KORKU SİNEMASI ANLATISINDA BAKIŞ AÇISI KAVRAMI: DİĞERLERİ FİLMİNDE BAKIŞ AÇISI KULLANIMI

Bu çalışmada öykü anlatımının en temel öğelerinden biri olan bakış açısı kavramından yola çıkarak korku türünde bakış açısı kavramının nasıl kurulduğu İspanyol yönetmen Alejandro Amenabar tarafından yönetilen Diğerleri (The Others) filmi üzerinden çözümlenmiştir. Film anlatıları çoğunlukla ana karakterin bakış açısından anlatılmaktadır. Korku filmlerinin ana karakterleri anlatıda öteki olarak kurulan hayaletler, vampirler, canavarlar, katiller gibi antagonistlerin eylemlerine karşı koyan protagonistlerdir ve film öyküsü bu kişilerin bakış açısından anlatılır. Ancak Diğerleri (The Others) filminde bu anlatı yapısı tersine çevrilerek, film öyküsü hayaletlerin bakış açısından anlatılmaktadır. Bu açıdan yaklaşıldığında filmin korku türünün geçmişten günümüze gelen gelenek ve uylaşımlarını revize etmesi bakımından “ilerici” bir korku filmi olduğu görülmüştür. İlerici korku filmleri öteki kavramını sorunsallaştırarak, ötekine karşı izleyicinin sempati duymasına izin vermektedir. İlerici korku filmlerininbir diğer temel özelliği öteki olarak konunmlandırılan canavar, hayalet ya da yaratık gibi figürlerin, düzenin ya da sistemin aşırı normal yanlarının abartılması olarak sunmasıdır. Korku filmlerinin ilerici olarak tanımlanabilmesi canavarın ötekileştirilmemesine bağlıdır. Bu bağlamda ilerici olarak tanımlanan korku filmlerinde “öteki” insana kendi dışlanmışlığını ve yalnızlığını hatırlatan biçimde temsil edilmektedir. Çalışmada film türsel eleştiri yöntemi ile çözümlenmiş ve filmin türün kodlarını yeniden yorumlayarak korku türüne özgün bir yaklaşım ortaya koyduğu belirlenmiştir.

THE CONCEPT OF POINT OF VIEW IN HORROR CINEMA NARRATION: USING THE POINT OF VIEW IN OTHERS MOVIE

In this study, the concept of point of view perspective, which is one of the most basic elements of narrative, was analysed through the film "The Others" directed by Spanish director Alejandro Amenabar. Movie narrations are often described from the point of view of the main character. The main characters of horror films are protagonists who counteract the actions of antagonists such as ghosts, vampires, monsters, killers, etc., which are established as narrative in the narrative, and the story of the film is told from the point of view of these people. However, in The Others, this narrative structure is reversed and the film story is told from the point of view of the ghosts. From this point of view, it has been seen that the film is a progressive horror film in terms of revising the traditions and practices of the past that have come from the past. Progressive horror films problematize the other concept, allowing the viewer to sympathize with the other. Another essential feature of progressive horror films is that the figures, such as monsters, ghosts, or creatures, are presented as exaggerations of the excess or normal aspects of the system. The ability to identify horror films progressively depends on the non-alienation of the monster. In the horror films progressively described in this context, the "other" person is represented in a way reminiscent of his own exclusion and loneliness. Moreover, in the study, the film was analysed by the method of genre criticism, and it was determined that the film had a unique approach to horror movie genre by reinterpreting the codes of the film.

___

  • Abisel, N. (1999). Popüler Sinema ve Türler. İstanbul: Alan Yayıncılık.
  • Chatman, S. (2009). Öykü ve Söylem Filmde ve Kurmacada Anlatı Yapısı. çev: Özgür Yaren, Ankara: De Ki Basım Yayım.
  • Chion, M. (1987). Bir Senaryo Yazmak, çev: Nedret Tanyolaç, Afa Yayınları.
  • Edgar-Hunt, R., Marland J., Richards, J. (2012). Senaryo Yazımı. çev: Senem Aytaç. İstanbul: Literatür Yayınları.
  • Erdoğan, N. (1993). Seyirci ve Sinema, Med Campus Proje, 126 Yayınları.
  • Ertan, E. (2002), “İspanyolların Harika Çocuğu”, Popüler Sinema Dergisi: Sinema, Sayı: 81, İstanbul: Bir Numara Yayıncılık.
  • Güçhan, G. (1999). Tür Sineması, Görüntü ve İdeoloji, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Yayınları.
  • Köknel, Ö. (1998). Korkular, Takıntılar, Saplantılar, İstanbul: Altın Kitaplar Yayınevi.
  • Mascetti, M. D. (2000). İçimizdeki Tanrıça, çev: Belkıs Çorakçı, İstanbul: 1. Baskı, Doğan Kitapçılık.
  • Oskay, Ü. (1994), Çağdaş Fantazya Popüler Kültür Açısından Bilim-Kurgu ve Korku Sineması, 2. Baskı. İstanbul:, Der Yayınları.
  • Özden, Z. (1998). Film Eleştirisi. İstanbul:İmge Kitabevi.
  • Ryan, M. ve Kellner, D. (1997), Politik Kamera, çev: Elif Özsayar, 1. Baskı.İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Schatz, T. (1981). Hollywood Genres, Temple University Press,Philadelphia .
  • Scognamillo, G. (1996). Korkunun Sanatları, 1. Baskı: İstanbul: İnkılâpKitabevi
  • Wood, R. (1997a). Amerikan Korku Filmine Devrimsel Açıdan Bir Bakış,çev. Nihal Yeğinobalı, 25. Kare, Sayı:19, Nisan-Haziran.
  • Wood, R. (1997b).Amerikan Korku Filmine Devrimsel Açıdan Bir Bakış-2çev. Nihal Yeğinobalı, 25. Kare, Sayı:20, Temmuz-Eylül.
  • Yalom, I.D. (2000). Varoluşcu Psikoterapi, çev: Z. İ. Babayiğit, İstanbul, Kabalcı Yayınevi.
  • Yavuz, K. (1987). Psikanalizde İlk Dini Gelişmelerin Değeri, Atatürk ÜniversitesiBasımevi, Erzurum 1987
  • Zilboorg, G. (1967). A History of Medical Psychology. Baltimore.