLERİN TEMEL SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

ERTUĞRUL GÜREŞCİ, Murat GÖNÇ

KÂRLILIK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ VE KÂRLILIĞI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ANALİZİ: BİR KOOPERATİF İŞLETMESİ OLAN KONYA ŞEKER FABRİKASI

Nilgün KİNDİK, Alper ASLAN

ETKİN, VERİMLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KOOPERATİFÇİLİK İÇİN TEMSİLCİLİK VE TAHKİM KURUMLARININ ÖNEMİ

SÜLEYMAN AKDEMİR