MUhayyel bir kırım tarihçisi kefevî İbrahim Efendi ve Humbaracıbaşı Ahmed Paşa'nın Rusya'ya dair raporu

Müstakil olarak Kırım tarihini ele alan ana kaynak oldukça azdır vebunların bir kısmı da günümüze ula ş amamış tır. Ula ş an eserlere dairyeterli ara ş tırmanın yapıldığını söylemek ise mümkün de ğildir. Bumakalede, Kefevî/Kefeli İ brahim Efendi bin Ali Efendiye ait olduğuileri sürülen Tevârîh-i Tatar Hân ve Dağıstan ve Moskov ve De şt-iKıpçak adlı eserin aslında Humbaracı Ahmed Pa ş anın 1736Harbinde Türk tarafının haklılığını ortaya koymak üzere kalemealdığı raporun eksik bir nüshası olduğu ortaya konulacaktır.

An imagined CrimeanHistorian Kefevi İbrahim Efendi and Claude Alexandre De Bonneval s (Humbaracibashi Ahmed Pasha) report About Russia

The sources which deal with only the Crimean history, are very rareand some of them couldn t be able to reach today. It is also notpossible to say that the works, which are avaible to us, have beenstudied effectively. In this article, it is going to be proved thatTevârîh-i Tatar Han ve Dağıstan ve Moskov ve De şt-i Kıpçak, whichis attributed to Kefevî/Kefeli Ibrahim bin Ali Efendi, was aincomplete copy of the Humbaraci Ahmed Pa ş a s report which hewrote to prove Turkish party s justness during 1736 war.

___