BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERİ KULLANIM YAYGINLIĞI, BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERE VE BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERİ KULLANAN BİREYLERE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ(MARDİN İL ÖRNEĞİ)

Bu araştırmanın amacı; beden eğitimi öğretmenlerinin bağımlılık yapıcı maddeleri kullanım yaygınlığını, bağımlılık yapıcı maddelere ve bağımlılık yapıcı maddeleri kullanan bireylere yönelik tutumlarını, cinsiyet, yaş, ekonomik durumları, anne-baba eğitim durumu, bağımlılık yapıcı maddeleri bilme ve deneme gibi değişkenlere göre incelenmesidir.Araştırmanın evrenini 2018-2019 yılı eğitim/öğretim döneminde Mardin ilinde aktif olarak görev yapan 412 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrenden rastgele seçim yapılarak survey (tarama) modelinden betimsel araştırma yöntemi kullanılarak belirlenen 218 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır.Katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için ‘Kişisel Bilgi Formu’, bağımlılık yapıcı maddelere yönelik tutumlarını belirlemek için ise Tansel (2006) tarafından geçerliliği ve güvenirliliği sağlanan likert tipi ‘Bağımlılık Yapıcı Maddelere Yönelik Tutum Ölçeği’kullanılmıştır.Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 21.0 paket programı kullanılarak bilgisayara aktarılmıştır. Sonuçlar aritmetik ortalama, sıra ortalaması, frekans ve yüzde olarak olarak bulunmuş ve parametrik verilerin analizinde Student t, Anova, farklılık kaynağı analizinde HSD-Tukey, parametrik olmayanlarda ise Kruskal Wallis testi kullanılarak sonuçlara gidilmiştir.Örneklem gurubunun öğretmen oluşundan dolayı birçok bağımlı değişkenden anlamlı farklılık oluşturmamıştır. Araştırmanın bulgularına göre, öğretmenlerin bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylere yönelik tutumlarında, bağımlılık yapıcı maddelerin kullanıldığı ortamlarında bulunma, ailede bağımlılık yapıcı madde kullanan bireyin olması durumu ve anne eğitim durumuna göre anlamlı farklılıklara rastlanılmıştır. Yaş, cinsiyet, gelir durumu, çalışma yılı değişkenleri anlamlı bir farklığa rastlanılmamıştır.Yapılan bu araştırma eğitim ve öğretimin en önemli unsurlarından biri olan beden eğitimi öğretmenlerinin bağımlılık yapıcı madde kullanımının tespiti, bu maddelere ve bu maddeleri kullanan bireylere karşı tutumlarının belirlenmesi öenmli bir kazanım oluşturacağı öngörülmektedir.

___

Akbulut, İ. (1997). Ülkemizde Uyuşturucu Maddeler Sorunu. Kayseri, Ticaret Odası Yayınları.

Altındağ, A., Yanık, M., Yengil, E., ve Karazeybek, A. H. (2005). Şanlıurfa’da üniversite öğrencilerinde madde kullanımı, Bağımlılık Dergisi, 6(2), 60-4.

Altıntaş,H.,Temel,F.,Benli,E.,Çınar,G.,Gelirer,Ö.,Gün,A.F.,Kernak,A.veKundakçı, N. (2004). Tıp fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin madde bağımlılığıİle ilgili bilgi, görüş ve tutumları, Bağımlılık Dergisi, 5(3), 107-114.

Akvardar, Y.,Demiral, Y., Ergör, G., Bilici, M., Özer, Ö. (2003). Substanceuse in a sample of Turkish medical students. Drug and Alcohol Dependence, 72, 117-121.

Bahar, A. (2018). Uyuşturucu madde kullanımının nedenleri ve bağımlılık oluşum sürecinde iletişimsel yaklaşımların rolü ve önemi: polis kayıtları üzerinden olgusal bir inceleme. İstanbul University Journal of Communication Sciences, (55): 1-36.

Başaran, İ.E. (1978). Eğitim Psikolojisi. Ankara, Bilim Matbaası.

Booth, M. (1997). Haşhaştan Eroine Uyuşturucunun 6000 Yıllık Öyküsü, (çev: Özden Arıkan). İstanbul, Sabah Yayınları.

Boyacı, H., Çorapçıoğlu, A., Ilgazlı, A., Başyiğit, İ., Yıldız, F. (2003). Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin sigara içme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Solunum Hastalıkları, 14,169–175.

Coşkun, F. (2008).Gaziantep Üniversitesi merkezkampüsündeki lisans öğrencilerinde alkol vemaddekullanma durumu. YayımlanmamışyükseklisansTezi.GaziantepÜniversitesi Tıp Fakültesi, Gaziantep.

Çapık, C., Cingil, D. (2013).Hemşirelik ÖğrencilerindeSigaraKullanımı,NikotinBağımlılıkDüzeyive İlişkili Etmenler. Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi, 3(2),55–61.

Çetin, Y. (2013). Madde Bağımlılığı ve Yalova Örneğinde Madde Bağımlılığı Algısı. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Politika Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. Yalova. Yalova Üniversitesi.

Dumas, L.G., Hennessey, M.B. (1999). The Varied RolesofCommunity Healthnursing In E.H. Janice, E.S. Phyllis, Community Health Nursing.

Gates, PJ., Albertella, L. (2017). The Cannabis Information Helpline: Assessing Interest in the Medicinal Use of Cannabis in Australia. Subst Use Misuse.

Ghodse, H. (2002). Drugs and Additive Behaviour, A Guide to Treatment Cambridge University Press. USA, 1-19.

Görgün, S. (2009). Karadeniz TeknikÜniversitesi öğrencilerinde madde kullanımı ve anne babaya bağlanma biçimleri ile ilişkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.Karadeniz Teknik Üniversitesi. Trabzon.

Görgün, S., Tiryaki, A., Topbaş, M. (2010). Üniversite öğrencilerinde madde kullanma ve anneye bağlanma biçimleri. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 11, 305-312.

Henderson, E.C. (2001). Understanding Addiction, Jackson MS USA. University Press of Missisipi,1-11.

Hoffman, JP. (2017).Family Structure and Adolescent Substance Use: An International Perspective.Subst Use Misuse.

İlhan, T. (2013). Üniversite öğrencilerinde yaşam amaçları ve madde kullanımı. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6 (2), 183-196.

İnandı, T., Özer, C., Akdemir, A. (2009). Psychological Features and Substanceuse in High School Students İn Hatay, A Cross-Sectional Study. Trakya Tıp Fakültesi Dergisi, (3), 189-196.

İnceoğlu, M. (2010). Tutum Algı İletişim. İstanbul, Beyken Üniversitesi Yayınları.

Karasar, N. (2002). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Ögel, K., Taner, S., Eke, CY. (2006).Onuncu Sınıf Öğrencileri Arasında Tütün, Alkol ve MaddeKullanım Yaygınlığı(İstanbulÖrneklemi). BağımlılıkDergisi, 7: 1:18-23.

Süngü,H. (2014).Üniversiteöğrencilerininzararlımaddekullanımınailişkintutumları. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 26, 167-194.T

ansel,B. (2006).Üniversiteöğrencilerininbağımlılıkyapıcımaddekullananbireylere yöneliktutumlarınınincelenmesi.YayımlanmamışYüksekLisansTezi.Mersin Üniversitesi, Mersin.

Taylan, H. H., & Genç, Y. (2017). Liselerde sigara, alkol, uyuşturucu/uçucu ve uyarıcı madde kullanım eğilimleri; Kocaeli ili örneği. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(47): 180-190.

The Science of Addiction. U.S. Department of Health and Human Services, National Institute of Health, 2007: 07-5605

Tot, S., Yazıcı, A., Yazıcı, K. (2001). Mersin’de ergenlerarasında sigara, alkol ve yasadışı maddekullanımoranlarınınyaygınlığı:Ortaokul,liseveüniversiteöğrencilerinin karşılaştırılması, Yeni Symposium, 4 (2), 77-81.

Uhl, G.R. (2006).Moleculer Genetics of Addiction Vulnerability. The Journal of the American Society for Experimental Neuro Therapeutics, (3), 295-301.

Ulukoca, N., Gökgöz, Ş., Karakoç, A.(2013). Kırklareli Üniversitesi Öğrencileri Arasında Sigara, Alkol ve Madde Kullanım Sıklığı”, Fırat Tıp Dergisi, 18(4), 230-234.

Vural, B. (2004). Yetkin, İdeal, Vizyoner, Öğretmen. İstanbul, Hayat Yayıncılık.

Yazman, Ü. (1995). Lise Gençliğinin Psikoaktif Maddelere Bakışı ve Kullanım Oranlarının İstanbul Örneğiyle İncelenmesi. Uzmanlık Tezi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi.İstanbul.
Turkish Studies - Educational Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5609
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ