MATRİX FİLMİNDE KADER VE ÖZGÜR İRADENİN KAÇINILMAZ SONU

Matrix, Bir düzlemde sıralanan sayı diziminin matematikte ve mühendislikte kullanılan bir terimdir Matrix. Kelimenin kökenine baktığımızda Latince “rahim” anlamına geldiğini görürüz. Rahim bireyin kendini rahatta ve güvende hisettiği, sürekli bir uyku halinin mevcut olduğu, dış dünya ile bağlantısının olmadığı daha da ötesi kendine yarattığı alternatif gerçekliğin bağlamsal olarak hissedildiği en alternatif pozisyon. Bununla birlikte Matrix, bir bilgisayar programının son derece gelişmiş bir formu anlamına da gelebilmektedir. Başka bir ifade ile Matrix bilgisayar dünyasının kendisidir. Modern teknolojideki gelişmeler sayesinde, "dış dünya" olmadan, algılarımızın dış dünyadaki gerçekçiliklerle karşılanabilir. Film sinematopografik olarak farklı kamera açıları, farklı yöntemlerle ön plana çıkmasına karşın, bu çalışma daha çok filmin görülmeyen ya da yorumlanması gereken kısmı olan felsefi bakış açısı ile karakterler üzerinden kader ve özgür irade konuları tartışılacaktır. Karakterlerin seçimi ve özelikle ana karakter olan Neo’nun seçimlerinin önceden belirlendiği mi yoksa gerçekten bütün karar mekanizmasının Neo’nun kendi iradesi ile gerçekleştiği sorgulanılacaktır. Film de yoğunlukta olan dini göndermelerde kader ve özgür irade başlıkları altında incelenecektir. Çalışma da farklı sorulara cevaplar bulunacak ama en önemlisi belirgin olan sorunun araştırılması ve tartışılması ele alınacak veçıkan sonuca göre cevaplanılacak. Özellikle "Tanrı'ya inanıp O’nun emirlerine uymayı onayladıysak, özgür iradeden bahsedebilirmiyiz? "sorusuna cevap-lar bulmaya çalışılacak.

DISCOURSE OF FATE AND FREE WILL ACCORDING TO THE INEVITABLE END IN THE MATRIX

Matrix is a term used in mathematics and engineering and it is a series of numbers ranked on a plane. The Latin meaning of the Matrix is the womb that the only place in the world where one feels most secure and comfortable, and sleep continuously isolated from the realities of the outside world. Matrix means a highly developed form of a computer- generated program. Thanks to the developments in modern technology, without the "outside world", perceptions can be seen very realistic. There are very special effects and very technological elements in the movie, yet here, it is going to be criticized fate and free will with its philosophical background. This paper will also be motivated by two significant issues; predestination(fate) and free will. Both of them will be examined through both on the symbols and the choices of the characters and the study will be passed over the protagonist in the body part of the article. Neo and certain biblical or religious elements. Finally, addition to the all questions which mentioned next chapeters, the study will especially try to respond the questions of, “If we believe in God and we confirmed to obey God’s orders, then can we say that we have any freedom of choice? ”

___

  • Baudrillard, J. (1994). Simulacra and Simulation. Ann Arbor: University of Michigan Press.
  • Fassbinder, Francois. (2012) Slavoj Žižek: A from.https://www.youtube.com/watch?v=k-0VMnFmnL0 third pill.Retrieved
  • Gibson, William (January 28, 2003). "The Matrix: Fair Cop". Williamgibsonbooks.com. Retrieved August 13, 2012. https://www.wikiwand.com/en/The_Matrix
  • Https://www.wikiwand.com/simple/Fate
  • Taylor, C. and Kraut, R. (1997). Plato's Republic. Lanham: Rowman & Littlefield Publishers.
  • The New Oxford Annotated Bible.(2007).Ed. Michael D. Coogan. New York: Oxford University Press.
  • Wachowski, A., Wachowski, L., Reeves, K., Fishburne, L., Moss, C.-A., Warner Bros., Village Roadshow Pictures.Silver Pictures. (1999). The Matrix. Burbank, CA: Warner Home Video.
  • Wachowski, A., Wachowski, L., Reeves, K., Fishburne, L., Moss, C.-A., Warner Bros., Village Roadshow Pictures., Silver Pictures. (2003). The Matrix. Burbank, CA: Warner Home Video.
  • Zizek, Slavoj. (1999).The Matrix, or, the Two Sides of Perversion/Lacan Dot Com.” Inside the Matrix: International Symposium at the Center for Art and Media, Karlsruhe, www.lacan.com/zizek-matrix.htm.
  • Erdem, Mehmet Dursun (2007). “Ontolojik İncelemeye Dehhani’nin “Eyledi” Redifli Gazeli Örneğinde Yapısalcı Bir Bakış / A Structural View on Dehhani’s Gazel with “Eyledi” Redif for Ontological Search”, TURKISH STUDIES -International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic-, (Tunca Kortantamer Özel Sayısı 1), Volume 2/3 Summer 2007, www.turkishstudies.net, p. 254-273.