MÜZİK EĞİTİMCİSİ ADAYLARININ MÜZİKAL BEĞENİ DURUMLARININ İNCELENMESİ: MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ*

Toplumlar var oldukları süre boyunca hep değişimin gelişimin odak noktasında yer almışlardır. Geçmişten günümüze kadar geçen süreçte değişim kaçınılmazdır. Toplumu oluşturan bireylerin yaşam koşulları, beğenileri, algıları geliştikçe değişim de buna paralel olarak ivme kazanmıştır. Genel bir anlatımla beğeni; güzeli çirkinden ayırma yetisi olarak tanımlanabilir. Güzel diye nitelendirdiğimiz olguların ya da durumların beğeni duygusuyla ilişkisi doğru orantılıdır (Tunalı, 1996 s.259). Beğeni, göreceli bir kavramdır; kişisel bir yargılamadır; herkese göre farklı bir beğeni anlayışı vardır. Somut bir nesnenin veya soyut bir kavramın algısal bir haz duyumsatan ve hoşnutluk veren bir olgusudur. Kulakla işitilen bir müzik, dil ile tadılan bir yemek, koklanan bir çiçeğin kokusu gibi beş duyu ile algılanan her şey beğeni kavramının içinde yer almaktadır (Ercan, Barış, 2016 s.2257).Bu araştırmada, Müzik Eğitimcisi adaylarının müzikal beğeni durumlarını çeşitli değişkenler açısından değerlendirmek ve mevcut durumu ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Gerekli verileri toplayabilmek için, öğrencilere kapalı ve açık uçlu 12 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Anket, öğrencilerin demografik özellikleri ve müzikal beğen durumlarının tespitine yönelik iki kısımdan oluşmaktadır. Verilerin analizinde tanımsal istatistiklerden dağılım ölçüleri olan frekans ( f ) ve yüzde ( % ) kullanılmıştır. Araştırma sonunda, ankete katılan öğrencilerin müzikal beğenilerinin nedenleri, müzikal beğeni durumlarını etkileyen unsurlar, müzikal beğeni dağılımları, aldıkları eğitimin müzikal beğeniye etkileri vb. durumlar tespit edilmiş, elde edilen veriler araştırmada işlenmiştir.

___

Biricik, E. (2007). İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin müzikal bilgi düzeyi ile müzikal beğenileri arasındaki ilişki.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı, Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı. İstanbul.

Büyüköztürk, Ş. (2013). Akgün, Ö.; Demirel, F.; Karadeniz, Ş. & Kılıç, E. Bilimsel araştırmayöntemleri(14.Basım). Ankara: Pegem Akademi.

Ercan, H., Barış, D. A. (2016). Klasik batı müziği eğitimi veren devlet konservatuarı müzik lisans öğrencilerinin müzikal beğenileri ve müzik dinleme alışkanlıklarının incelenmesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16 (İpekyolu Özel Sayısı), 2255-2268.

Özal Göncü, İlknur (2002). 4-6 Yaş Anaokulu Çocuklarına Uygulanan Müzik Eğitiminin Müziksel Ses ve İşitsel Algı Gelişimlerine Etkileri. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.Ankara.

Soykan, Ö. Naci (2015). Estetik ve Sanat Felsefesi, İstanbul: Pinhan Yayıncılık.

Şen, Ü. Sevim (2016). Müzik Estetiği Üzerine, 2. Baskı, Ankara: Pegem Akademi.

Tunalı, İ. (1996). Estetik. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Uludağ, Süleyman (1992). İslam Açısından Musiki ve Sema. Bursa: Uludağ Yayınları
Turkish Studies - Educational Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5609
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERİ KULLANIM YAYGINLIĞI, BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERE VE BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERİ KULLANAN BİREYLERE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ(MARDİN İL ÖRNEĞİ)

Yusuf CEYLAN, Çetin TAN

SINIFLARINDA BULUNAN SURİYELİ GÖÇMEN ÇOCUKLAR İLE İLGİLİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (HATAY İLİ ÖRNEĞİ)

Kamile ÖZER AYTEKİN, Işıl SÖNMEZ EKTEM

ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN OKUMA KAYGILARININ İNCELENMESİ

Nurullah ŞAHİN

EĞİTSEL MEKÂNLARDA YAPILAN FAALİYETLERİN SOSYAL BİLGİLER EĞİTİMİNE KATKISI: HALKEVLERİ ÖRNEĞİ

EROL KOÇOĞLU, Özlem ULU KALIN

KEMAN EĞİTİMİNDE EZBER YÖNTEMİNE DAYALI ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖĞRENCİ PERFORMANSINA ETKİSİ

Elvan GÜN, H. Seval KÖSE

ORTAOKUL MATEMATİK ÖĞRETİM PROGRAMLARI DERSİNİN ÖĞRETİMİNİN ZENGİNLEŞTİRİLMESİ: EYLEM ARAŞTIRMASI

Hasan ALTUN

ÖĞRETMEN ADAYLARININ DENETİM ODAKLARININ PROBLEM ÇÖZME VE BAZI DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Tuncay AKINCI

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ “OLUMLU VE OLUMSUZ” ÇALGI ÖĞRETMENİ NİTELİKLERİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Dilek ÖZÇELİK HERDEM

DOĞAL AFET OKURYAZARLIĞI BAĞLAMINDA ÖĞRETİM PROGRAMLARINDAKİ AFETLERLE İLİŞKİLİ KAZANIMLARIN İNCELENMESİ

Ufuk SÖZCÜ, Duran AYDINÖZÜ

ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARA EĞİTİM HAKKININ SAĞLANMASINDA OKUL MÜDÜRLERİNİN ROLLERİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE VELİ GÖRÜŞLERİ

Sevda KATITAŞ