Kocaeli Üniversitesi’nin üç meslek yüksekokulunda öğrencilerin sağlık düzeylerinin algılanan sağlık ölçeği ve GSA-12 ile değerlendirilmesi, 2007

AMAÇ: Çalışmanın amacı, yüksekokul öğrencilerinin sağlık düzeyleri ve etkileyen faktörleri saptamaktır. YÖNTEM: Çalışma kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Gölcük’deki 2006–2007 öğretim dönemindeki üç meslek yüksekokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya seçilen 600 kişiden 536’sına (%89,3) ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri 75 soruluk bir form ve 12 soruluk GSA (Genel Sağlık Anketi) ile toplanmıştır. BULGULAR: Araştırmaya katılan öğrencilerin %34,7’si algılanan sağlığını orta ve altında olarak belirtmiştir. Öğrencilerin ortalama GSA–12 puanı 3,3±3,2’dir, öğrencilerin %49,9’unun en az iki psikolojik semptomu mevcuttur. Araştırmada incelenen sosyoekonomik durum göstergelerinin daha çok algılanan sağlık ile ilişkili olduğu, ruhsal sağlık ile daha az ilişkili olduğu görülmüştür. Sigara kullananların GSA belirtilerinin daha az olması dışında bağımlılık yapan maddeler ile ilişki saptanmamıştır. SONUÇ: Ülke nüfusunda önemli bir yeri olan üniversite gençliğine yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması hedeflenmeli, öğrencilere daha kapsamlı ve ulaşılabilir sağlık hizmeti verilmelidir.

Health status evaluating via perceived health and GHQ-12 among students of three high schools of Kocaeli University, 2007

AIM: The study’s aim was to obtain health status and the related factors among higher schools’ students in Kocaeli. METHOD: The study was cross-sectional design. Population of the study was the students graduated 2006-2007 semester in Kocaeli University’s three vocational high schools in Gölcük, Kocaeli. Participation rate was 89.3% (n:536). Data were collected by a questionnairre (75 items) and General Health Questionnaire(12 items) (GHQ–12). RESULTS: Of the students, %34.7 had average or below score according to perceived health scale. GHQ scores were mean 3.3±3.2; 49.9% student had at least two psychological symptoms. Socioeconomic variables were more related with perceived health than psychological health measured by GHQ–12. Smoking was unexpectecly associated with better psychological status. CONCLUSION: Comprehensive and accessible health service should be delivered to the university students, they make the important proportion of the country population.

___

  • 1. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması. Ankara, Türkiye. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, Devlet Planlama Teşkilatı ve Avrupa Birliği, 2003.
  • 2. Türk yükseköğretiminin bugünkü durumu. Ankara. YÖK, 2005.
  • 3. Ergenlerin Sağlık Bilincini Geliştirme Projesi: Ergenler ve Sağlık Durum Raporu. Proje No: Tur/03/01.07/P07. UNFPA, 2002.
  • 4. Üniversite, Fakülte, Yüksekokul ve Enstitü isimleri._YÖK._http://www.yok.gov.tr_/content/vie w/527/222/lang,tr_TR [Erişim tarihi :10.05.2008].
  • 5. Tezcan S. Epidemiyoloji: Tıbbı Araştırmalarda Yöntem Bilimi. Ankara. Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı Yayınları, 1992.
  • 6. Kunst AE, Mackenbach JP. Measuring socioeconomic inequalities in health. WHO Regional Office for Europe (Document EUR/ ICP/RPD 416). Copenhagen, 1994.
  • 7. Belek İ. Sosyoekonomik Konumda ve Sağlıkta Sınıfsal Eşitsizlikler, Antalya’da Beş Yıllık Bir Araştırma. Ankara. Türk Tabipler Birliği Yayınları, 2004.
  • 8. Kılıç C. Genel Sağlık Anketi: Güvenilirlik ve Geçerlilik Araştırması. Türk Psikiyatri Dergisi. 1996; 7: 3-9.
  • 9. Hacettepe Üniversitesi Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC). Üniversite birinci sınıf öğrencilerinin adolesan dönem konusundaki bilgi ve yaşam tarzı belirlenmesi araştırması. Ankara. 2007.
  • 10. Özfırat Ö, Pehlivan E. Malatya il merkezinde lise son sınıf öğrencilerinde ruhsal sağlık düzeyi ve etkileyen faktörler. Denizli. XI. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Bildiri Kitabı, 2007, s. 413.
  • 11. Eskin M. Ergen ruh sağlığı sorunları ve intihar davranışıyla ilişkileri. Klinik Psikiyatri. 2000; 3: 228-234.
  • 12. Aktekin M, Karaman T, Şenol YY, Erdem S, Erengin H, Akaydin M. Anxiety, depression and stressful life events among medical students: a prospective study in Antalya, Turkey. Med Educ. 2001; 35: 12-7.
  • 13. Üner S, Bosi TB, Velipaşaoğlu M, Üre İ, Topbaşı ZH, Varol RS, Sungur MA, Sanhal CY. Ankara’da Bulunan İki Lisenin Öğrencilerinin Ruhsal Durumlarının GSA–12 ile Değerlendirilmesi. Toplum Hekimliği Bülteni. 2007; 26(1): 25-31.
  • 14. Senol Y, Donmez L, Turkay M, Aktekin M. The incidence of smoking and risk factors for smoking initiation in medical faculty students: cohort study. BMC Public Health. 2006; 6: 1-8
TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni-Cover
  • ISSN: 1303-734X
  • Yayın Aralığı: Yılda 8 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Gülhane Askeri Tıp Akademisi Halk Sağlığı AD.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Doğum sonrası depresif belirtilere sigaranın ve gebelikteki bazı sorunların ilk ve 60. günlerdeki etkisinin karşılaştırılması

Mehmet Ali KUÇER, Ebru KELEŞ

Kocaeli Üniversitesi’nin üç meslek yüksekokulunda öğrencilerin sağlık düzeylerinin algılanan sağlık ölçeği ve GSA-12 ile değerlendirilmesi, 2007

Metin ŞENTÜRK, Nilay ETİLER

Engelli çocuğa sahip annelerin yaşadıkları güçlükler ile aileden algıladıkları sosyal destek ve umutsuzluk düzeyleri

Gülendam KARADAĞ

Yaşlı istismar ve ihmalinin değerlendirilmesi

AYGÜL KISSAL, AYŞE BEŞER

Bir sağlık ocağına başvuran tip 2 diabetes mellitus tanılı hastaların epidemiyolojik özellikleri ve prognozu

NESRİN NURAL, Sevilay HİNDİSTAN, Ayla Akkaş GÜRSOY, Nalan BAYRAK

Obstetric and psychiatric outcomes in a sample of Saudi teen-aged mothers

Magdy H. BALAHA, Mostafa A. AMR, Abdelhady A. EL-GILANY, Farid M. Al SHEIKH

Diyaliz üniteleri ve nefroloji servislerinde çalışan hemşirelerin karşılaştıkları mesleki riskler ve sağlık sorunları

Mehtap CÜRCANİ, MEHTAP TAN

Erken tanı merkezine mamografi çektirmek amacıyla başvuran kadınların bazı tanımlayıcı özellikleri ve anksiyete düzeyleri

Fadime Gök ÖZER, Ayla Yavuz KARAMANOĞLU, Selma ŞAHİN

Neonatal sepsis olgularının ve etkenlerinin retrospektif değerlendirilmesi

Cihan MERAL, Ferhan KARADEMİR, Selami SÜLEYMANOĞLU, Seçil AYDINÖZ, Turan TUNÇ, Mustafa KUL, Onur GÜNGÖR, İsmail GÖÇMEN

Kanama ile başvuran munchausen sendromu olgusu

SÜHEYL ASMA, Ahmet Ferit ERDOĞAN