Özel Yetenek Sınavına Giren Lise Öğrencilerinin Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi

Bu çalışma, özel yetenek sınavına giren lise öğrencilerinin kaygı düzeylerini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın verileri; Abant İzzet Baysal Üniversitesi Müzik Öğretmenliği ABD’da 2003-04 öğretim yılı özel yetenek sınavına katılan 340 öğrenciye uygulanan sınav kaygı envanteri ile toplanmıştır. Verilerin analizinde, yüzde, frekans ve t-testi kullanılmıştır. Cinsiyet değişkenine göre kız öğrencilerin erkeklere oranla daha çok sınav kaygısı yaşadığı belirlenmiştir. Bir yıl içinde farklı yerlere yapılan sınav başvurularında tek sınav başvurusu ile üç sınav başvurusu arasında anlamlı farklılık ortaya çıkmıştır. Okul değişkenine ve çalışma yöntemlerine göre anlamlı farklılık çıkmamıştır.

___

Baltaş, A. (2000) Stres Altında ezilmeden Öğrenmede ve Sınavlarda Üstün Başarı . İstanbul, Remzi Kitabevi, 18.Basım.

Baykan, Ö. (1998) “Lise Öğrencilerinin Mesleki Yönelimleri Ve Kaygı Düzeyleri Arasındaki İlişki” Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmit.

Börü, A. (2000) “Üniversite Giriş Sınavlarında Öğrencilerin Yaşadığı Kaygı Ve Nedenleri”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Eskişehir.

Işık, E. (1996) Nevrozlar. Ankara, Kent Matbaası , s.31-45.

Kepçeoğlu, M. (1994) Psikolojik Danışma Ve Rehberlik, , Ankara. Özerler Matbaası.

Köknel, Ö.(1982) Kaygıdan Mutluluğa Kişilik, İstanbul, Birinci Baskı, Altın Kitaplar Matbaası, s.159.

Kuzgun, Y.(1982) Mesleki Rehberliğin Bireylerin Yetenek Ve İlgilerine Uygun Meslekleri Tanımalarına Etkisi, Ankara. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları.

Öner, N. (1985) Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri El Kitabı. İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Yayınları.

Öztürk, G.(1997) Psikolojik Danışma ve Rehberlik. İstanbul, İstanbul Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, PDR ABD, Yayınlanmamış Ders Notları.

Sevinç,M. T.(1999) “Lise Son Sınıf Öğrencilerinde, Kaygı Ve Başarı Düzeyleri Arası İlişkinin Araştırılması, Kullanılan Ölçüm Yöntemlerinin Güvenirlik Ve Geçerliliğinin İncelenmesi”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Biyoistatistik Bilim Dalı.

Yeşilyaprak,B. (2003) Eğitimde Rehberlik Hizmetleri-Gelişimsel Yaklaşım, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım,6.Basım.

http://www.egitim.com/genclik/0454/0451.1.sinavkaygisi.asp?BID=04 http://www.egitimplatformu.net/sagmenu/rehberlik/sinavkaygisi.htm