Balkan Türklerinin II. Dünya Savaşında Yaşadığı Trajedi Üzerine Bir Roman: Drina'da Son Gün

Çağdaş Türk Edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Faik Baysal’ın Drina’da Son Gün adlı romanı eski Yugoslavya’daki Türklerin II. Dünya Savaşı sırasında yaşadıkları olumsuzlukları konu edinmektedir. Roman, söz konusu olumsuz koşullarda bulunmuş ve sonrasında Türkiye’ye göç etmiş olan Rıza Selmanoviç (Yenerer) adlı kişinin başından geçen birtakım olaylara dayanmaktadır. Romanda bilhassa savaş, savaşın nedenleri ve barış içinde birlikte yaşama konuları üzerinde ayrıntılı bir şekilde durulmuştur. Bu çerçevede özellikle eğitim ve tarihin yorumlanması konusunda dikkat çekici bir yaklaşım da ortaya konmuştur. Bu makalede, romanın tarihsel arka planı çizilmekte ve romanda savunulan tezler ele alınmaktadır.

"The Last Day in Drina" A Novel on the Tragedy of Balkan Turks in the 2nd World War

Faik Baysal is one of the most important writers of contemporary Turkish Literature. Baysal's novel named Drina'da Son Gün (The Last Day in Drina) described the inhumane conditions and lives of Turks of former the Jugoslavia. It was based on Rıza Selmanoviç’s (Yenerer) biography, who lived the conditions and finally moved to Turkey. Some topics such as the war, reasons of the war and living at peace were discussed in the novel. In the Last Day in Drina, an interesting approach to interpreting of education and history was especially expressed in it. The article describes the background of the novel and considers the ideas in it.

___

  • BAYSAL, Faik (1974), Drina’da Son Gün, Nebioğlu Yayınevi, İstanbul.
  • BORA, Tanıl (1995), Milliyetçiliğin Provokasyonu, Birikim Yayınları, 2. baskı, İstanbul.
  • RUSSELL, Bertrand (1996), Sorgulayan Denemeler, (Çev. Nermin Arık), Tübitak Yayınları, 6. baskı. Ankara.
  • SLOTERDİJK, Peter (2005), Dünyaya Gelmek-Dile Gelmek, (Çev. Dr. Gürsel Uyanık-Dr. Ahmet Sarı), Salkımsöğüt Yayınları, Ankara.