Erken tanı merkezine mamografi çektirmek amacıyla başvuran kadınların bazı tanımlayıcı özellikleri ve anksiyete düzeyleri

AMAÇ: Bu araştırma, Denizli Devlet Hastanesi Erken Tanı Merkezi’ne mamografi çektirmek için başvuran kadınların anksiyete düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. YÖNTEM: Araştırmanın evrenini Aralık 2005 ile Mayıs 2006 tarihleri arasında Erken Tanı Merkezi’ne mamografi çektirmek amacıyla başvuran bireyler oluşturmaktadır. Bu tarihler arasında merkeze başvuran (101 kişi) ve sözlü onamları alınan kadınlar çalışma grubunu oluşturmuştur. Veriler, anket formu ve Beck Anksiyete Ölçeği ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde sayı ve yüzdelik hesapları, t-testi, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. BULGULAR: Araştırma kapsamına alınan kadınların yaş ortalaması 50,68±7,43 olarak bulunmuştur. Kadınların %71,3’ünün ev hanımı, %89,1’inin evli, %97,0’nın çocuk sahibi olduğu, %86,1’inin ailesinde meme kanseri olmadığı, %92,1’inin şu ana kadar her hangi bir kanser tanısı almadığı, %84,2’sinin şu ana kadar meme ile ilgili bir hastalık geçirmediği, %86,1’inin herhangi bir nedenle radyasyon tedavisi almadığı saptanmıştır. Kadınların daha önce radyoterapi alıp almama durumları ile anksiyete düzeyleri arasında, istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p

Anxiety level and descriptive features of women requesting mammography at early diagnosis center

AIM: This research was conducted as a descriptive study for the purpose of determining the level of anxiety of women requesting to have mammography done in Denizli State Hospital at the Early Diagnosis Center. METHODS: The research population was comprised of all individuals who came to the Early Diagnosis Center between December 2005 and May 2006 to have mammography done. Between these dates refer to the center (101 persons) and women who received oral onamları working group formed. Data were collected using a survey form and Beck Anxiety Inventory in face-to-face interviews. In the analysis of the data, number and percentage calculations, t test, Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests were used. RESULTS: The mean age of the women participating in the research was 50.68±7.43 years. The majority (71.3%) of the women were housewives, married (89.1%), had a child (97.0%), did not have a family history of breast cancer (86.1%), had not previously been diagnosed with any kind of cancer (92.1%), had not had any previous breast-related illness (84.2%), had not had radiation therapy for any reason (86.1%). A statistically significant association was found between women's status of having previously had radiation therapy and their anxiety level (p<0.05). CONCLUSION: The anxiety level of women who had previously had radiation therapy for any reason was found to be higher.

___

  • 1. Eti Aslan F, Gürkan A. Kadınlarda meme kanseri risk düzeyi. Meme Sağlığı Dergisi. 2007; 3(2): 63-68.
  • 2. Nahçivan N, Seçginli S. Meme kanserinde erken tanıya yönelik tutum ve davranışlar: Bir rehber olarak sağlık inanç modelinin kullanımı. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokul Dergisi. 2003; 7(1): 33-38.
  • 3. Gök Özer F, Yavuz Karamanoğlu A. Meme kanserinde erken tanı. Hemşirelik Forumu Dergisi. 2006; 2(2): 54-59.
  • 4. Alimoğlu E, Alimoğlu MK, Kabaalioğlu A. Mamografi çekimine bağlı ağrı ve kaygı. Tanısal ve Girişimsel Radyoloji. 2004; 10: 213-217.
  • 5. Martha B, Mainiero MD, Barbara Schepps MD, Nancy C. Mammography-related anxiety effect of preprocedural patienteducation. Women’s Health Issues. 20001; 11(2): 110-5.
  • 6. Coşar S, Coşar B, Candansayar S, Özdemir A. Mastalji yakınması ile radyolojik incelemeye alınan hastalarda hostilite, aleksitimi ve depresyon düzeyleri. Yeni Symposium. 2001; 39(4): 181-184.
  • 7. Beşer N, Öz F. Kemoterapi alan lenfomalı hastaların anksiyete – depresyon düzeyleri ve yaşam kalitesi. Cuhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokul Dergisi. 2003; 7(1): 47-58.
  • 8. Doyle CA, Stanton MT. Significant factors in patient satisfaction ratings of screening mammography. Radiography. 2002; 8(3): 159-172.
  • 9. Beck AT, Epstein N, Brown G, Ster RA. An inventory for measuring clinical anxiety: Psychometric properties. Journal of Consulting and Clinical Psychology. 1988; 56: 893-897.
  • 10. Ulusoy M, Erkmen H, Sahin N. Turkish version of the beck anxiety inventory: Psychometric properties; Journal of Cognitive Psychotherapy; An International Quarterly 1998; 12: 163-172.
  • 11. Şavaşır I, Şahin NH. Bilişsel-davranışçı terapilerde değerlendirme: Sık kullanılan ölçekler. Ankara. Türk psikologlar derneği yayınları No:9, Özyurt matbaacılık, 1997, s. 67-70.
  • 12. Hafslund B. Mammography and the experience of pain and anxiety. Radiography. 2000; 6(4): 269-272.
  • 13. Ekeberg Q, Skjauff H, Karesen R. Screening for breast cancer is associated with a low degree of psychological distres. The Breast. 2001; 10 (1): 20-24.
TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni-Cover
  • ISSN: 1303-734X
  • Yayın Aralığı: Yılda 8 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Gülhane Askeri Tıp Akademisi Halk Sağlığı AD.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Obezite ve gebelik

SERAP EJDER APAY, TÜRKAN PASİNLİOĞLU

Neonatal sepsis olgularının ve etkenlerinin retrospektif değerlendirilmesi

Cihan MERAL, Ferhan KARADEMİR, Selami SÜLEYMANOĞLU, Seçil AYDINÖZ, Turan TUNÇ, Mustafa KUL, Onur GÜNGÖR, İsmail GÖÇMEN

Yeni mezun paramediklerin ilk ve acil yardım teorik/uygulamalı eğitim düzeyi ve yeterlilik algıları

Uğur TOSUN, Çetin KIZILKAN, Selim KILIÇ, Mustafa ÖZER, Nuri YILDIRAN

Obstetric and psychiatric outcomes in a sample of Saudi teen-aged mothers

Magdy H. BALAHA, Mostafa A. AMR, Abdelhady A. EL-GILANY, Farid M. Al SHEIKH

Diyaliz üniteleri ve nefroloji servislerinde çalışan hemşirelerin karşılaştıkları mesleki riskler ve sağlık sorunları

Mehtap CÜRCANİ, MEHTAP TAN

Yaşlı istismar ve ihmalinin değerlendirilmesi

AYGÜL KISSAL, AYŞE BEŞER

Doğum sonrası depresif belirtilere sigaranın ve gebelikteki bazı sorunların ilk ve 60. günlerdeki etkisinin karşılaştırılması

Mehmet Ali KUÇER, Ebru KELEŞ

Erken tanı merkezine mamografi çektirmek amacıyla başvuran kadınların bazı tanımlayıcı özellikleri ve anksiyete düzeyleri

Fadime Gök ÖZER, Ayla Yavuz KARAMANOĞLU, Selma ŞAHİN

Kocaeli Üniversitesi’nin üç meslek yüksekokulunda öğrencilerin sağlık düzeylerinin algılanan sağlık ölçeği ve GSA-12 ile değerlendirilmesi, 2007

Metin ŞENTÜRK, Nilay ETİLER

Engelli çocuğa sahip annelerin yaşadıkları güçlükler ile aileden algıladıkları sosyal destek ve umutsuzluk düzeyleri

Gülendam KARADAĞ