Kahramanmaraş ilinde süt üretimine yönelik keçi yetiştiriciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi

Bu çalışmanın amacı, Kahramanmaraş ilinde süt üretimine yönelik keçi yetiştiriciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizini yaparak bu işletmelerin; ekonomik yapılarını, yıllık faaliyet sonuçlarını belirlemektir. Bu bakımdan çalışmanın materyalini yörede keçi yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı köylerden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 76 adet işletmeden anket yoluyla toplanan veriler oluşturmuştur. Araştırmada keçi yetiştiriciliğine en az 10 baş hayvanla yer veren işletmeler seçilmiştir. Söz konusu işletmeler; 10-80 ile 81 ve daha fazla sayıda keçi yetiştiren olmak üzere iki büyüklük grubuna ayrılmıştır. Araştırma verileri 2000-2001 üretim dönemine ait bulunmaktadır. Araştırma bulgularına göre işletmeler ortalamasında aktif sermaye içinde çiftlik sermayesinin oranı %48.99, işletme sermayesinin oranı %51,01’dir. Hayvansal üretim değerinin %83,53’ü keçi yetiştiriciliğinden, keçi yetiştiriciliğinde de üretim değerinin %44,86’sı süt üretim değerinden elde edilmektedir. Gayrisafi üretim değerinin %14,71’ini bitkisel üretim değeri, %85,29’unu hayvansal üretim değeri oluşturmaktadır. Gayrisafi üretim değeri içinde en büyük payı keçi yetiştiriciliği (%71,24) almaktadır. İşletmelerde elde edilen toplam aile gelirinin %92,0’si tarımsal gelir, %8,0’i tarım dışı gelirdir. Ekonomik analiz sonucunda büyük işletmelerin küçük işletmelere oranla daha başarılı olduğu belirlenmiştir.

___

  • Akpınar, M.G. 1998. Kahramanmaraş İli Merkez İlçesi Dağ Ve Orman Köyleri Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Yüksek Lisans Tezi (basılmamış). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, 100 s., Kahramanmaraş.
  • Anonim 2004. 2001 Genel Tarım Sayımı: Tarımsal İşletmeler (Hanehalkı). T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Yayın No:2924-2923, Ankara.
  • Dellal, İ. 2000. Antalya İlinde Kıl Keçisi Yetiştiriciliğine Yer Veren Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi Ve Planlaması. Doktora Tezi (basılmamış), Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, 130 s., Ankara. Dellal, İ., G. Keskin ve G.
  • Dellal. 2002. GAP Bölgesinde Küçükbaş Hayvan Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi ve Hayvansal Ürünlerin Pazara Arzı. TEAE, Yayın No:83, Ankara.
  • Erkuş, A. 1979. Ankara İli Yenimahalle İlçesinde Kontrollü Kredi Uygulaması Yapılan Tarım İşletmelerinin Planlanması Üzerine Bir araştırma. A.Ü. Ziraat Fak. Yayın No:709, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler:415, Ankara.
  • Erkuş, A., M. Bülbül, T. Kıral, A.F. Açıl ve R. Demirci. 1995. Tarım Ekonomisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No:5, Bizim Büro Basımevi, Ankara.
  • Gönültaş, Z., 1996. Kahramanmaraş Yöresi Keçiciliğinin Yapısal Durumu ve Yetiştiricilik Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi (basılmamış). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, 61 s., Kahramanmaraş.
  • Güney, O., M. Kaymakçı. 1997. Keçilerde Süt Üretimi s:115-128. Editör: M. Kaymakçı, Y.Aşkın. Baran Ofset, Ankara.
  • Kaymakçı, M. ve R.Sönmez. 1996. İleri Koyun Yetiştiriciliği. Ders Kitabı. İzmir.
  • Kaymakçı, M., Y. Aşkın. 1997. Keçi Yetiştiriciliği. Baran Ofset, Ankara. Kaymakçı, M. ve G. Dellal. 2006. Türkiye ve Dünya’da Keçi Yetiştiriciliği s: 3-15. Editör: M. Kaymakçı. Keçi Yetiştiriciliği. Meta Basım, İzmir.
  • Kıral, T., A.Özçelik, H. Fidan ve D. Yılmaz. 1996. Ankara Tarım İşletmelerinde Tiftik Üretiminin Ekonomik Analizi. T.H.K Basımevi, Ankara.
  • Paksoy, M. 2007. Kahramanmaraş İlinde Süt Üretimine Yönelik Keçi Yetiştiriciliğine Yer Veren Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Doktora Tezi (basılmamış), Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, 146 s., Ankara.
  • TUIK, 2008. http://www.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/ hayvancilik.zul (Erişim Tarihi: Ağustos 2008). Yamane, T. 1967. Elementary Sampling Theory. Prentice-Hall., Englewood Cliffs, N.J.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye'de tarımsal iş kazaları ve meslek hastalıklarının maliyeti üzerine bir araştırma

Kemal YAMAN, Arif GÖK, H. Güran ÜNAL

Van ekolojik koşullarında bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma

Mehmet YAĞMUR, Diğdem KAYDAN

Bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin tuza toleranslarının belirlenmesi

M. Sait ADAK, Esra KARAKULLUKÇU

Kahramanmaraş ilinde süt üretimine yönelik keçi yetiştiriciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi

Mücahit PAKSOY

Yield and competition indices of intercropping cotton (Gossypium hirsutum L.) using Different planting patterns

Muhammad AASİM, Ejaz Muhammad UMER, Abdul KARIM

Ankara'da karaağaç (Ulmus glabra Mill.)' gal yapan yaprakbitlerinde avcı coccinellidae (Coleoptera), Chrysopidae ve Hemorobiidae (Neuroptera) familyasına bağlı türler

Şerife BAYRAM

Azotla gübrelemenin bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin verimi ve kalitesine etkileri

Ahmet GÖKKUŞ, İrfan ÖZTÜRK

Effect of salinity in ırrigation water on some plant development parameters of sainfoin (Onobrychis viciifolia scop.) and soil salinity

Mehmet PARLAK, Altıngül Özaslan PARLAK

Makarnalık buğdayda (Triticum durum L.) sulama ve azotlu gübrelemenin verim ve verim öğeleri üzerine etkisi

Ertuğrul ÇAKIR, H. Hüseyin GEÇİT

Pasif süspansiyonlu tarktör sürücü koltuklarının benzeştirilmiş deney ortamındaki performasları

Recai GÜRHAN, Cengiz İsmail ÇAY