Miniaturk parkı kullanıcıların estetik ve işlevsel açıdan karşılaştıkları sorunların saptanması

Küçük ölçeklerdeki minyatür yapıların ya da yerleşim alanlarının sergilendiği minyatür parklar, eğitici, öğretici ve rekreasyona olanak sağlayan fonksiyonuyla birden fazla işlevi bir arada barındıran kamusal açık alanlardır. Ülkemizde de 2003 yılında Haliç’in Sütlüce semtinde dolgu bir kıyı üzerinde kullanıma açılan bir minyatür park olan Miniaturk, küçük ölçülerdeki minyatür yapıları içermektedir. Bu çalışmada Miniaturk’ün estetik açıdan sorunlarını belirlemek ve analizlerini yapmak üzere alanda gözlemler yapılmış, ayrıca alana gelen rasgele seçilmiş 300 kişiye farklı dönemlerde yarı standart anket formları da uygulanmıştır. Anket verileriyle, alana gelen kullanıcı profili yüzde değerleriyle ortaya çıkarılmış ve kullanıcı profili ile alanda karşılaşılan sorunlar arasında korelasyon analizi yapılmıştır. Elde edilen veriler, bulgular bölümünde çizelgelerle belirtilmiştir. Sonuç olarak hem plancı ve hem de kullanıcı bakış açısıyla alanda karşılaşılan sorunlar tartışılmış ve alternatif çözüm önerileri ortaya konulmuştur. Bu önerilerden bazıları, Miniaturk’ün çevresinin bitkilendirilmesi ve iyileştirilmesi, iç sirkülasyonunun yeniden ele alınması ve düzenli bakım yapılması olarak sıralanmıştır.

Determining of the aesthetic and functional problems that the miniaturk users face with

The miniature parks in which the small scaled miniature structures or settlement fields exhibited are multi purpose open fields which serve for educational, instructional and recreative purposes. Miniaturk which was established in 2003 in Istanbul / Turkey has been at Sutluce quarter of the Golden Horn, exhibits the small sized miniature structures. In this study, in order to determine aesthetical problems of Miniaturk several observations had been made along with a semi standard survey which was applied to randomly chosen 300 people who visited the park on several dates. The survey outcomes and the visitor profiles have been examined and evaluated on percent scale and the visitor profiles and the problems encountered had been compared and analyzed correlationwise. The data obtained exists on the outcome chapter as tables. Finally; the problems encountered had been discussed both as a planner and a user point of view and alternative solutions had been presented. Some of these solutions has been arranged that planting and improving vicinity of Miniaturk, to consider of inner circulation again and maintaining systematically.

___

  • Anonim 2001. Arredamento Mimarlık, Eylül-2001. ISSN 1300-3801.
  • Anonim 2003 a. Yapı Dergisi. 262. Sayı. ISSN 1300-3437. İstanbul.
  • Anonim 2003 b. Mimarlık ve Kent Dizisi 12. İstanbul 1950-2003. Boyut Yayınları. İstanbul.
  • Anonim 2005. Miniatürk Yönetim Merkezi Raporu. İstanbul.
  • Demir, Z. 2004. Düzce’nin Yeni Kentleşme Sürecinde Açık ve Yeşil Alanlarına Yeni Fonksiyonlar Kazandırılması. İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi. İstanbul.
  • Güler, F. 2004. Haliç civarında yaşayan ailelerin sosyo-ekonomik yapısı. Dün ve Bugünü ile Haliç Sempozyum Bildirileri (22-23 Mayıs 2003). Kadir Has Üniversitesi. İstanbul.
  • Kutay, E.L. 2006. Miniaturk’ün Alan Kullanım Yönünden Değerlendirilmesi. A.İ.B.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. Düzce.
  • Motloch, J.L. 2001. Introduction to Landscape Design. Second Edition. USA. ISBN 0-471-35291-8.
  • Osmanoğlu, E. 2005. An Architectural Study on Mininature Parks and Miniature Models: Miniaturk. The Graduate School of Natural and Applied Sciences of Middle East Technical University An Unpressed Thesis for the Degree of Master of Architecture. Ankara.
  • Oğuz, D. 1998. Kent Parkı Kavramı Yönünden Ankara Kent Parklarının Kullanım Olgusu Üzerinde Bir Araştırma. A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Basılmamış Doktora Tezi. Ankara.
  • Özdemir, G. 2004 . Liliputlar “Uykuluk” Diyarında… TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Bölge Şubesi. 2002-2004 Dönem Bülteni. İstanbul.
  • http://www.miniatureparks.org. 26.01.2005.
  • http://www.i-a-m-p.org. 14.03.06.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı haşhaş (Papaver somniferum L.) melez hatlarının verim ve verim öğelerinde heterosis üzerine araştırmalar

Ahmet GÜMÜŞÇÜ, Neşet ARSLAN

Isolation of endopyhtic and Xylanolytic Bacillus pumilus strains from Zea mays

Mehmet HABERAL, Feride Iffet ŞAHİN, Ayşegül Ersayın YAŞINOK

Makarnalık buğdayda (Triticum durum L.) sulama ve azotlu gübrelemenin verim ve verim öğeleri üzerine etkisi

Ertuğrul ÇAKIR, H. Hüseyin GEÇİT

Bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin tuza toleranslarının belirlenmesi

M. Sait ADAK, Esra KARAKULLUKÇU

Pasif süspansiyonlu tarktör sürücü koltuklarının benzeştirilmiş deney ortamındaki performasları

Recai GÜRHAN, Cengiz İsmail ÇAY

Tatlı suda beton havuzlarda ve denizde ağ kafeslerde yetiştirilen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) et verimi, vücut kompozisyonu ve enrji kapsamı

Ahmet Şeref KORMAZ, Mine KIRKAĞAÇ

Van ekolojik koşullarında bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma

Mehmet YAĞMUR, Diğdem KAYDAN

Yield and competition indices of intercropping cotton (Gossypium hirsutum L.) using Different planting patterns

Muhammad AASİM, Ejaz Muhammad UMER, Abdul KARIM

Kahramanmaraş ilinde süt üretimine yönelik keçi yetiştiriciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi

Mücahit PAKSOY

Azotla gübrelemenin bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin verimi ve kalitesine etkileri

Ahmet GÖKKUŞ, İrfan ÖZTÜRK