KARŞILAŞTIRMALI İÇERİK ANALİZİ: SOKAKTAKİ ADAM VE GAZİ PAŞA ROMANLARININ DİL İNCELEMESİ

Bir dilin bütün imkânlarının doğrudan yansıdığı varoluş alanı olan edebi eser, yazardan bağımsız ya da yazar odaklı çeşitli yöntemlerle incelenerek yazarın anlatımı nasıl, dili nasıl gibi sorulara cevap vermemize yardımcı olur. İçerik analizi/kavram analizi (content analysis) yöntemi de bu yöntemlerden biridir. İçerik analizi metnin veya kitle iletişim araçlarının transkripsiyonlarını, sistematik, objektif bir şekilde çözümler, zaten 18. yy'da yapılan ilk çalışma da sayısal analize dayalı bir çalışma olmuştur. Fakat yöntem ikili bir karşıtlık içinde gelişmiştir. Yöntemin kalitatif mi yoksa kantitatif mi olduğu konusunda farklı görüşler ortaya atılmıştır. Bazı araştırmacılar da her ikisinin de birbirinden basamaklarına geldiğimizde ilk basamakta örneklemi belirleme işi yer alır. Ardından bütün ya da metin kategorilere ayrılır. Her kategori de yine kendi içinde çözümleme birimlerine ayrılır: Bu birimler de kayıt birimleri ve bağlam birimleridir. Bu çalışmada oluşturulan kategoriler: söz varlığı, sözdizimi, bağlı morfemlerdeki ses olayları ve sonuçları, yazılış özellikleridir. Oluşturulan kayıt birimleri ise şunlardır: Söz varlığı: İsimler, fiiller, sıfatlar, zarflar olarak ayrılır; Alıntılar: Doğu kaynaklı alıntılar, Batı kaynaklı alıntılar. Sözdizimi: Kelime Grupları, cümleler. Bağlı Morfemlerdeki ses olayları ve sonuçları: Ana yardımcı fiil (Copula), ile edatı. Yazılış özellikleri: Düzeltme İşareti, bazı sözcük ve eklerin yazılışı, birleşik sözcüklerin yazılışı, yabancı özel adların yazılışı, alıntı sözcüklerin yazılışıdır

A COMPARATIVE CONTENT ANALYSIS: STUDY OF SOKAKTAKİ ADAM AND GAZİ PAŞA’S NOVELS

All the facilities of a language which is directly reflected in the existence domain of literary works, authors independent or dependent on the author, various methods are examined. Methods show us, is how the author's narrative. Content analysis/concept analysis method is one of these methods.Content analysis solutions, transcribing the text or the mass media, a systematic, objective way. Different opinions had been raised about the method to be quantitative or qualitative. Some researchers think that both of them have benefited from each other.When we analyze the steps of the method is the first step in determining the sample job. Then categorized in whole or text. Each category is divided into units of analysis in its own again: These units are the units of the recording units and context. In this study the categories are: vocabulary, syntax, results of sound events in bound morphemes, writing features. Created recording units: vocabulary: nouns, verbs, adjectives, adverbs, Quotes: Quotes from the East, West sourced quotations. Syntax: Word groups, sentences. results of sound events in bound morphemes: the main verb (Copula), preposition ile. Finally Writing Features: Correction Mark, writing some words and suffixes, compound words, writing, writing foreign proper names, writing of words quoted

___

  • İLHAN, Attilâ. (1953). Sokaktaki Adam, Ankara: Bilgi Yayınevi.
  • İLHAN, Attilâ.( 2006). Gâzi Paşa, İstanbul: Türkiye İş Bankası. Yayınları.
  • Diğer Kaynaklar
  • AKSAN, Doğan (1980). Her Yönüyle Dil-Ana Çizgileriyle Dilbilim II, Ankara: TDK Yayınları
  • BİLGİN, Nuri. (2000). İçerik Analizi, İzmir: Ege Üniversitesi Fakültesi Yayınları.
  • ÇELİK, Yakup. (2007). Şubat Yolcusu (Attila İlhan’ın şiiri). Ankara: Akçağ Yayınları
  • ERGİN, Muharrem. (2003). Türk Dilbilgisi. İstanbul: Bayrak Yayınları..
  • ERİŞ, Bahar. (2010). Attila İlhan’ın Dili Üzerine Bir İnceleme: Sokaktaki Adam ve Gazi Paşa.
  • Ege Üniveristesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • FEYZİOĞLU, Nesrin. (2006). Attila İlhan’ın İki Romanı Üzerine Bir İnceleme (Kurtuluş Savaşında Halk ve Halk Kültürü), Erzurum: Suna Yayınları.
  • GÖKÇE, Orhan. (2006). İçerik Analizi (Kuramsal ve Pratik Bilgiler). Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • HOLSTI, Oler R. (1968). “Content Analysis”. The Hand Book of Social Psychology https://www.google.com.tr/#sclient=psyab&q=holsti+1968+content+analysis&oq=HOLST I%2CContent+Analysis&gs_l=serp.1.3.35i39j0i19j0i7i30i19l2.0.0.1.2500.0.0.0.0.0.0.0.0..0 .0...0.0...1c..17.psyab.w9Qo8m6wJPY&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&fp=fdf3674b987dc152 &biw=1920&bih=925 (E.T. 05.06.2013)
  • KARAAĞAÇ, Günay. (2008). Dil Tarih ve İnsan, İstanbul: Kitabevi Yayınları
  • LAN YA, Tseng. (2004). “Harf İnkılâbından Bugüne kadar Türkçe Kelimelerin İmlâsı Üzerine Bir Değerlendirme”, V. Uluslararası Türk Dili Kurultayı Bildirileri II, Ankara: Türk Dil Kurumu, 2933-2946.s
  • NAOREM, Binita Devi. (2009). “Qualitative and Quantitative Methods in Libraries”, International Conference, Chania Crete Greece, 26-29 May. http://scholar.google.com.tr/scholar?q=Qualitative+and+Quantitative+Methods+in+Librari es%2C&btnG=&hl=tr&as_sdt=0%2C5&as_vis=1(E.T. 05.06.2013)
  • ÖĞÜLMÜ İ. S. (1991). “İçerik Çözümlemesi”, A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Cilt:24 (1-2), s. 213-228.
  • ÜNLÜ, Mahir-ÖZCAN, Ömer. (1988). 20. Yüzyıl Türk Edebiyatı. İstanbul: İnkılap Kitabevi.
  • WEBER, Robert Philip. (1990). “Basic Content Analysis”, Sage University Papers Series: Quantitative Applications in the Social Sciences, SAGE http://books.google.com.tr/books?id=nLhZm7Lw2FwC&printsec=frontcover&dq=Robert+ Philip.+(1990).+Basic+Content+Analysis&hl=tr&sa=X&ei=yI7BUcS1MpSc4gTUz4HYC A&ved=0CC4Q6AEwAA#v=onepage&q=Robert%20Philip.%20(1990).%20Basic%20Co ntent%20Analysis&f=false (E.T. 05.06.2013)
  • ZHANG, Y, & WİLDEMUTH, B. M. (2009). “Qualitative analysis of content”. In B. Wildemuth (Ed.). Applications of Social Research Methods to Questions in Information and Library Science s.308-319.
  • http://scholar.google.com.tr/scholar?q=qualitative+analysis+of+content+by+yan+zhang+and+barb ara+m.+wildemuth&hl=tr&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ei=KY_BUZ6lHs7pt QbFsYFI&ved=0CDAQgQMwAA (E.T. 05.06.2013)