PERCEPTIONS OF WOMEN’S ECONOMIC PARTICIPATION IN TURKEY: THE EXAMPLES OF THE JDP AND THE RPP

Sağ ve sol kanattaki siyasi partilerin kadınların ekonomik katılımına yaklaşımlarında farklılıklar var mıdır? Bu makale işte bu soruya Türkiye'deki, ideolojik olarak zıt oldukları var sayılan iki siyasi parti, AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi) ile CHP'ye (Cumhuriyet Halk Partisi) odaklanarak cevap aramaktadır. Araştırmanın muhafazakardemokrat olan partisi AKP ülkede 2002'den beri tek başına hükümeti kurmuş, sosyal-demokrat CHP ise bu çerçeve dahilinde ana muhalefet partisi olarak yer almıştır. Bu çalışmanın saha araştırması üç ana eksene dayanmaktadır. Bu eksenlerden birincisi, parti dokümanlarıdır ve partilerin programları, tüzükleri ve düzenli yayınlarını içerir. Partilerin düzenli yayınları, AKP için Türkiye Bülteni, CHP için Halk'tır. Araştırmanın ikinci ekseni olarak, biri merkez solda (Cumhuriyet Gazetesi), diğeri merkez-sağda (Yeni Şafak Gazetesi) olmak üzere seçilmiş iki gazete bulunmaktadır. Araştırmanın üçüncü ekseni ise, partilerin farklı hiyerarşi seviyelerinden en az bir erkek ve bir kadın siyasetçiyle yapılan röportajlardır. Bu röportajlar, ilçe, il ve genel merkezde, yönetim kurulu, gençlik kolları yönetimi ve kadın kolları yönetiminde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, erkek ve kadın taban siyasetçileri, ilçe ve il belediye meclislerinden ve Parlamento'dan en az bir kadın ve bir erkek siyasetçi de röportaj kapsamına alınmıştır. İki siyasi partinin programlarına göre, hem AKP hem de CHP kadınların çalışmasını desteklemektedir ve de her iki siyasi parti de bu konuda seçmenlere benzeri sözler vermektedir. Röportaj yapılan siyasetçi grupları içinde, AKP'li erkekler, kadınların çalışması konusuna dair en muhafazakar yaklaşımlarda bulunan kesimi oluşturmaktadır. Öte yandan, AKP'li kadınlar ise kendi siyasi partilerinin erkek üyelerinden çok, CHP'nin üyeleri gibi düşünmektedir. Bu çalışmanın verileri, sağ kanat siyasi partilerdeki kadınların eşitlikçi değerleri kendi partilerindeki erkeklerden daha fazla benimsediğine dair literatürü desteklemektedir

TÜRKİYE’DE KADINLARIN EKONOMİK HAYATA KATILIMININ ALGILANMASI: AKP VE CHP ÖRNEKLERİ

Are there differences between the approach of women’s economic participation in right-wing parties and left-wing parties? This article pursues this question by focusing on two ideologically opposed political parties in Turkey, the JDP (Adalet ve Kalkınma Partisi, The Justice and Development Party) and the RPP (Cumhuriyet Halk Partisi, The Republican People’s Party). The conservative-democratic JDP has headed a single-party government since 2002, which has resulted in the social-democratic RRP operating as the main opposition party ever since. The field research for this study rests on three pillars. The first of these is made up of party documents, that is to say programs, statutes and internal publications. The main publications of the parties are Türkiye Bülteni (Turkey’s Bulletin) for the AKP and Halk (The People) for the CHP. As the second pillar of the research, two dailies, one from the center right (Yeni Şafak - The New Dawn) and the other from the center left (Cumhuriyet - The Republic), have been chosen. The third component of the research is made up of interviews with at least one man and one woman from every level of hierarchy in each of these parties (i.e. main office administration, youth branches’ administration and women’s branches’ administration at the district, provincial and national levels). Men and women grassroots politicians as well as at least one woman and one man from the municipal councils of specific districts, provinces and in the parliament were also interviewed. In their party programs, both the JDP and the RPP support women’s economic participation, and they make similar promises to voters. The male members of the JDP have the most conservative view on this issue whereas the women of the JDP think more like the members of the RPP than the male members of their own party. Our data supports the literature that argues that women in right-wing parties adopt more egalitarian values on gender related issues than the men of their own parties

___

  • AHMAD, Feroz. Turkey, The Quest for Identity. Oxford, Oneworld, 2005. AKP, AK Parti Programı, 2001.
  • “AKP’de formalite kongre”, Cumhuriyet, October 12, 2003, 5. ANTONOPOULOS, Rania, The Unpaid Care Work-Paid Work Connection, Levy Economics Institute of Bard College, New York, 2008.
  • ARAT, Yeşim. Rethinking Islam and Liberal Democracy – Islamist Women in Turkish Politics, NY, State University of New York Press, 2005.
  • ARINAN, Sevil, “Eşitsizlikte utanç tablosu”, Cumhuriyet, October 14, 2010, 7.
  • ARINAN, Sevil, “Şiddet ve taciz her yerde”, Cumhuriyet, May 22, 2012, 3. “Ayrımcılıkla mücadele konferansı”, Türkiye Bülteni, April 2005, N˚23, http://www.turkiyebulteni.net/23/31b.htm.“Başbakan Erdoğan’ın Dünya Kadınlar Günü Mesajı”, Türkiye Bülteni, April 2007, N˚47, http://www.turkiyebulteni.net/47/15.htm
  • BERKMAN, Michael and O’CONNOR, Robert, “Do Women Legislators Matter?: Female Legislators and State Abortion Policy”, American Politics Research, 21, 1993.
  • BETTELHEIM, Bruno. Les blessures symboliques, Paris, Gallimard, 1971. “Bıyıklı hemşire için yasa teklifi”, Yeni Şafak, May 30, 2006, 13.
  • BIANET, “Kadın İstihdamı da İşsizlik de Arttı”, Bianet, January 2, 2013, Retrieved June 27,2013 from http://bianet.org/bianet/toplum/143228-kadin-istihdami-da-issizlik-de-artti.
  • CARROLL, Susan (ed.). The Impact of Women in Public Office, Bloomington IN, Indiana University Press, 2001.
  • CHP, CHP Programı, 2011.
  • CHP, Özgürlüğün ve umudun ülkesi, Herkesin Türkiye’si, Seçim Beyannamesi, 2011.
  • “CHP kadınların yanında, Edinilmiş mallar ortak paylaşılsın”, Halk, March 27, 2001, N˚59, 7.
  • “Cumhuriyet kadınlarıyla çağdaş yarınlara”, Halk, July 1, 2007, No: 84, 12. “Çalışan kadınlar mutsuz”, NTVMSNBC, March 13, 2006, Retrieved June 1, 2009 from http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/364365.asp.
  • DAFFLON-NOVELLE, Anne. Filles-garçons Socialisation Différenciée, Grenoble, Presses Universitaires de Grenoble, 2006.
  • DELPHY, Christine, “L’ennemi principal”, Partisans, numéro spécial Libération des femmes année 0, November 1970.
  • DIAMANTIS, Irène, “Entretien”, Guigou, Elisabeth, Etre Femme en Politique, Paris, Plon, 1997.
  • DIYANET, The Decision of the High Comity of Religious Affairs, the meeting of 24.10.2002, “Women’s taking place in work and administration”, Retrieved October 3, 2008 from http://www.diyanet.gov.tr/english/karar.asp?id=3&sorgu=1. “Emine Erdoğan’ı protesto eden gruplara farklı tavır”, Cumhuriyet, March 9, 2005, 7.
  • ENGELI, Isabelle, “La problématisation de la procréation médicalement assistée en France et en Suisse, Les aléas de la mobilisation féministe”, Revue Française de Science Politique, Vol59, N˚2, April 2009, 203.
  • ENRIQUEZ, Eugène,“Le pouvoir et son ombre sexuelle”, AUBERT, Nicole, ENRIQUEZ Eugène et DE GAULEJAC, Vincent (dir.) Le Sexe du Pouvoir, Paris, Desclée de Brouwer, 1986.
  • ERICKSON, Lynda, “Might More Women Make a Difference? Gender, Party and Ideology among Canada's Parliamentary Candidates”, Canadian Journal of Political Science / Revue Canadienne de Science Politique, Vol.30, N˚.4, Dec., 1997, 663-688. “Erkek memur alınacak ilanı bakanı kızdırdı”, Yeni Şafak, January 28, 2007. GREER, Germaine.The Female Eunuch, New York, McGraw-Hill Book, 1991 [1971].
  • HALE, William, Christian Democracy and the JDP, parallels and contrasts. YAVUZ, Hakan (eds). The Emergence of a New Turkey, Democracy and the AK Parti. Utah: The University of Utah Press, 2006, 66-87.
  • IRIGARAY, Luce, Je, Tu, Nous: Toward a Culture of Difference, New York, Routledge, 1990.