YABANCI DİL TÜRKÇE ÖĞRENİMİNDE KONUŞMA BECERİSİNİN GELİŞİMİNİ ENGELLEYEN KAYGILAR ÜZERİNE (BOSNA HERSEK ÖRNEĞİNDE)

Kaygı, yabancı dil öğreniminde konuşma becerisinin gelişimini engelleyen en önemli faktörlerden biri olarak görülmektedir. Çalışmada konuşma becerisinin gelişimini engelleyen kaygılar, Saraybosna'da çok dilli eğitim veren özel okulların lise birinci sınıfında (hazırlık) okuyan öğrencilere uygulanan anket çalışmasıyla ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Lise birinci sınıfta okuyan öğrenciler üç farklı dil (Boşnakça, İngilizce, Türkçe) öğrenmektedirler. Kaygılar, yabancı dil öğreniminin en önemli becerisi olarak değerlendirilen konuşma becerisini olumsuz etkilemektedir. Yabancı dil öğrenimine yönelik kaygılar araştırma inceleme ve anket (tarama) yöntemleriyle tespit edilmiştir. Yabancı dil öğrenen ortaöğretim öğrencilerine uygulanan anket beşli likert ölçeğine göre hazırlanmıştır. Ankette konuşma sınavı, olumsuz değerlendirme, bilişsel düzey, genel yabancı dil kaygıları ve düzeyleri belirlenmiştir. Veriler, Bosna-Hersekli öğrencilerin kaygı seviyelerinin yüksek olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte konuşma kaygılarında; konuşma konusu, konuşma sınavı, kendini ifade edememe, dili doğru telaffuz edememe, öğretmen tutumları, sözcük bilgisinin yetersizliği ve konuları özümseyememe gibi kaygılar ön plana çıkmıştır. Ancak, bu kaygılar engel olarak değil; motivasyon aracı olarak görülmektedir. Kaygısız bir eğitim-öğretim süreci düşünülemez. Öğrencilerin belirli oranda kaygı taşıması onların başarısını olumlu etkileyeceği düşünülmektedir. Karma ve tekli eğitim açısından kaygının anlamlı bir fark oluşturduğu görülmüştür. Cinsiyet açısından bakıldığında kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha çok kaygı taşıdıkları anlaşılmıştır. Genel olarak Bosna Hersekli öğrencilerin engelleyici bir kaygıdan ziyade motive edici düzeyde bir kaygı taşıdıkları sonucuna varılmıştır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda toplanan veriler, SPSS (Static Package for Social Science) programı kullanılarak çözümlenmiş ve bulgular yorumlanmıştır

ON THE ANXIETY FACTOR OF SPEAKING SKILL DEVELOPMENT AMONG BOSNIAN LEARNERS

Anxiety is seen as one of the major factors which blocks the improvement of speaking skill in “foregin language learning”. In the study , the anxieties that block the speaking skill’s improvement have been aimed to be revealed with a survey that has been carried out among the high-school freshmen which study in schools that give multilingual education in Sarajevo. The high-school freshmen are learning three different languages (Bosnian , English and Turkish). Anxiety is negatively affecting the “speaking skill” which is considered to be the most important skill in “foreigin language learning”. The anxieties in “foregin language learning” have been detected by studies , observations and surveys. The survey is designed according to the 5-point Likert scale. In the survey, the anxieties and anxiety levels concerning speaking exams, negative evaluation and cognitive levels have been determined. The results have shown that the anxiety levels of the students from BosniaHerzegovina are not considerably high. In addition to this, anxieties such as; speaking, the topic of the speech, speaking exam, inability to express oneself, inability to pronounce the language, attitudes of the teachers, lack of vocabulary and inability to internalize the topics came into prominence. The data, which have been collected towards the purpose of the research, have been analysed and interpreted by using SPSS (Static Package for Social Science)

___

  • ACAT, M. ve DEMİRAL, S. (2002). Türkiye’de Yabancı Dil Öğreniminde Motivasyon Kaynakları ve Sorunları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi,312-322.
  • AYDIN, S. ve ZENGİN,B. (2008). Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı: Bir Literatür Özeti. Journal of Language and Linguistic Studies, 81-94.
  • BANGUOĞLU, Tahsin. (1998). Türkçenin Grameri,Türk Dil Kurumu: Ankara.
  • BAŞ, G. (2013). Yabancı Dil Öğrenme Kaygısı Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. TSA, 49- 68.
  • BATUMLU, D. Z. ve ERDEN, M. (2007). Yıldız Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Hazırlık Öğrencilerinin Yabancı Dil Kaygıları İle İngilizce Başarıları Arasındaki İlişki . Journal of Theory and Practice in Education,3(1),24-38.
  • BOYLU, E. ve ÇANGAL, Ö. (2015). Yabancı dil olarak Türkçe Öğrenen Bosna-Hersekli Öğrencilerin Konuşma Kaygılarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi Sayı: 4/1 2015 s. 349-368.
  • ÇELİK, M. ve ERDEN, İ. (2011). Dil Bilgisi Öğretimi Yöntemi Üzerine Değerlendirmeler, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 6/1,1030-1041.
  • DOĞAN, A. (2008). Lise Öğrencilerinin İngilizce Öğrenimlerini Etkileyen Yabancı Dil Kaygısı. Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi TÖMER Dil Dergisi, 139, 48-67.
  • ERÖZKAN, A.,(2004). Üniversite Öğrencilerinin Sınav Kaygısı Ve Başaçıkma Davranısları, Muğla Üniversitesi SBE Dergisi Bahar 2004 Sayı 12. Sayfa:13-38.
  • HORWİTZ, B, MİCHAEL., HORWİTZ, K, Elaine., JOANN, Cope. (1986). Foreing Language Classroom Anxiety. The Modern Language Journal, 70(2), 125-132.
  • HORTWİZ, K., Elaine. (2001). Language Anxiety And Achievement. Cambridge: Cambridge University Press. 112-126
  • KURUDAYIOĞLU, M. (2003). Konuşma Eğitimi ve Konuşma Becerisini Geliştirmeye Yönelik Etkinlikler. TÜBAR-XIII, 287-309.
  • LİTTLEWOOD, W. (1984). Foreign and Second Language Learning; Language Acquisation Research and its Implications for the Classroom. Cambridge: CUP, pp. 58-59.
  • MELANLIOĞLU, D. ve DEMİR,T. (2013). Türkçe Öğrenen Yabancılar İçin Konuşma Kaygısı Ölçeğinin Türkçe Formunun Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. International Journal of Social Science , 389-404.
  • OXFORD, R. (1992). Who are our students? A synthesis of foreign and second language research on individual differences with implications for instructional practice. TESL Canada Journal, 9, 30 – 49.
  • SAĞIR, M. (2002). İlköğretim Okullarında Türkçe Dil Bilgisi Öğretimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • SALLABAŞ, M. E. (2012). Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenenlerin Konuşma Kaygılarının Değerlendirilmesi. International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic , s. 2199-2218.
  • TUNÇEL, H. (2014a). Yabancı Dil Öğretimine Yönelik Kaygı Çalışmalarına Genel Bir Bakış. Route Educational and Social Science Journal, 126-151.
  • TUNÇEL, H. (2014b). Yabancı Dil Olarak Türkçeye Yönelik Kaygı ve Kaygının Yabancı Dil Başarısına Etkisi. Turkish Studies, 9(5), 1987-2003.
  • Türk Dil Kurumu. (2015). Türkçe Sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

ORTAOKUL 8. SINIF DİL BİLGİSİ EĞİTİMİNDE KAZANIM VE KULLANIM BECERİLERİNİN SOSYOEKONOMİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: MUĞLA ÖRNEĞİ

BEYTULLAH KARAGÖZ

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİNİN PERFORMANS DEĞERLENDİRMEYE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ: NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Başak KARAKOÇ ÖZTÜRK

YARATICI DRAMA YÖNTEMİNİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN DUYGUSAL GEREKSİNİMLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

ONUR ALTUNTAŞ, Hasan Hüseyin ALTINOVA

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİNİN UYGULANMASINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

HASAN GÜNER BERKANT, Tuğba ARSLAN

OKUL YÖNETİCİLERİNİN DUYGUSAL ZEKÂ VE YÖNETSEL YETERLİLİK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: NEVŞEHİR İLİ ÖRNEĞİ

NAİL YILDIRIM, BARIŞ ERİÇOK

ÖĞRETMENLERİN DERSLERİNDEKİ KONUŞMA EDİMLERİNİN ÖĞRENCİLERİYLE İLETİŞİMLERİNE ETKİSİ

Adnan KARADÜZ, Hüseyin SAYIN

İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL BİLGİLER DERSİ BAĞLAMINDA KİMLİK, KÜLTÜR VE YURTTAŞLIK ALGILARI

BURÇİN TÜRKCAN, MAHMUT BOZKURT

BİLGİSAYAR OYUNLARININ ÇOCUKLARIN SALDIRGANLIK DÜZEYLERINE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Yakup BURAK, EMİNE AHMETOĞLU

KIBRIS’TAKİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARININ KÜBİK ÖĞRETİM PROGRAMI TEMELİNDE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE BİLİŞSEL GELİŞİM KAZANIMLARIYLA İLİŞKİLENDİRİLMESİ

Sarem ÖZDEMİR

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE ÇEVRİMİÇİ HARİTALARIN KULLANIMININ AKADEMİK BAŞARIYA ETKİSİ

AYŞEGÜL PEHLİVAN YILMAZ, ERKAN YEŞİLTAŞ