MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS DÜZEYİ ÖĞRENCİLERİNİN DİKTE STRATEJİLERİ

Müziksel işitme okuma yazma çalışmaları içinde önemli bir yere sahip olan dikte çalışmaları, öğrencilerin işitme becerilerini değerlendirmede genişçe kabul görmüş çalışmalardan biridir. Bu araştırmada, müzik öğretmenliği lisans programında öğrenim gören ve dikte çalışmalarında başarılı öğrencilerin dikte stratejileri ortaya çıkarılmış ve dikte sürecinin nasıl algılandığı ve yönetildiğine dair ipuçlarına ulaşılmaya çalışılmıştır. Böylece dikte süreçleri ve stratejilerine yönelik bilgi edinilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada fenomenolojik araştırma modeli kullanılmış, 5 kişiyle birebir, ayrıntılı görüşmeler yapılmıştır. Veriler nitel araştırma yöntemlerinden içerik analiziyle çözümlenmiştir. Analiz sonucunda, “dikte stratejileri” ve “dikteye yardımcı ve dikteyi kolaylaştırıcı çalışmalar” adlı iki kategori oluşturulmuştur. Dikte stratejileri, dikte sürecinin akışına ve kronolojik sıralamasına uygun olarak “başlarken”, “yazım sırasında” ve “bitirirken” olmak üzere 3 kod altında toplanırken, dikteye yardımcı ve dikteyi kolaylaştırıcı çalışmalar “ders içi çalışmalar” ve “ders dışı çalışmalar” olmak üzere 2 kod altında toplanmıştır. Araştırmada, katılımcıların ezgiyi yazmaya yönelik stratejilerinin çeşitlilik gösterdiği ve tonal bağlam konusunda farkındalık sahibi oldukları tespit edilmiştir. Eğitimsürecinde müziksel işitme konusunda kendi gelişimleri üzerinde yoğunlaşmış oldukları gözlenen katılımcıların, ders dışı zamanlarda da farklı müzik türleriyle ilgilendikleri, bilişim teknolojilerinden yararlandıkları, sesler arası ilişkileri düşündükleri, böylece dikte konusundaki gelişimlerine de dolaylı olarak katkı sağladıkları görülmüştür. Araştırma, dikte sürecinin öğrenci tarafından nasıl algılandığı ve yönetildiğine dair ipuçları vermesi ve öğrencilerin dikte süreçleri ve stratejilerine yönelik ülkemizde yapılan az sayıdaki çalışmalardan biri olması bakımından önemli görülmektedir. Araştırmanın devamı niteliğinde olabilecek benzer çalışmaların farklı özellikteki öğrenci gruplarıyla yapılması önerilebilir.

___

  • Abu-Ssaydeh, A. F. (2004). “Translation of English idioms into Arabic.” Babel, 50(2): 114-131.
  • Adelnia, A., and Dastjerdi, H.V. (2011). “Translation of idioms: A hard task for the translator.” Theory and Practice in Language Studies, 1(7): 879-883.
  • Aksoy, Ö. A. (1988). Atasözleri, deyimler. In Türk dili araştırmaları yıllığı belleten 1962(pp. 131-166). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Baker, M. (1992). In other words. London and New York: Routledge.
  • Chen, L. (2009). “On literal translation of English idioms.” English Language Teaching, 2(2): 164-166.
  • Gottlieb, H. (1997). Quality revisited: The rendering of English idioms in Danish television subtitles vs. printed translations. In A. Trosborg (Ed.), Text typology and translation (pp. 309-337). Amsterdam and Philadelphia: John Benjamins.
  • Khosravi, S., and Khatib, M. (2012). “Strategies used in translation of English idioms into Persian in novels.” Theory and Practice in Language Studies, 2(9): 1854 –1859.
  • Newmark, P. (1988). A textbook of translation.New York and London: Prentice Hall.
  • Oxford Learners’ Dictionaries. (2019). Retrieved from: https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/american_english/idiom.
  • Seyfettin, Ö. (1999). Selected stories by Ömer Seyfettin.(Trans. E. Özeski). Ankara: Engin.
  • Seyfettin, Ö. (2005). Seçme hikayeler.İstanbul: Gonca.
  • Seyfettin, Ö. (2008). Hikayelerden seçmeler.İstanbul: Alkım.
  • Strakšienė, M. (2009). “Analysis of idiom translation strategies from English into Lithuanian.” Kalbų Studijos, (14): 13-19.
  • TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü. (2019). Retrieved from: sozluk.gov.tr.
  • The Free Dictionary. (2019). Retrieved from: idioms.thefreedictionary.com.
  • Veisbergs, A. (2014). “The contextual use of idioms, wordplay, and translation. In D. Delabastita (Ed.), Traductio essays on punning and translation(pp. 155-176). London and New York: Routledge.
  • Wang, L. and Wang S. (2013). “A study of idiom translation strategies between English and Chinese.” Theory and Practice in Language Studies, 3(9): 1691-1697.
Turkish Studies - Educational Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5609
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ “OLUMLU VE OLUMSUZ” ÇALGI ÖĞRETMENİ NİTELİKLERİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Dilek ÖZÇELİK HERDEM

ÜSTÜN ZEKÂLI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÖĞRENCİ AİLELERİNİN ÇOCUKLARININ GELİŞİMLERİNE İLİŞKİN İHTİYAÇLARI

Derya GİRGİN

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERİ KULLANIM YAYGINLIĞI, BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERE VE BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERİ KULLANAN BİREYLERE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ(MARDİN İL ÖRNEĞİ)

Yusuf CEYLAN, Çetin TAN

ÖZEL YETENEKLİLERE YÖNELİK “FELSEFEYE YOLCULUK” ETKİNLİĞİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

ŞENER ŞENTÜRK, İdil KEFELİ

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE SİMÜLASYON TABANLI DENEYİMSEL ÖĞRENME YÖNTEMİ HAKKINDA ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

KAMİL UYGUN, Ceyhun UZUN

DOĞAL AFET OKURYAZARLIĞI BAĞLAMINDA ÖĞRETİM PROGRAMLARINDAKİ AFETLERLE İLİŞKİLİ KAZANIMLARIN İNCELENMESİ

Ufuk SÖZCÜ, Duran AYDINÖZÜ

MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS DÜZEYİ ÖĞRENCİLERİNİN DİKTE STRATEJİLERİ

Hatice ÇELİKTAŞ, Sezen ÖZEKE

TEACHER CANDIDATES’ OPINIONS ON INCLUSIVE EDUCATION PRACTICES

Okan SARIGÖZ

CÜMLE VE SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİ İLE İLK OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİNİN MUKAYESELİ DEĞERLENDİRİLMESİ

Muhittin SAĞIRLI

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ ADAYLARININ COĞRAFİ KEŞİFLER, RÖNESANS VE REFORM KONULARINA İLİŞKİN BİLİŞSEL YAPILARININ İNCELENMESİ

Fitnat GÜRGİL