MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARINA YÖNELİK PİYANO PERFORMANSI ÖZ YETERLİK ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Araştırma, müzik öğretmeni adaylarına yönelik piyano performansı öz yeterlik ölçeği geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda ölçeğin madde havuzunu oluşturmak için ilk aşamada teorik yöntemler incelenmiş daha sonra konu hakkında alan yazın taraması yapılmıştır. Madde havuzunun oluşturulmasında nitel veri toplama tekniklerinden de yararlanılmış ve böylece araştırmanın iç tutarlılığı güçlendirilmiştir. Ölçeğin madde havuzu oluşturulduktan sonra kapsam geçerliği için uzman görüşüne başvurulmuştur. Ölçme aracı, ön uygulama için Mehmet Akif Ersoy ve Gaziosmanpaşa Üniversiteleri Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında Lisans I, II, III, ve IV düzeyinde öğrenim gören 175 müzik öğretmeni adayına uygulanmıştır. Ön uygulama sonrasında, örneklem yeterliğini saptamak için Kaiser Meyer Olkin testi, değişkenlerin eşit varyansa sahip olduğunu belirlemek için Bartlett testi yapılmıştır. Ön Uygulamadan elde edilen veriler, ölçeğin yapı geçerliği için SPSS 17 paket programına kodlanarak açımlayıcı faktör analizi, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Verilerin hangi faktörlere yüklendiğini ve ölçeğin temel bileşenlerini belirlemek amacıyla orthogonal dik döndürme yöntemlerinden varimax dik döndürme yöntemi (varimaxrotation) kullanılmıştır. Yapı geçerliği için yapılan faktör analizi sonucunda üç faktörden oluşan ölçeğin faktör isimleri alan yazının desteğiyle, "teknik düzey algısı", "sahne kaygısı algısı" ve "performans düzeyi algısı" olarak belirlenmiştir. Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı .948 olarak bulunmuştur. Yapılan analizler sonucunda, piyano performansı öz yeterlik ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu tespit edilmiştir

DEVELOPMENT OF SELF-EFFICACY SCALE OF PIANO PERFORMANCE TOWARDS THE PRE-SERVICE MUSIC TEACHER

This study aims to to develope a valid and reliable scale to determine the self-efficacy level of the pre-service music teacher. For this purpose, literature review has been made to create the item pool. To create the item pool have been benefited from qualitative data collection techniques and the internal consistency of research has been strengthened. The data of research, had been obtained by self-efficacy scale of piano performance developed by researcher. After forming the item pool, expert opinion had been consulted for content validity. Kaiser Meyer Olkin had been tested to fix sample adequacy, Bartlett had been tested to determine that the variables have equal variance after preapplication. The datas has been coded SPSS 17 pocket programme and has been made factor analysis, reliability and validity. To determine the basic components of the scale has been used varimax vertical rotation method. The result of factor analysis that was made for construct validity, that had been determined the scale had three factors. The factors’ names are “perception of technical level”, “perception of stage anxiety” and “perception of performance level” by literature. Cronbach Alpha reliability quotient of the scale is .948. Result of analysis, selfefficacy scale of piano performance had been determined valid and reliable scaling tool

___

  • AKBULUT, E. (2006). Müzik öğretmeni adaylarının mesleklerine ilişkin öz yeterlik inançları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3, (2), 24–33.
  • BUCHANAN G. (1964). Skills of piano performance in the preparation of music educators. Journal of Research In Music Education, 12, 134-138.
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Ş. (2002). Sosyal bilimler için veri analizi elkitabı (İstatistik, araştırma deseni, SPSS uygulamaları ve yorum). Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • COHEN R.J. and SWERDLİK, M.E. (2010). Psychological testing and assessment. Boston: McGraw-Hill Companies.
  • ÇALIŞKAN. S. (2007). Problem çözme stratejileri öğretiminin fizik başarısı, tutumu, öz yeterliği üzerindeki etkileri ve strateji kullanımı. Yayınlanmış doktora tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • EKİNCİ, H. (2013). Öğretmen adaylarının özyeterlik algıları: müzik, resim ve beden eğitimi. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8, (3), 189-196.
  • ERDAL, G.G. (2005). Koordinatif kondisyonel motorik özelliklerin geliştirilmesine yönelik antrenmanların piyano çalma performansına olan etkilerinin incelenmesi ve piyano tekniğinin hareket analizi. Yayınlanmamış doktora tezi. Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.ERKUŞ, A. (2012). Psikolojide ölçme ve ölçek geliştirme-1: temel kavramlar ve işlemler. Ankara: Pegem Akademi.
  • FİNK, S. (1992). Mastering piano technique. Portland, Oregon: Amadeus Press. pp.2.
  • IŞIKSAL, M. ve AŞKAR, P. (2003). İlköğretim öğrencileri için matematik ve bilgisayar öz yeterlik algısı ölçekleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25, 109 -118.
  • İSRAEL, E. (2007). Özdüzenleme eğitimi, fen başarısı ve öz yeterlik. Yayınlanmış doktora tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • KAPTAN, S. (1998). Bilimsel araştırma ve istatistik teknikleri. Ankara: Tekışık web ofset.
  • ÖZEN, M. (1998). Gazi üniversitesi gazi eğitim fakültesi müzik eğitimi bölümü son sınıf öğrencilerinin piyanoyu müzik öğretmenliğinin gerekleri doğrultusunda kullanabilme becerileri. Yayımlanmamış doktora tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • ÖZMENTEŞ, G. (2005). Dalcroze Eurhythmics öğretiminin müziksel beceriler, müzik dersine ilişkin tutumlar ve müzik yeteneğine ilişkin özgüven üzerindeki etkileri. Yayınlanmış doktora tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • SENEMOĞLU, N. (2005). Gelişim ve öğrenme. Ankara: Gazi Kitapevi.
  • SERİN, G.E. (2006). Zihinsel engelli ergenlerin sosyal beceri düzeyleri ve davranış problemleri ile ebeveynlerinin genel öz yeterlilik algı düzeylerinin karşılaştırılarak incelenmesi. Yayınlanmış yüksek lisans tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • ŞEKER, S ve BİLEN, S. (2010). 9-11 yaş grubu çocuklarda orff schulwerk destekli keman eğitiminin keman çalmaya yönelik öz yeterlik algıları üzerindeki etkisi. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi (BAED), 1, (2), 112-124.
  • ŞENCAN, H. (2005). Sosyal ve davranışsal ölçümlerde güvenilirlik ve geçerlilik. Ankara: Seçkin Yayıncılık. ss. 776-779.
  • TARKIN, A. ve UZUNTİRYAKİ, E. (2012). Investigation of pre-service teachers’ self-efficacy beliefs and attitudes toward teaching profession through canonical analysis. Elementary Education Online, 11, (2), 332-341.
  • TAVŞANCIL, E. (2006). Tutumların ölçülmesi ve SPSS ile veri analizi. (4. Baskı). Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • TURGUT, F. ve BAYKUL, Y. (2012). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • ÜLKÜ, S. ve KOÇ, N. (1978). Faktör analizi yetenekleri sınıflama (ayırdetme). A.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi, 10, (1-2-), 25-34.
  • YILDIRIM, K. (2009). Kodaly yönteminin ilköğretim öğrencilerinin keman çalma becerisi, öz yeterlik algısı ve keman çalmaya ilişkin tutumları üzerindeki etkisi. Yayınlanmış doktora tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.