0.05). However, significant difference was determined when examined according to the previous sports level (p <0.05). As a result, according to the demographic characteristics, it is observed that the personality traits of the coaches did not change in the obtained findings. Bu çalışmada, farklı illerde görev yapan antrenörlerin kişilik özelliklerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu” ve “Kişilik Özellikleri Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 16,0 istatistik programı kullanılmıştır. İstatistik analiz olarak T testi, tek yönlü varyans analizi (anova) post-hoc LSD testi, ölçekler arasındaki korelasyon için ise Pearson korelasyonu kullanılmıştır. Sonuçlar 0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Antrenörlerin cinsiyet, son mezun olunan okul, branş, yaş, eğitim, hizmet yılı, antrenörlük yapılan kategori ve takım cinsiyeti, il değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir (p>0.05). Ancak, daha önce yapılan spor düzeyine göre incelendiğinde anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Sonuç olarak olarak demografik özelliklere göre antrenörlerin kişilik özelliklerinin elde edilen bulgularda değişmediği gözlemlenmektedir."> [PDF] INVESTIGATION OF CHARACTERISTIC FEATURES OF COACHES ACCORDING TO SOME VARIABLES | [PDF] Antrenörlerin Kişilik Özelliklerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi 0.05). However, significant difference was determined when examined according to the previous sports level (p <0.05). As a result, according to the demographic characteristics, it is observed that the personality traits of the coaches did not change in the obtained findings."> 0.05). However, significant difference was determined when examined according to the previous sports level (p <0.05). As a result, according to the demographic characteristics, it is observed that the personality traits of the coaches did not change in the obtained findings. Bu çalışmada, farklı illerde görev yapan antrenörlerin kişilik özelliklerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu” ve “Kişilik Özellikleri Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 16,0 istatistik programı kullanılmıştır. İstatistik analiz olarak T testi, tek yönlü varyans analizi (anova) post-hoc LSD testi, ölçekler arasındaki korelasyon için ise Pearson korelasyonu kullanılmıştır. Sonuçlar 0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Antrenörlerin cinsiyet, son mezun olunan okul, branş, yaş, eğitim, hizmet yılı, antrenörlük yapılan kategori ve takım cinsiyeti, il değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir (p>0.05). Ancak, daha önce yapılan spor düzeyine göre incelendiğinde anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Sonuç olarak olarak demografik özelliklere göre antrenörlerin kişilik özelliklerinin elde edilen bulgularda değişmediği gözlemlenmektedir.">

INVESTIGATION OF CHARACTERISTIC FEATURES OF COACHES ACCORDING TO SOME VARIABLES

In this study, it is aimed to examine the personality traits of different trainees according to some variables. "Personal Information Form" and "Personality Features Scale" were used as data collection tools in the research. The SPSS 16.0 statistical program was used to evaluate the data obtained. T-test was used for statistical analysis, one-way analysis of variance (ANOVA) post-hoc LSD test and Pearson correlation for correlation between scales.The results were evaluated at a significance level of 0.05.The gender of the coaches, last graduated school , branch, age, education, years of service, category of coaching and team gender were not significantly different in terms of province variables(p> 0.05). However, significant difference was determined when examined according to the previous sports level (p

Antrenörlerin Kişilik Özelliklerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi

Bu çalışmada, farklı illerde görev yapan antrenörlerin kişilik özelliklerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu” ve “Kişilik Özellikleri Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 16,0 istatistik programı kullanılmıştır. İstatistik analiz olarak T testi, tek yönlü varyans analizi (anova) post-hoc LSD testi, ölçekler arasındaki korelasyon için ise Pearson korelasyonu kullanılmıştır. Sonuçlar 0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Antrenörlerin cinsiyet, son mezun olunan okul, branş, yaş, eğitim, hizmet yılı, antrenörlük yapılan kategori ve takım cinsiyeti, il değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir (p>0.05). Ancak, daha önce yapılan spor düzeyine göre incelendiğinde anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (p

___

Aktaş, Alıye (2001), 'Üst Ve Orta Düzey Yöneticilerde Iş Stresi,' Kho Dergisi

Arıkan, Ç. & Aktaş, A. (1992). Kişilik Özellikleri İle Aile ve Çevre Yaşantısının Kalp Hastalığının Oluşumuna Etkisi,' XXIV, Ulusal Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Kongresi (Ankara: GATA): 725-726.

Çelebi Çakıroğlu, O. (2015). Kamu Hastaneler Birliğine Bağlı Hastanelerde Çalışan Hemşirelerin Kişilik Özellikleri İle Değişime Yönelik Tutumları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. İstanbul Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Ekmekçi, R. (2006). Türkiye’deki Basketbol Hakemlerinin Genel Profili. 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, Muğla.

Erarslan, M. 2015. Spor Bölümlerinde Öğrenim Gören Üniversite Öğrencilerinin Kişilik Özelliklerinin Ve Stresle Başa Çıkma Stillerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 7 Sayı 12, 2015.

Erden, M., Akman, Y. (2005). Gelişim ve Öğrenme. Ankara: Arkadaş Yayınları.

Güvendi, B., Türksoy, A., Keskin, N., Altıncı, E.A., Şahin, S. (2016) Antrenörlerin Mesleki Etik İlkelere Uyma Düzeyleri İle Kişilik Özellikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Uluslararası Hakemli Psikiyatri ve Psikoloji Araştırmaları Dergisi. Sayı: 07 Yaz Sonbahar Dönemi 2016.

Karasar N. (2004). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın.

Köknel, Ö. (2005). Understanding Human (8. Basım). İstanbul: Altın Kitaplar.

Kuru, Emin (2003), ‘’Farklı Statüdeki Beden Eğitimi Bölümü Öğrencilerinin Kişilik Özellikleri’’, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt.23, Sayı.1, (175- 191).

Şallı, A. O., Çetinkaya, M., Çotuk, My., Çotuk; B. (2006). Voleybol Bayan Ve Erkek Takım Antrenörlerinin Cinsiyet Ekseninde İncelenmesi. 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, Muğla.

Ulucan, H., Bahadır, Z. (2011). Haltercilerin Kişilik Özelliklerinin Farklı Değişkenlere Göre İncelenmesi, Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi Cilt 5, Sayı 2.