Müzik Eğitiminde Online Sistemler ve İnteraktif Yazılımlar

Son yıllarda teknoloji dünyasındaki gelişmelerin baş döndürücü bir hızda ilerlemesi müzik eğitimi alanını da etkilemiş ve eğitim materyallerini büyük ölçüde zenginleştirmiştir. Bilgisayar teknolojisi ve Internet kaynakları ile daha da artarak kullanımı yaygınlaşan bu materyaller, geleneksel müzik eğitimini ve çağın müzik öğretmeni modelini kökten değiştireceğe benzemektedir. Teknolojideki gelişmelere paralel olarak müzik eğitimine damgasını vuran interaktif yazılımların ve online sistemlerin de müzik eğitimindeki etkinliği günden güne artmaktadır. Bu çalışma, müzik eğitimi için geliştirilen yazılımların ve online sistemlerin çağdaş bir müzik eğitiminde kullanılmasının gerekliliğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, kulak eğitimi, çalgı eğitimi, müzik kuramları eğitimi ve müzik tarihine ait interaktif programlar ve online siteler incelenmiş ve bilgisayar destekli müzik öğretim modelinin klasik eğitim modeline göre avantajları ele alınmıştır.

Online Systems and Interactive Softwares in Music Education

In recent years, rapid development in technology influences music education system as well as every field of education and enriches educational materials. It seems that these materials that have become widespread with computer technology and Internet resources are going to change traditional music education methods and current music teacher model totally. In paralell with technological development, the effectiveness of interactive software and online systems that have influenced on music education strongly is getting more and more. This study was performed to show the necessity of the interactive softwares and the online systems developed for music education. For this propose, the interactive programmes and Internet cities concerning ear training, instrument training, music theories education and history of music were evaluated and the adventages of teaching model aided computer over traditional music education system were discussed.

___

Alkan, C. , 1985, Eğitim Teknolojisi, Ankara Ünv., Eğt. Bil. Fak.Yayını, Ank.

Blackwell, Brian and Andre Dauwalder, 1998, The Symphony: An Interactive Guide, URL:http://library.thinkquest.org/22673/?tqskip1=1

Can, M. Cihat, 2000, “Müzik Eğitiminde İnteraktif Bilgisayar Uygulamaları”, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, sayı 2, s. 127-134, Ankara.

Can, M. Cihat, 2001, “Online Müzik Eğitimi”, Çağdaş Eğitim, sayı 276, s. 9-14, Ankara.

Can, M. Cihat, 1998, “İletişim Araçları ve Teknolojideki Gelişmelerin Müzik Eğitimine Etkileri”, Gazi Üniversitesi, Cumhuriyet Döneminde Müzik Paneli, Ankara.

İşman A., 2003, Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Değişim Yayınları, İstanbul.

Team O., 2004, Online Music Encyolopedia, http://library.thinkquest.org/10400/html/?tqskip1=1