MİDYAT SÜRYANİLERİNİN DÜĞÜN GELENEKLERİ

Bireyin yaşantısında çeşitli dönemler vardır. Doğum, evlenme ve ölüm dönemleri, halk kültüründe geçiş dönemleri olarak anılır. Geçiş dönemlerinde insanlar, çeşitli adet ve inanmalarla kendilerini yeni yaşantılarına hazırlarlar. Evlenme gelenekleri dünyanın her yerinde görülmekle birlikte, eş seçimi, eş sayısı ve evlilik törenleri, kültürlere göre çeşitlilik göstermektedir. Bu çalışmada, beş bin yıllık bir geçmişe sahip, türlü zorluklara rağmen günümüze kadar varlıklarını sürdürebilen ve Midyat'ın solan renklerinden biri olan Süryani halkının daha çok dini ağırlıklı uygulamalar içeren düğün törenlerindeki örf, adet, gelenek ve görenekleriyle düğünlerde oynanan oyunlar ve yapılan pratikler araştırılmıştır. Öncelikle Süryani cemaatinin etnik kimliği hakkında bilgi verildikten sonra farklı din, dil, ırk ve inanca sahip birçok insanın birlikte yaşadığı, ezan sesiyle çan sesinin birlikte yankılandığı hoşgörünün simgesi Midyat'taki Süryani halkının düğün geleneklerine değinilmiştir. Midyat yöresindeki kültür, din ve dil çeşitliliği toplumlar arasında sürekli olarak bir kültür alışverişi sonucunu sağlamıştır. İlçenin en belirgin özelliği "dinler ve diller kenti" olması, yüzyıllar boyunca bünyesinde farklı dinden insanların bir arada yaşamasıdır. Bir alan araştırması olarak tasarlanan bu çalışmada, görüşme tekniği çerçevesinde veri toplanarak görüşme soruları hazırlanmış, kaynak kişilerin listesi çıkartılmış ve alan araştırması sırasında katılımlı ve katılımsız gözlemlerde bulunularak, önceden belirlenen kılavuz kişilerden bilgiler alınmıştır. Somut durum tespiti için, kişilerin onayı alınıp teknik kayıt cihazlarından faydalanılarak görüntü ve sesle kayıtlar yapılmış, çalışma ikinci dereceden belgelerle desteklenmiştir. Kısacası Süryani halkının folkloru, belirtilen sahada yapılan görüşme ve gözlemlere dayandırılarak incelenmeye çalışılmıştır.

THE WEDDING TRADITIONS OF ASSYRIANS IN MIDYAT

There are some periods at every life; like birth, marriage and death that are called as transition periods. People prepares theirselves to that transition periods by customs and beliefs. Marriage traditions exist in every society of the world, but differ in aspects like choosing the spouse, quantity of spouses and marriage ceremonies. In this study, the folk dancing, traditions and practices performed in wedding ceremonies -which include religious exercises- of Assyrian community researched. Assyrian people, being discolored part of Midyat, who have a history of five thousand years and succeeded to subsist till today despite many struggles. Firstly, information was given about the ethnic identity of Assyrian community, and then wedding traditions of Assyrian community in Midyat where many people from various religions, races and beliefs and the voices of the azan and church bell sounded at the same time was mentioned. Culture in Midyat locale, religion and language variance provided conclusion of constant a cultural relations. Most distinct feature of township is being "town of religions and languages", living under the coexistence of people of different religions over the centuries. In this study designed as fieldwork, interview questions were prepared in regard to interview technique, the list of resource people was compiled and the information was provided through predetermined adviser people by using participant and non-participant observation during the fieldwork. For the determination of concrete situation, image and voice were recorded by utilizing recording devices with people's consent and the study was supported by second-degree documents. In short, the folklore of Assyrian people is aimed to study in regard to the interviews and observations in the specified area.

___

AKSOY, Mustafa; Doğu Anadolu Kültürü Üzerine Bir İnceleme, Yeni ?nsan Yayınevi, ?stanbul, 2007.

BOKFÖRLAG, Bethil; Mezopotamya Uygarlığında Süryani Halkı, Ki?isel Yayınlar, Ankara, 2008.

GÜLEÇ, Hamdi; Mardin'in Kültürel Hayatı ve Yetiştirdiği Ünlü Simalar, Makalelerle Mardin Cilt: IV, Mardin ?htisas Kütüphanesi Yayınları No: 10, ?stanbul, 2007, s.1-2.

??, Vahap; Midyat Dinler ve Diller Kenti, Hedef Gazetecilik, ?stanbul, 2006.

??LER, ?brahim- ÇET?N; Mehmet, Dinler ve Diller Diyarı Midyat, Midyat Belediyesi Yayınları, Mardin, 2000.

KILIÇ, Sami; Elazığ'da Yaşayan Süryanilerde Düğün İle İlgili İnanışlar ve Uygulamalar, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 13, Sayı: 2, Elazığ, 2003: 267-278.

Kitab-ı Mukaddes; Pavlosun Korintoslulara I. Mektubu, 7: 10-11; Markos, 10: 11-12.

KURNAZ, Senem; Mardin Midyat'taki Süryanilerin Halk Oyunları ve Oyun Müzikleri, ?stanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, ?stanbul, 2009.

Midyat Kaymakamlığı Resmi Sitesi; (www.midyat.gov.tr)

TA?ĞIN, Ahmet- TANRIVERD?, Eyyüp-SEYFEL?, Canan; Süryaniler ve Süryanilik III, Orient Yayınları, Ankara, 2005.

TA?ĞIN, Ahmet; "Yezidiler, Becirmaniler, Karaçiler", Makalelerle Mardin Cilt: IV, Mardin ?htisas Kütüphanesi Yayınları No:10, ?stanbul, 2007.