ÂŞIĞIN ANLAM ARAYIŞINDA VE AŞKIN GELİŞİM SÜRECİNDE GÖZÜN VE BAKIŞIN ETKİLERİNE DAİR BİR DEĞERLENDİRME

Klasik Türk şiirinde sevgilinin güzellik unsurları arasında en çok söz konusuedilen yüzü ve özellikle de gözleri ve bakışlarıdır. Onun gözleri ve bakışları biranda bin kişiyi yaralayabilecek ya da öldürebilecek bir güce sahiptir. Bu bakımdanda daha çok hançer, kılıç, ok gibi kesici ve delici aletlere yada cellada, kâtilebenzetilir. Bu makalede hedeflenen ise klâsik Türk şiirinde sıkça işlenen sevgiliningözünün ve bakışlarının hangi ilgilerle ve nelere benzediğinden veyabenzetildiğinden bahseden çalışmaları tekrar etmek değildir. Gözün vebakışın(gamze), ruhla ve kalple, beyinle ve akılla, bilgiyle ve sezgiyle olanilişkisini ve uyumunu, Hakikat Bilgisi’ni (Gerçek/ Hakikî Bilgi) ile olan ilgisini,imgesel anlamlarını ve aşkın gelişim sürecindeki etkilerini, bütüncül bir bakışaçısıyla ele alarak, hem dünyevî, hem ilahî, hem felsefi, hem tasavvufi boyutlarıile değerlendirmektir.

An Evaluation of the Effects of the Eyes and Gaze in the Lover’s Search for the Meaning of Love and in the Development of Love

The face–especially the eyes and gaze–of the beloved are the elements of beauty that are mentioned most often in classical Turkish poetry. The eyes and gaze of the beloved have the power to harm or kill a thousand people at once. In this respect, they are most frequently compared to cutting and piercing tools such as daggers, swords and arrows, or to a hangman or murderer. This article does not aim to repeat and present works in classical Turkish poetry that have discussed how the beloved’s eyes and gaze look or what they are resembled. Rather, this study discusses the relationship and harmony of the eyes and gaze (the dimple that symbolizes her furtive glance) with the soul and heart, brain and mind, knowledge and intuition, their relation to the knowledge of truth (real/true knowledge), their imaginary meanings and effects on the development of love from a holistic perspective. It also evaluates the beloved’s eyes and gaze in worldly, divine, philosophical and mystical dimensions.

___

  • Akkuş, M. (1993). Nefi Dîvânı. Akçağ
  • Akyüz, K., Beken, S., Yüksel, S., & Cunbur, M. (1990). Fuzûlî Dîvânı. Akçağ
  • Berger, J. (2004). Görme Biçimleri. (Y. Salman, Çev.). Metis
  • İzutsu, T. (1997). İbn-i Arâbî’nin Füsûs’undaki Anahtar Kavramlar. (A. Y. Özemre, Çev.). Kaknüs
  • Kara, Necati. (2004). Kur‘ân’da Beden Dili. Bilge
  • Macit, M. (1997). Nedîm Dîvânı. Akçağ
  • Pürcevadi, N. (1998). Can Esintisi. (H. Kırlangıç, Çev.). İnsan
  • Schoun, F. (2012). Kalp Gözü (Metafizik, Kozmoloji, Manevi Hayat). (N. Mehdiyev, Çev.). İnsan
  • Tarlan, A. N. (1992). Ahmet Paşâ Divânı. Akçağ.
  • Kavruk, H. (2001). Şeyhülislâm Yahyâ Dîvânı. MEB
  • Kaplan, M. (2019). Neşâtî Dîvânı. https://ekitap.ktb.gov.tr/Eklenti/67330, nesatidivanipdf.pdf, Erişim tarihi: 30.11.2020.