Ankara'da karaağaç (Ulmus glabra Mill.)' gal yapan yaprakbitlerinde avcı coccinellidae (Coleoptera), Chrysopidae ve Hemorobiidae (Neuroptera) familyasına bağlı türler

Ankara‟da 2001 yılında yürütülen bu çalışmada Karaağaç (Ulmus glabra Mill)‟ta gal yapan yaprakbitleri ile beslenen Coccinellidae (Coleoptera), Chrysopidae ve Hemerobiidae (Neuroptera) familyasına bağlı türler belirlenmiştir. Ankara‟da karaağaçta gal yapan 3 önemli yaprakbiti bulunmaktadır. Bunlar; Eriosoma lanuginosum (Hartig), E. ulmi (L.) ve Tetraneura ulmi (L.)‟dir. Yapılan örneklemeler sonucu Ankara‟da Karaağaç‟ta gal yapan yaprakbitleri ile beslenen Coccinellidae familyasından 4 tür ve 1 alttür, Chrysopidae familyasindan 1 tür ve Hemerobiidae familyasından da 2 tür tespit edilmiştir. Bunlar; Adalia bipunctata (L.), A. fasciatopunctata revelierei (Muls.), Exochomus quadripustulatus (L.), Scymnus apetzi (Mulsant), S. rubromaculatus (Goeze) (Coccinellidae), Cunctochrysa albolineata Killington (Chrysopidae), Sympherobius pygmaeus (Rambur) ve Wesmaelius subnebulosus (Stephens) (Hemerobiidae)‟dur. Karaağaç‟ta gal yapan yaprakbitlerinde avcı olarak coccinellidlerin neuropterlerden daha fazla bulunduğu tesbit edilmiştir. Avcı coccinellidlerden E. quadripustulatus‟un en fazla bulunan tür olduğu, bu türü A. bipunctata‟nın izlediği S. rubromaculatus‟un ise en az bulunan tür olduğu saptanmıştır. Neuropterlerden C. albolineata en fazla bulunan tür olmuştur. Coccinellidlerin yaprakbitlerinden en fazla E. lanuginosum‟un oluşturduğu galli yapraklarda bulundukları tesbit edilmiştir.

Predator species belong to families of Coccinellidae (Coleoptera), Chrysopidae and Hemerobiidae (Neuroptera) of Gall-Making aphids on elm (Ulmus glabra Mill.) in Ankara

Coccinellidae (Coleoptera), Chrysopidae and Hemerobiidae (Neuroptera) species of gall-making aphid species on Ulmus glabra Mill. were investigated during 2001 in Ankara in the present study. There are three important gall-making aphid species in Ankara. These are: Eriosoma lanuginosum (Hartig), E. ulmi (L.) and Tetraneura ulmi (L.). Four species and 1 subspecies from the family Coccinellidae, 1 species from the family Chrysopidae and 2 species from the family Hemerobiidae were detected as the species feeding on the gall-making aphids on elm in Ankara. These species are: Adalia bipunctata (L.), A. fasciatopunctata revelierei (Muls.), Exochomus quadripustulatus (L.), Scymnus apetzi (Mulsant), S. rubromaculatus (Goeze) (Coccinellidae), Cunctochrysa albolineata Killington (Chrysopidae), Sympherobius pygmaeus (Rambur) and Wesmaelius subnebulosus (Stephens) (Hemerobiidae). More coccinellids were detected than neuropters as predators of gall-making aphids on elm. E. quadripustulatus was the most commonly found predator among the coccinellid species and this was followed by A. bipunctata while S. rubromaculatus was the less commonly found species. C. albolineata was the most commonly found predator among the neuropter species detected. Coccinellids were mostly found in the galls formed by E. lanuginosum.

___

  • Alkan, B. 1952. Türkiye‟nin Zoosesid (Zoocecid)‟leri (kökeni hayvansal bitki urları) üzerinde çalışmalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı 1-3: 185-291.
  • Aslan, M. and N. Uygun. 2005. The Aphidophagus Coccinellid (Coleoptera: Coccinellidae) Species in Kahramanmaraş, Turkey. Turkish J. Zool. 29: 1-8.
  • Aydoğdu, S. ve S. Toros. 1986. Erzincan ili ve çevresinde Lepidosaphes ulmi L. (Homoptera: Diaspididae)‟ nin biyo-ökolojisi ve özellikle doğal düşmanları üzerine araştırmalar. Bit. Kor. Bült. 27 (3-4): 147-178
  • Blackman, R.L. and V.F. Eastop. 1994. Aphids on The World‟s Trees. An Identification ve Information Quide CAB International, 986p.
  • Bolu, H., L. Gencer and İ. Özgen. 2006. Infestation Rates and Natural Enemies of Mercetaspis halli(Green) (Homoptera: Diaspididae) with New Records from Turkey. J. Ent. Res. Soc., 8 (2): 1-5.
  • Çanakçıoğlu, H. 1965. Türkiye‟de Orman Ağaçlarına Ariz Olan Aphidoidea‟ler Üzerine Araştırmalar. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Entomolojisi ve Koruma Kürsüsü. Doçentlik Tezi, İstanbul, 224s.
  • Çanakçıoğlu, H. 1967. Türkiye‟de Orman Ağaçlarına Ariz Olan Bitki Bitleri (Aphidoidea) Üzerine Araştırmalar. T:C: Tarım Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Yayınları Sıra No:466, Seri No: 22, Çelicilt Matbası, İstanbul, 151s.
  • Çanakçıoğlu, H. 1983. Orman Entomomolojisi Özel Bölüm. Matba Teknisyenleri Basımevi, İstanbul, 536s.
  • Clausen, C. P. 1940. Entomophagous Insect. Mc. Graw-Hill Book Co., Inc., New York, 688p.
  • Düzgüneş, Z., S. Toros, N. Kılınçer ve B. Kovancı. 1982. Ankara İlinde Bulunana Aphidoidea Türlerinin Parazitoit ve Predatörlerinin Tesbiti. Tarım ve Orm. Bak. Zir. Müc. Ve Zir. Kar. Gn. Md. Yayın Şb., 251s.
  • Elekçioğlu, N. Z. 2007. Pest and natural enemy fauna in organic citrus production in the Eastern Mediterranean Region of Turkey. International Journal of Natural and Engineering Sciences 1: 29-34.
  • Erol, T. ve B. Yaşar. 1996. Van ili elma bahçelerinde bulunan zararlı türler ile doğal düşmanları. Türk. Entomol. Derg. 20 (4): 281-293.
  • Erler, F. 2002. Antalya İli‟nde Cacopsylla pyri (L.) (Homoptera: Psyllidae)‟nin avcı doğal düşmanları ve bunların ilaçlanan ve ilaçlanmayan armut bahçelerindeki populasyon durumları. Türkiye 5. Biyolojik Mücadele Kongresi, 4-7 Eylül, Erzurum. 117-126.
  • Erkin, E. 1983. Investigations on the hotsa distribution and efficiency of the natural enemies of the family Aphididae (Homoptera) harmful to pome and stone fruit trees in İzmir province of Aegean Region. Türk. Bit. Kor. Derg. 7 (1): 29-49.
  • Güçlü, Ş., R. Hayat ve H. Özbek. 1995. Artvin ve Yöresinde zeytin (Olea europaea L.)‟de bulunan fitofag ve predatör böcek türleri. Türk. Entomol. Derg. 19 (3): 231-240.
  • Kansu, İ. A. 2005. Böcek Çevre Bilimi. I. Birey Ökolojisi. (Gözden geçirilmiş ve genişletilmiş 4. baskı). Birlik Matbacılık-Yayıncılık, Ankara, 338s.
  • Karaca, İ. 1956. Orta Anadolu Orman ve Meyve Ağaçlarında Görülen Menşei Nebati ve Hayvani Önemli Urların Amili ve Morfolojileri Hakkında Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 84, Çalışmalar: 45, Ankara Üniversitesi Basımevi, 134 s.
  • Karaca, İ., Y. Karsavuran, M. Avcı, O. Demirözer, B. Aslan, E. Sökeli ve H. S. Bulut. 2006. Isparta ilinde Coleoptera takımına ait türler üzerinde faunistik çalışmalar. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 10 (2): 180-184.
  • Lodos, N. 1982. Türkiye Entomolojisi, Genel, Uygulamalı ve Faunistik. Cilt II Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 429, Ege Üniversitesi Matbası, Bornova-İzmir, 591s.
  • Oğuz, D. ve R. A. Erdoğan. 2002. Ankara‟nın Ender Ağaçları. Nokta ofset, Ankara, 157s.
  • Ölmez, S. ve M. R. Ulusoy. 2002. Diyarbakır İlinde Aphidoidea üst familyasına bağlı türlerin predatörlerinin saptanması. Türkiye 5. Biyolojik Mücadele Kongresi, 4-7 Eylül, Erzurum. 237-246.
  • Öncüer, C. 1991. Türkiye Bitki Zararlısı Böceklerin Parazit ve Predatör Kataloğu. I. Basım, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:505, E. Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi, İzmir, 974s.
  • Özgen, İ., ve Y. Karsavuran. 2006. Antepfıstığı ağaçlarında zararlı Lepidosaphes pistaciae (Archangelskaya) (Homoptera: Diaspididae)‟nin doğal düşmanlarının saptanması üzerinde araştırmalar. Türk. Entomol. Derg. 29 (4): 309-316.
  • Özkan, A. 1986. Antalya ve Çevresi Yumuşak Çekirdekli Meyve Ağaçlarının Coleoptera ve Heteroptera Takımlarına Ait Faydalı Böcek Türleri, Tanımları, Konukçuları ve Önemlilerinin etkinlikleri Üzerinde Araştırmalar. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Antalya Biyolojik Mücadele Araştırma Enst. Araştırma Eserleri Serisi No:5, 80s.
  • Pala, Y., A. Nogay, E. Damgacı, M. Altın, H. Bulut ve M. Aydemir. 2001. Zeytin Bahçelerinde Entegre Teknik Talimatı. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü. 84s.
  • Soydanbay, M. 1976. Türkiye‟de bitki zararlısı bazı böceklerin doğal düşman listesi. Kısım I. Bit. Kor. Bült. 16 (1): 32-46.
  • Soylu, O. Z. ve N. Ürel. 1977. Güney Anadolu Bölgesinin Turunçgillerinde zararlı böceklerin parazit ve predatörlerinin tesbiti üzerinde araştırmalar. Bit. Kor. Bült. 17 (2-3): 77-112.
  • Uygun, N. 1981. Türkiye Coccinellidae Faunası Üzerinde Taksonomik Araştırmalar. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:157, Bilimsel Araştırma ve İnceleme Tezleri: 48, Adana, 110s.
  • Toros, S. 1992. Park ve Süs Bitkileri Zararlıları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınları No:1266, Ders Kitabı 165s.
  • Tuncer, C., O. Ecevit and I. Akça. 1996. Observations on Biology of The Filbert Aphid (Myzocallis coryli, Homoptera: Aphididae) in Hazelnut Orchards. IV International Symposium on Hazelnut Ordu, Turkey. Abstracts, 60s. July 30-August 2,1996.
  • Türkyılmaz, N. 1984. Antalya ve Yöresi Turunçgil plantasyonlarında Bulunan Neuroptera türleri, Tanımları, Konukçuları ve Etkinlik Durumları Üzerinde Araştırmalar. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Zir. Müc. ve Zir. Karan. Gn. Md. Antalya Biyolojik Müc. Arşt. Enst. Md. Araştırma Eserleri Serisi No: 2, 42s.
  • Zeren, O. ve Z. Düzgüneş. 1983. Çukurova Bölgesinde sebzelerde zararlı olan Aphidoidea türlerinin doğal düşmanları üzerinde araştırmalar. Türk. Bit. Kor. Derg. 7 (3): 199-211.
  • Yayla, A. 1983. Antalya ili zeytin zararlıları ile doğal düşmanlarının tespiti üzerinde ön çalışmalar. Bitki Koruma Bülteni 23 (4): 188-206.
  • Yüzbaş, M. A., F. Tezcan, M. A. Göven, A. Kuşdemir, E. Onan, A. Uzun, H. Bulut ve M. Aydemir. 2000. Pamukta Entegre Mücadele Teknik Talimatı. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Gn. Md. Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı, 85s.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin tuza toleranslarının belirlenmesi

M. Sait ADAK, Esra KARAKULLUKÇU

Effect of salinity in ırrigation water on some plant development parameters of sainfoin (Onobrychis viciifolia scop.) and soil salinity

Mehmet PARLAK, Altıngül Özaslan PARLAK

Erzurum-pasinler ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı yağlık ayçiçeği (Helianthus annuus L.) hibridlerinin agronomik performaslarının belirlenmesi

Tülay DİZİKISA, Melih OKÇU, Mücahit PEHLUVAN, Elif TOZLU, A. Metin KUMLAY, Canan KAYA

Azotla gübrelemenin bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin verimi ve kalitesine etkileri

Ahmet GÖKKUŞ, İrfan ÖZTÜRK

Miniaturk parkı kullanıcıların estetik ve işlevsel açıdan karşılaştıkları sorunların saptanması

Elif Lütfiye KUTAY, Güniz Akıncı KESİM

Türkiye'de tarımsal iş kazaları ve meslek hastalıklarının maliyeti üzerine bir araştırma

Kemal YAMAN, Arif GÖK, H. Güran ÜNAL

Yield and competition indices of intercropping cotton (Gossypium hirsutum L.) using Different planting patterns

Muhammad AASİM, Ejaz Muhammad UMER, Abdul KARIM

Van ekolojik koşullarında bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma

Mehmet YAĞMUR, Diğdem KAYDAN

Kahramanmaraş ilinde süt üretimine yönelik keçi yetiştiriciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi

Mücahit PAKSOY

Tatlı suda beton havuzlarda ve denizde ağ kafeslerde yetiştirilen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) et verimi, vücut kompozisyonu ve enrji kapsamı

Ahmet Şeref KORMAZ, Mine KIRKAĞAÇ