DOĞAL AFET OKURYAZARLIĞI BAĞLAMINDA ÖĞRETİM PROGRAMLARINDAKİ AFETLERLE İLİŞKİLİ KAZANIMLARIN İNCELENMESİ

Doğal afetler neden olduğu can ve mal kayıpları ile büyük sıkıntılar doğurmaktadır. Analizlere göre 21. yüzyılla birlikte Türkiye’de doğal afet sayılarında ciddi bir artış yaşanmaktadır. Doğal afetlere karşı alınabilecek en önemli tedbir eğitim faaliyetleri ile gerçekleştirilebilir. Öğretim programları eğitim faaliyetlerinin gerçekleşmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada örgün eğitim içerisinde yer alan tüm derslere ait öğretim programlarındaki afetlerle ilişkili kazanımların doğal afet okuryazarlığı açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilkokul, ortaokul ve lisekademesindeki hayat bilgisi, sosyal bilimler ve fen bilimlerine ait,2018 yılında yayınlanan öğretim programları incelenerek doğal afetlerle doğrudan ve dolaylı ilişkili kazanımlar tespit edilmiştir. Tespit edilen bu kazanımlar hem derslere hem de ilkokul, ortaokul ve lise kademesine göre irdelenmiş, doğal afet okuryazarlığı boyutlarına göre gruplandırılmıştır.Araştırmada doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır.İçerik analizi ile elde edilen bulgulardadoğal afetlerle ilişkili kazanımların hayat bilgisi, sosyal bilgiler, fen bilimleri, coğrafya ve biyoloji dersinde yer aldığıgörülmektedir. Doğal afet kazanımlarının sosyal bilimlere ait derslerde fen bilimlerine ait derslere göre daha çok yer verildiği tespit edilmiştir. Bu derslerde yer alan kazanımların hem nicelik hem de nitelik bakımından yetersiz olduğu, bazı derslere ait kazanımlarda tekrarlara düşüldüğü sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca kazanımların doğal afet okuryazarlığınındaha çok bilgi boyutu ile ilişkili olduğu, duyuşsal eğilim ve davranış boyutuna uygun kazanımların yetersiz olduğu görülmüştür. Türkiye gibi doğal afetlerin sıkça yaşandığı bir ülkede doğal afet okuryazarı bireylerin yetiştirilmesinin önemi vurgulanarak, bunu sağlamak adına birtakım öneriler getirilmiştir.

___

AFAD (2019). Türkiye’de afet yönetimi ve doğa kaynaklı afet istatistikleri.17.08.2019 tarihinde https://www.afad.gov.tradresinden erişilmiştir.

CRED (Centre for Research on the Epidemiology of Disasters). (2018). Economic losses, poverty & dısasters 17.08.2019 tarihinde https://www.cred.be/#pageradresinden erişilmiştir.

Coşkun, Ş. (2011). Afet eğitimi algılaması: ilköğretim öğrencilerine verilen afet eğitimlerinin algılanmasını ölçmek üzere bir araştırma.Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi, Sakarya.

Değirmenci, Y. ve İlter, İ. (2013). Coğrafya dersi öğretim programında doğal afetler.Marmara Coğrafya Dergisi, (28), 276-303.

İnal, E., Kaya, E. ve Altıntaş, K.H. (2018). Türkiye’de örgün eğitimin afet eğitimi yeterliliği açısından incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi DergisiSayı. 37.

Kırıkkaya Buluş , E., Oğuz Ünver, A. ve Çakın, O. (2011). İlköğretim fen ve teknoloji programında yer alan afet eğitimi konularına ilişkin öğretmen görüşleri. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi (EFMED) Cilt 5, Sayı 1, sayfa 24-42.

Kitagawa, K. (2015).Continuity and change in disaster education in Japan,History of Education, 44:3, 371-390, DOI: 10.1080/0046760X.2014.979255.

MEB.(2019). Okul tabanlı afet eğitimi projesi. 10.08.2019 tarihinde http://okultabanliafetegitimi. meb. gov.tr/hakkinda.aspx adresinden erişilmiştir.

MEB.(2019).Müfredat programları. 12.08.2019 tarihinde http://mufredat.meb.gov.tr/Programlar.aspxadresinden erişilmiştir.

Öcal,A. Çakır, U. ve Özelmacı, Ş. (2016).İlkokul ve Ortaokul Ders Programlarında Afetten Korunma ve Güvenli Yaşam.Alan Eğitimi Araştırmaları Dergisi,2(2), 71-83.

Önal, H. (2019). Temel eğitim ders kitaplarında afet olayları ile ilgili kavramlarda görülen eksiklikler. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, yıl:23,sayı 1.

Rahim, N. B. A. Ve Wu, B. S. (2015). Disaster prevention literacies: assessing the knowledge, skills and attitude of taiwanese students for an earthquake disaster. 15.07.2018 tarihinde https://www.hsseonline.edu.sg/sites/default/files/uploaded/journal_articles/6Disaster%20educationv1.pdfadresinden erişilmiştir.

Sözcü, U. (2019a).Öğretmen adaylarının doğal afet okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kastamonu.

Sözcü, U. (2019b). Doğal afetler ve doğal afet okuryazarlığı. Pegem Akademi:Ankara.

Yıldırım, A. veŞimşek, H. (2013).Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Seçkin yayıncılık.

Yılmaz, E. (2014).School-baseddısaster educatıon through currıcular and extra-currıcular actıvıtıes: a comparatıve case study, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ankara.
Turkish Studies - Educational Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5609
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÜSTÜN ZEKÂLI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÖĞRENCİ AİLELERİNİN ÇOCUKLARININ GELİŞİMLERİNE İLİŞKİN İHTİYAÇLARI

Derya GİRGİN

ÖĞRETMEN ADAYLARININ DENETİM ODAKLARININ PROBLEM ÇÖZME VE BAZI DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Tuncay AKINCI

ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARA EĞİTİM HAKKININ SAĞLANMASINDA OKUL MÜDÜRLERİNİN ROLLERİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE VELİ GÖRÜŞLERİ

Sevda KATITAŞ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖZ-YETERLİK İNANCI KAYNAKLARI VE YAŞAMA DOYUMLARININ İNCELENMESİ

Elif AKDEMİR, Birsen GÜNERİ, Mumine AKCAALAN

EĞİTSEL MEKÂNLARDA YAPILAN FAALİYETLERİN SOSYAL BİLGİLER EĞİTİMİNE KATKISI: HALKEVLERİ ÖRNEĞİ

EROL KOÇOĞLU, Özlem ULU KALIN

SINIFLARINDA BULUNAN SURİYELİ GÖÇMEN ÇOCUKLAR İLE İLGİLİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (HATAY İLİ ÖRNEĞİ)

Kamile ÖZER AYTEKİN, Işıl SÖNMEZ EKTEM

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERİ KULLANIM YAYGINLIĞI, BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERE VE BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERİ KULLANAN BİREYLERE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ(MARDİN İL ÖRNEĞİ)

Yusuf CEYLAN, Çetin TAN

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN YÜRÜTÜCÜ BİLİŞ STRATEJİSİNİN ÖĞRENCİLERİN ANLAMLANDIRMA DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Zafer ÇAKMAK, BİROL BULUT

TOULMİN TARTIŞMA MODELİ’NİN SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE ÖĞRENCİLERİN TARTIŞMA DÜZEYLERİNE ETKİSİ*

Aylin YAZICIOĞLU, VESİLE ALKAN

CÜMLE VE SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİ İLE İLK OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİNİN MUKAYESELİ DEĞERLENDİRİLMESİ

Muhittin SAĞIRLI