2000’li Yıllarda Çalışan Performansı Konusunda Yapılan Ulusal Makalelerin (Tr Dizin) Bibliyometrik Analizi

Çalışan performansı pek çok örgütsel çıktıya neden olan bir kavramdır. Çalışan performansını değerlemek için örgütler tarafından çalışanların sergiledikleri performansların ölçülüp, denetiminin yapılması zorunludur. Bu değerlemenin amacı, çalışanların yaptıkları faaliyetleri belirleyip, zayıf kaldıkları alanları tanımlamak, sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerinin tespitinin yapılması ve işin gerektirdiği şekilde doğru bir akış sergileyip, sergilemediğini ortaya koymaktır. Gerekli performans sergilemeyen çalışanların uyarılması ya da iş ile ilgili bağlantısının kesilmesi sağlanır. Çalışan performansının ölçülmesinde, çalışanın belirlenen hedeflere ne derece yaklaştığı ve önceki dönemlerde elde ettiği performanslarının kıyaslanması sonucu oluşan kriterler kullanılır. Çalışanların, çalışma şekli ve davranışları sonucu ortaya çıkan performansın örgütsel amaçlara ulaşmada önemi büyüktür. Hawthorne çalışmalarından günümüze, çalışan performansının arttırılması ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada 2000-2020 yılları arasında “çalışan performansı” konusunda yapılan TR Dizin çalışmaların bibliyometrik analizinin yapılması amaçlanmıştır. Bibliyometri, dokümanlar ile ilgili süreçlerin ve özelliklerin analiz edilmesini içeren bir araştırma yöntemidir. Türkiye’de gerçekleştirilen bibliyometrik çalışmalarda, lisansüstü tez çalışmalarında genel olarak ulusal tez veri tabanı kullanılırken, makale türünde ele alınan bibliyometrik çalışmalarda ise dergi incelemesi ya da alan incelemesi yapılmaktadır. Bu çalışmada, çalışan performansı konusunda en çok makale yayınlayan dergiler, çalışmaların yıllara göre dağılımı, tek bir çalışmaya en çok atıf alan yazarlar ve toplamda en çok atıf alan yazarlar, en çok katkı sunan üniversiteler, bu üniversite yazarlarının üniversitelerine atıf katkıları ve çalışmaların en çok ilişkilendirildiği diğer değişkeneler tespit edilerek elde edilen sonuçlar raporlanıp, yorumlanmıştır.

Bibliometric Analysis of National Articles (TR Index) in 2000’s Regarding Employee Performance

Employee performance is a concept that causes many organizational outputs. In order to evaluate employee performance, it is imperative that organizations measure and control the performance of employees. The main idea of this appraisal is to determine the activities of the employees, to identify the areas in which they are weak, to determine whether they fulfill their responsibilities, and to reveal whether they are exhibiting the correct flow as required by the job. Employees who do not perform the required performance are warned or disconnected from the job. In measuring the performance of the employee, the criteria formed by comparing the employee's approach to the determined goals and the performances achieved in the previous periods are used. The performance resulting from the working style and behavior of the employees is of great importance in achieving organizational goals. Since Hawthorne studies, studies have been carried out to increase employee performance. In this study, it was aimed to make bibliometric analysis of TR Index studies on “employee performance” between 2000-2020. Bibliometry is a research method that includes the analysis of processes and properties related to documents. Bibliometric studies carried out in Turkey, in general postgraduate dissertation thesis used the national database, and the types of articles in the journals studies discussed bibliometric analysis or field study is done. In this study, the journals that published the most articles on employee performance, the distribution of studies by year, the authors who received the most citations to a single study and the authors who received the most citations in total, the universities that contributed the most, the citation contributions of these University authors to their universities and other variables with which the studies were most associated were reported and interpreted.

___

  • Al, U. & Sezen, U. & Soydal, İ. (2012), Hacettepe Üniversitesi bilimsel yayınlarının sosyal ağ analizi yöntemiyle değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 29(1) , 53- 71.
  • Al, U. & Soydal, İ. (2012), Dergi Kendine Atıfının Etkisi: Energy Education Science and Technology Örneği, Türk Kütüphaneciliği, 26 (4), 699-714
  • Artar, A & Bas, M. (1991). İşletmelerde Verimlilik Denetimi. MPM Yayınları; 13.
  • Bayram, Ö. (1998), Atıf verisi (citation data) ve enformatik yasalar: Türk kütüphanecilik literatüründeki doktora tezleri üzerinde bir uygulama, Türk Kütüphaneciliği, 12(1), 21-32.
  • Bellek, M. & Koparan, E. & Aykan, E. (2019). Stratejik yönetim alanında Türkiye’nin genel durumu: 1975-2019 yılları arası bibliyografik bir değerlendirme. Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1), 58-90.
  • Çöl, G. (2008). Algılanan güçlendirmenin işgören performansı üzerine etkileri. Doğuş Üniversitesi Dergisi. 9(1).
  • Ertan, H. (2008). Örgütsel Bağlılık, İş Motivasyonu ve İş Performansı Arasındaki İlişki: Antalya da Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir İnceleme. [Doktora Tezi], Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Hall, C. M. (2011). Publish and perish? Bibliometric analysis, journal ranking and the assesment of research quality in tourism. Tourism Management. 32, 16-27.
  • Karaman, R, (2009), İşletmelerde Performans Ölçümünün Önemi ve Modern Bir Performans Ölçme Aracı Olarak Balanced Scorecard, Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 1(16), 411-427.
  • Kurutkan, M. N. & Orhan, F. (2018). Sağlık politikası konusunun bilim haritalama teknikleri ile analizi. İksad Yayınevi.
  • Liuch, J. O. & Velasco, E. & Lopez, M. & Haba, J. (2009). Co¬authorship and citation networks in Spanish history of science research. Scientometrics, 80(2), 373¬383. Erişim adresi: https://link.springer.com/article/10.1007/s1119 2-008-2089-5
  • Motowildo SJ & Borman WC & Schmit MJ. (1997), A theory of individual differences in task and contextual performance. Human performance, 10(2), 71- 83.
  • Samiee, Saeed & Chabowski, Brian R (2012), Knowledge structure in ınternational marketing: a multi-method bibliometric analysis, Journal of the Academy of Marketing Science, 40(2), 364-386.
  • Seglen, Per O. (1994). Causal relationship between article citedness and journal impact. Journal of the American Society for Information Science, 45 (1), 1-11.
  • Tatar, C. C. & Ece, A.S. (2012). Bilimsel dergilerdeki müzik makalelerinin bibliyometrik profili. Akademik bakış dergisi, Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi, 30, 1-16.
  • Thelwall, M. (2008). Bibliometrics to webometrics. Journal of information science, 34(4), 605- 621.
  • Uyargil, C. (2013). Performans yönetimi sistemi bireysel performansın planlanması değerlendirilmesi ve geliştirilmesi, Beta Basım A.Ş.
  • Van Eck, N. J. & Waltman, L. (2010). Software survey: VOSviewer, a computer program for bibliometric mapping. Scientometrics, 84(2), 523-538.
  • Sabuncuoğlu, Z. (2005). İnsan kaynakları yönetimi uygulamaları, Alfa Aktüel Basımevi.