ATASÖZLERİNİN YARATICI DRAMA İLE ÖĞRETİLMESİ

Dil, duygu, düşünce, inanış, yaşayış ve isteklerin yazılı ve sözlü olarak ifade edilmesidir. Dil aynı zamanda geçmişten günümüze ve geleceğe kültürü aktaran en önemli araçtır. Atasözleri değerlerimizin ve millî kültürümüzün yeni nesillere aktarılmasında ve Türk dilinin inceliklerinin öğretilmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın amacı ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin söz varlığını geliştirmede hikâye temelli yaratıcı drama yönteminin etkisini ortaya koymaktır. Araştırma ön test-son test kontrol gruplu deneysel model olarak planlanmıştır. Araştırmada nicel ve nitel tekniklerin birlikte kullanılmasına imkân sağlayan karma yöntem kullanılmıştır. Çalışma Kırşehir ilindeki bir ilkokulda bir deney ve bir kontrol grubu olarak belirlenmiş iki 4. Sınıf şubesindeki öğrenciler ile gerçekleştirilmiştir. Uygulama sürecinde; atasözlerinin belirlenmesi, atasözleri ile ilgili anlama testlerinin hazırlanması ve uygulanması, atasözleri ile ilgili hikâyelerin oluşturulması, oluşturulan hikâyelerin drama yoluyla canlandırmalarının yapılması ve son testlerin uygulanması süreci izlenmiştir. Araştırma sonucunda deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin atasözlerini anlama puanları karşılaştırıldığında atasözlerini drama tekniği ile öğrenen deney grubu öğrencilerinin puanlarının kontrol grubu öğrencilerinden daha yüksek olduğu fakat bu farkın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmadığı; deney grubu öğrencilerinin ön test ve son test puanlarının ise anlamlı düzeyde farklılaştığı belirlenmiştir. Temel eğitim düzeyinde atasözleri gibi dolaylı ve mecazî anlamlar içeren ve bu yaş grubu öğrencileri için anlaşılması, yerli yerinde kullanılması zor olan söyleyişlerin öğretilmesinde yaratıcı drama tekniğinin kullanılması önerilmektedir.

LEARNING CREATIVE DRAMA WITH PROVERBS

Language is a written and oral expression of emotions, ideas, beliefs,lifestyle, and desires. Language is also the most important tool thattransfers culture from the past to today and to the future. Proverbs areimportant for transferring our values and national culture to followinggenerations as well as teaching the intricacies of the Turkish language.The purpose of this study is to identify the effects of story-based creativedrama on developing the vocabulary of 4th grade students. The studywas planned as a pre-test and post-test control group experimentalmodel. The study adopted a mixed method to employ quantitative andqualitative techniques together.The study was conducted in anelementary school in Kırşehir on two 4th grade classes with oneexperiment and one control group. During application, selection ofproverbs, generating and applying related meaning tests, generatingrelated stories, animating these stories with drama, and post-test processwere selected. When understanding the proverb scores of students in theexperiment and control groups were compared, the experiment groupthat learned the proverbs with stories had higher scores than the controlgroup. However, this difference was statistically insignificant and therewere significant differences between pre-test and post-test scores of theexperiment student group. In teaching indirect and metaphoric conceptssuch as proverbs in elementary education and helping studentsunderstand these concepts, using creative drama was recommended forteaching such difficult articulation with correct usage.

___

  • Adıgüzel, H. Ö. (2010). Eğitimde yaratıcı drama. Ankara: Naturel Yayınevi
  • Aksoy Ö. A. (1993). Atasözleri ve deyimler sözlüğü- 1, İstanbul: İnkılâp Yayınları.
  • Akyel, A. & Yalçın, E. (1990).Literature in the EFL class: A study of goalachievement incongruence. ELT Journal, 44(3), 7480.
  • Altun, M. (2004). Türk atasözleri üzerine semantik bir inceleme. Akademik Araştırmalar Dergisi, (Journal of Academic Studies), 21;79-91
  • Ataman, M. (2009). Türkçe derslerinde kullanılabilecek yaratıcı etkinlikler ve yaratıcı yazma örnekleri. Ankara: Kök Yayıncılık.
  • Bowell, P. & Heap, B.S. (2001). Planning process drama . London: David Fulton Publishers.
  • Bulut, M. (2013). Türkçe eğitimi ve öğretiminde dil ve kültür aktarımı aracı olarak atasözleri ve deyimlerin önemi. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8(13) 559-575.
  • Çakmakçı, C.C. (2009). İlkögretim ikinci kademe Türkçe ögretiminde kavram geliştirme açısından atasözü ve deyimler. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi.
  • Güzel, A. & Torun A. (2004). Türk halk edebiyatı el kitabı, (2.Baskı). Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Hüsenov, N. (1998). Atasözleri ve çift isimler. Millî Folklor Dergisi, 5(40); 48-49.
  • Jasinski S., J. & Crumpler, T. (2002) Writing with their whole being: a cross study analysis of children's writing from five classrooms using process drama. Research in Drama Education, 7,1.
  • Johnson, L. & O’Neill, C. (1984). Dorothy heathcote: Collected writings on education and drama. Essex: Anchor Brendon Ltd.
  • Kaya Güler, İ. (2008). İlköğretim dördüncü sınıf Türkçe dersinde yaratıcı drama yönteminin etkililiği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.
  • Kitson N. & Spiby, J.(1997) Drama (7-11). Developing primary teaching skills. New York: By Routlaedge
  • Kratochvil, K. R. (2006).The ımpact of educational drama on the advancement of English Language learning. Phd. Thesis Master Degree, Son Jose State University. KasePolisini.
  • Lang, L. (1998). Teaching with drama: A collaborative study. Phd. Thesis submitted to the University of Alberta.
  • Lazar, G. (1993). Literature and language teaching. Cambridge, U.K.: Cambridge, MASSÇ University.
  • Öztürk, A. (1997). Tiyatro dersinin öğretmen adaylarındaki sözle iletişim becerileri etkileri, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Millî Eğitim Bakanlığı (MEB). (2005). İlköğretim Türkçe öğretim programı ve kılavuzu (1-5 Sınıflar). Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.
  • Millî Eğitim Bakanlığı (MEB). (2015). Türkçe dersi (1-8. sınıflar ) öğretim programı. http://ttkb.meb.gov.tr/www/ogretim-programlari/icerik/72. Erişim Tarihi: 15 Ocak 2016.
  • Millî Eğitim Bakanlığı (MEB). (2017). Türkçe dersi (1-8. sınıflar ) öğretim programı. http://ttkb.meb.gov.tr/www/ogretim-programlari/icerik. Erişim Tarihi: 28 Eylül 2017.
  • O’Neill, C. & Lambert, A. (1995). Drama structures: A practical handbook for teachers. Hutchinson, London.
  • Parlatır, İ. (2007). Atasözleri. Ankara: Yargı Yayınevi.
  • San, İ. (2003). Dramada temel kavramlar. Çocukta yaratıcılık ve drama. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Sullivan, P. (2003). Effects of a theater arts process on seleceted attributes of middle school age psychosocial development and selfesteem, Doctoral Dissertation, Pepperdine Universty
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKÇE EĞİTİMİ ÖĞRENCİLERİNİN ÜSTBİLİŞSEL OKUMA STRATEJİLERİ FARKINDALIKLARI

MEHTAP ÖZDEN

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ “ÇOCUK KATILIMI” KAVRAMINA YÖNELİK METAFORİK ALGILARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Mustafa BEKTAŞ, Müberra YAVAŞ, Asena AYVAZ CAN

ÖYKÜSEL TERAPİ VE PSİKOLOJİK DANIŞMADA KULLANIMI

Semra Coşgun İLGAR, Mehmet Zeki İLGAR

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ GENİŞLETİLMİŞ MİKRO ÖĞRETİM YÖNTEMİNİN KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Serdarhan Musa TAŞKAYA

ÜNİVERSİTE ÖĞRENİMİ GÖREN ÖĞRENCİLERİN ALGILADIKLARI DUYGUSAL İSTİSMAR İLE AFFETME VE ÖZNEL İYİ OLUŞ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ

GÜLDEN ÖZTÜRK SERTER

AÇIK VE KAPALI UÇLU DENEY TEKNİKLERİNE DAYALI YAPILAN ÖĞRETİMİN FEN BİLGİSİ EĞİTİMİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARINA VE TUTUMLARINA ETKİS

Elvan İNCE AKA, Hatice KIRÇİÇEK, İbrahim YÜKSEL

MÜZİK EĞİTİMİCİSİ YETİŞTİREN KURUMLARDA ORKESTRA/ODA MÜZİĞİ EĞİTİMİ ETKİNLİK SÜRECİNİN İNCELENMESİ

RIZA AKYÜREK

ÇEVRE DERSİNDE UYGULANAN SENARYO TEMELLİ ÖĞRENMENİN FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ AKADEMİK BAŞARILARINA VE TUTUMLARINA ETKİSİ

ESRA UÇAK

İLKOKUL ÖĞRETMENLERİNİN EPİSTEMOLOJİK İNANÇLARI İLE ÖĞRETİM STİLLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

İlke ÖZDEMİR, M. Cihangir DOĞAN, BÜLENT ÖZDEN

ÇATIŞMA ÇÖZME VE ARABULUCULUK EĞİTİMİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ: ERGENLERE VE TOPLUMA KATKILARI

FATMA EBRU İKİZ, Kemal BALKAN, Gözde ŞENSOY, Umut ÇATAL, Feridun BALCI