KEMAN EĞİTİMİNDE EZBER YÖNTEMİNE DAYALI ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖĞRENCİ PERFORMANSINA ETKİSİ

Çalışmanın amacı, keman eğitiminde ezber yöntemine dayalı öğretim programının, müzik eğitimi alan keman öğrencilerinin performansı üzerinde geleneksel yönteme dayalı öğretim programına göre etkililiğini belirleyebilmektir. Çalışmada, ön test-son test’e dayalı eşitlenmemiş kontrol gruplu yarı-deneysel model kullanılmıştır. Çalışmaya 2012-2013 öğretim yılında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalında 2.3.4. sınıflarda öğrenim gören 8 keman öğrencisi katılmıştır. Deney öncesinde öğrenciler random olarak, deney ve kontrol grubu olmak üzere 4’er kişilik iki gruba ayrılmışlardır. Deney için seçilen eser, her iki gruba da deney öncesinde çaldırılarak kayıt altına alınmıştır. Deney aşamasında, 4 hafta boyunca kontrol grubu öğrencileri ile geleneksel yönteme dayalı öğretim programı ile keman dersi, deney grubu öğrencileri ile deney için oluşturulan ezber yöntemine dayalı öğretim programı ile keman dersi yürütülmüştür. Hem deney öncesinde hem de deney sonrasında öğrencilerin performanslarının video kaydı yapılmıştır.Deneyaşaması sona erdikten sonra, alınmış olan tüm performans kayıtları, çalışma için hazırlanmış olan değerlendirme ölçeği aracılığıyla üç uzman tarafından değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda elde edilen veriler SPSS programı ile Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testileri kullanılarak analiz edilmiştir.Çalışmanınsonucunda, genel olarak keman eğitiminde ezber yöntemine dayalı öğretim programının keman eğitimi alan öğrencilerin performansı üzerinde geleneksel yönteme dayalı öğretim programına göre daha etkili olduğu görülmüştür. Performansın alt kriterlerinden olan ritim kalıplarını doğru çalabilme, eseri ritmik yapısına uygun çalabilme, eserdeki pasajları doğru artiküle edebilme davranışlarında ise ezber yöntemine dayalı öğretim programının, geleneksel yönteme dayalı öğretim programına göre daha etkili olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

___

Chaffin, R., Imreh, G. and Crawford, M. (2002). Practicing perfection-memory and piano performance.Mahwah, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates.

Coffman, D. D. (1990). “Effects of mental practice, physical practice, and knowledge of results on piano performance”. Journal of Research in Music Education, 38(3), pp. 187–196.

Çilden, Ş. (2000). “Kemanda nitelikli ses elde etmede yay kullanımının önemi”. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20(2).

Çilden, Ş. (2001). “Yaylı çalgıda ses temizliği”. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 14(1).

Deutsch, L. (1931). Individuelle psychologie im musikunterricht und in musikerziehu, Leipzig.

Eroğlu, Ö. (2010). “Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin piyano eserlerini ezbere çalma başarılarında analitik ezberleme yaklaşımının etkililiği”.Yayımlanmamış doktora tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Fenmen, M. (1991). Müzikçinin elkitabı. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.

Karasar, N. (2002). Bilimsel araştırma yöntemi. (11. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Ömür, Ö. ve Gültek, B. (2013). “Piyano performansına etki eden zihinsel süreçler”. International Journal of Human Science, 10(1), 417-433.

Sever, G. (2011). “Zihinsel hazırlık çalışmalarının keman performansına etkisi”. Yayımlanmamış doktora tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Theiler, A. M. and Lippman, L. G. (1995). “Effects ofmental practice and modeling on guitar and vocal performance”. The Journal of General Psychology, 122(4).

Uzunoğlu, B. (2006). “Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda ezber çalmanın-söylemenin öğrenci başarısına etkisinin değerlendirilmesi”.YayımlanmamışYüksek Lisans Tezi, Bursa: Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Yağışan, N. (2008). Keman çalmanın biomekanik analizi. Konya: Eğitim Kitabevi Yayınları.
Turkish Studies - Educational Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5609
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ