EMİLE ZOLA’NIN NANA KARAKTERİNDE ÇEVRE VE UNSURLARI

Kendine has özellikleri ve kuruluşu olan roman türü pek çok yönüyle farklı alan araştırmacılarınca incelenebilir özellikler taşır. Modern dönemdeki dil – dilbilim – edebiyat sahası gelişmelerine bağlı olarak önemli bağlantıların ortaya konması, araştırmacıları daha geniş bakış açılarına yöneltmiştir. Edebi eserlerin kavramsal çerçevesi, parça – bütün ilişkisi, derin – yüzey yapı görünüşleri vb. ayrı bir önem kazanmıştır. Emile Zola’nın Nana karakterinde çevre ve unsurları adlı bu makale, esere bağlı kavram çalışmasıdır. Söz konusu eserde ana karakter olan Nana’yı ortaya çıkaran “çevre” temel kavram olarak seçilmiştir ve bu kavram çeşitli alt başlıklarıyla incelenmiştir. İnsan çevresiyle var olan ve bu insan-çevre ilişkisine ayak uydurabilen bir canlıdır. Dolayısıyla birliktelikler bütünü olan çevre, insan topluluklarını da içine alan geniş bir alandır. Bu geniş alan çok çeşitli parçaya ayrılabilmektedir. Çalışmada natüralist akımın temsilcisi olan Zola’nın insan faaliyetlerindeki dış çevre birlikteliklerinin yansıması ön plana çıkartılmıştır. Makale iki ana başlık ve üç alt başlıktan oluşmaktadır. Ana başlık altında Emile Zola ve çevre, alt başlıklarda ise çevrenin fiziki, insani, tabi sınıflandırılması yer almaktadır. Nana’nın karakter olarak şekillenmesini etkileyen çevrenin ayrıntılı analizi yapılmış ve elde edilen bulgular tablo ve grafik yardımıyla somut hale getirilmiştir. Romanda yer alan ana ve yardımcı karakterler özelliklerine göre sınıflandırılmış, Nana’ya ve topluma göre karakter özellikleri ayrıntılarıyla ele alınmıştır. Makalenin sonuç kısmında her bir ana ve alt başlıkla ilgili çıkarımlar yer almaktadır.

EMINE ZOLA’S ENVIRONMENT AND ITS ELEMENTS IN NANA’S IMAGE

A novel with unique features and organization can be analyzed by researchers from different fields. The fact that showing important nodes of the modern language, linguistics and literature direct researchers to a wider viewing angle. The conceptual framework of literary works, the relation of the parts and the whole, the deep and superficial types of structures and. etc. have a special significance. The article named as Emile Zola's "Environment and its elements in Nana’s image" is a work closely related to the work. "The environment" from which Nana come, the main character of the work, was chosen as the main concept and this concept was explored under various subheadings. A man is a creature, able to adapt to the relationship between man and the environment. The environment, being a synergy, is a large sphere embracing the human community. This large environment can be divided into many parts. This article emphasizes the reflection of the unity of the external environment in human activity in the work of Zola, a representative of naturalism. The article consists of two main headings and three subheadings. The main headings are Zola and the environment, and subtitles include physical, human and natural classifications of the environment. The environment influencing Nana's emergence as a hero was analyzed in detail and the findings were concretized in the form of tables and graphs. The main and secondary heroes of the novel were classified by Nana and society according to the properties and characteristics of the heroes considered in detail. There are conclusions made about each major and sub- headings at the end of the article.

___

  • Adler, A. (2015). Bireysel Psikoloji (1. Baskı). Ankara: Gece Kitaplığı Yayınları.
  • Aytaç, S. (2004). İnsanı Anlama Çabası (2. Baskı). Bursa: Ezgi Kitapevi.
  • Bağcı, R. (2004). Tarık Buğra’nın Dönemeçte Romanında Kişiler ve Karakterizasyon. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt 2, Sayı 1, s. 11-28.
  • Çetişli, İ. (2007). Batı Edebiyatında Edebi Akımlar (8. Baskı). Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Çüçen, A. K. (2004). Klasik Mantık (1. Baskı). Bursa: Asa Kitabevi.
  • Fidan, H. (2011). Değişen Dünyada Kadın (3. Baskı). Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
  • Gül, F. (2013). İnsan-Doğa İlişkisi Bağlamında Çevre Sorunları Ve Felsefe. Pamukkale Üniversitesi Sosyal bilimler Dergisi. Sayı 14, s. 17-21.
  • Günday, R. (2014). Zola’nın Gerçek Romanında Bağnazlığa Karşı Hoşgörü, Özgür Düşünce, Demokrasi ve Adalet Yanlısı Uygar Toplum Yaratma Çabası. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Sayı 7, s. 87-114.
  • Narlı, M. (2002). Romanda Zaman ve Mekân Kavramları. Sosyal Bilimler Dergisi. s. 91-106.
  • Rıtzer, G. (2008). Modern Sosyoloji Kuramları (3. Baskı). Ankara: De Ki Basım Yayınları.
  • Salihoğlu, H. (1984). Alman Edebiyatında Naturalizm. H. Ü. Edebiyat Fakültesi Dergisi. s. 51-63.
  • Sazyek, H. (2015). Roman Terimleri Sözlüğü (2. Baskı). Ankara: Hece Yayınları.
  • Şahin, V. (2017). Refik Halit Karay’ın ‘İstanbul’un Bir Yüzü’ Romanında Yapı. Researcher: Social Science Studies. Cilt 5, Sayı 8, s. 266-292.
  • Şengül, M. B. (2010). Romanda Mekân Kavramı. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. Cilt 3, Sayı 11, s. 528-538.
  • TDK. Türkçe Sözlük. (www.tdk.org.tr E.T.: 23.03.2018).
  • Tekin, M. (2001). Roman Sanatı: Romanın Unsurları (1. Baskı). Ankara: Ötüken Yayınları.
  • Zola, E. (2014a). Nana (7. Baskı) (1. Cilt). İzmir: İlya Yayınları.
  • Zola, E. (2014b). Nana (7. Baskı) (2. Cilt). İzmir: İlya Yayınları.