M. Heidegger’in Dasein ve Das Man Kavramlarıyla Anton Çehov’un Düello’su

Bu çalışmanın amacını; Alman düşünür Martin Heidegger’in varlık felsefesinin temelini oluşturan Dasein ve Das Man kavramları bağlamında Anton Çehov’un uzun öykülerinden biri olan Düello’nun iki temel kahramanını açıklamak oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle Heidegger’in içinde yaşadığı çağ bağlamında varlık felsefesi ve bu felsefe içinde Dasein ve Das Man kavramları açıklanmıştır. Bu açıklamadan sonra Çehov’un Düello adlı öyküsünün iki zıt kahramanı Layevski ve Von Koren, Heidegger’in Dasein ve Das Man olarak adlandırdığı oluş biçimleri bağlamında karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Felsefe ve edebiyat bağlamında disiplinlerarası yöntemle ele alınan çalışmamızda, Das Man oluştan Dasein oluşua geçişte önemli bir noktayı temsil eden ölüm konusu, Çehov’un yaşamı bağlamından, kahramanlarının düelloyla deneyimledikleri sanatsal bağlama yerleştirilerek incelenmiştir. 20.yüzyıl düşünürü olan Heidegger’le 19.yüzyıl yazarı olan Çehov’u başka bir ifadeyle iki farklı yüzyılın insanı olan bu yazar ve düşünürü ortak bir payda olarak varlık felsefesinde birleştirmek çalışılmamış bir konu olması bağlamında da zor gibi görünse de çalışmamız çerçevesinde vardığımız sonuç iki ismin de özünde sadece varlıkla ilgileniyor olmasıdır. Zira benliğini kendi ufkuyla kuran Dasein da Dasein’ın oluş biçimlerinden biri olan ancak otantikliğini yitiren Das Man da hem kavramların sahibi Heidegger için hem de Çehov için bütün olarak varlığın insan olma olanağı anlamında önem arz eder. Heidegger, iki oluşa da aşağı, değerli, değersiz gibi herhangi bir varlık derecesi ifadesi ile yaklaşmadığı gibi Çehov da Das Man oluşun farklı derecelerinde duran kahramanları Layevski ve Von Koren bağlamında kendi tutumunu ele vermez. Yazar için önemli olan Heidegger’de olduğu gibi sadece oluştur.

M. Heidegger’s Concepts Of Dasein And Das Man In Anton Chekhov’s "Duel"

The aim of this study is to elucidate the two main characters of Anton Chekhov's novella "The Duel" in the context of the concepts of Dasein and Das Man, which constitute the foundation of German philosopher Martin Heidegger's philosophy of being. In line with this aim, the philosophy of being in the context of the era in which Heidegger lived, and within this philosophy, the concepts of Dasein and Das Man have been explained. After this explanation, Chekhov's short story "The Duel"focuses on the two contrasting characters, Layevski and Von Koren, and compares them in the context of Heidegger's concepts of Dasein and Das Man. In our interdisciplinary study, which is approached in the context of philosophy and literature, the theme of death, representing an important point in the transition from Das Man to Dasein, has been examined by placing it in the context of Chekhov's life and the artistic context experienced by the characters through the duel. Bringing together Heidegger, a 20th-century philosopher, and Chekhov, a 19th-century writer, as representatives of two different centuries in the context of existential philosophy might seem challenging. However, our study has led us to the conclusion that both figures fundamentally share an interest in the essence of existence. Indeed, both Dasein, which establishes its own horizon of existence, and Das Man, a form of Dasein that loses its authenticity, hold significant importance for Heidegger and Chekhov alike, as they both represent the possibility of human existence in its entirety. Heidegger does not approach both forms with any expression of hierarchy, such as superior or inferior, and similarly, Chekhov does not reveal his own stance on the different degrees of Das Man existence through his characters Layevski and Von Koren. The importance for the author, as in Heidegger's case, lies in simply being, just like existence itself.
Keywords:

Heidegger, , Chekhov, , Dasein, , Das Man, , Duel,

___

  • Referans1 Abramova, V.S. (2009). “Opıyt ekzistentsialno- fenomenologiçeskogo analiza prozıy A.P.Çehova”, Vestnik Nijegorodskogo Universiteta im. N.İ.Lobaçevskogo, № 6 (2), s. 11–17.
  • Referans2 Akarsu, B.. (2014). Çağdaş Felsefe Kant’tan Günümüze Felsefe Akımları, İstanbul: İnkılap Kitabevi.
  • Referans3 Alatlı, A. (2014). Batıya Yön Veren Metinler, Cilt IV, İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Referans4 Berdnikov, G. (1984). A.P.Çehov ideynıye i tvorçeskiye iskaniya, Moskva: Hudojestvennaya literatura.
  • Referans5 Blackham, H.J. (2005). Altı Varoluşçu Düşünür, Çev. Ekin Uşakklı, Ankara: Dost Kitabevi.
  • Referans6 Coşkun, N. (2023). Zaman Çığırından Çıkmalı Lev Şestov Felsefesi ile Rus Edebiyatı, Ankara: Hece Yayınları.
  • Referans7Çehov, A. (2006a). Bütün Öyküler 1888-1891, Çev. Mehmet Özgül, İstanbul: Cem Yayınevi.
  • Referans8 Çehov, A. (2006b). Bütün Öyküler 1891-1893, Çev. Mehmet Özgül, İstanbul: Cem Yayınevi.
  • Referans9 Çüçen, K. (2006). Heidegger ve Felsefe, FLSF Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 1, 7, s.7-23.
  • Referans10 Fromm, E. (2006). Sağlıklı Toplum, Çev. Yurdanur Salman, Zeynep Tanrısever, İstanbul: Payel Yayınları.
  • Referans11 Fromm, E. (2012). Umut Devrimi, Çev. Şemsa Yeğin, İstanbul: Payel Yayınları.
  • Referans12 Ginetsinski, V.İ. (2010). “Ekzistentsialno-psihologiçeskiye intentsii hudojestvennogo mira A.P.Çehova”, Vestnik S.Peterburgskogo Universiteta, S.12, Vıypusk 2, S.407-410.
  • Referans13 Günör,T. (2022). “Anton Pavloviç Çehov”, 19.Yüzyıl Rus Edebiyatı Altın Kalemler, Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Referans14 Heiddegger, H.: (2008). Varlık ve Zaman, Çev. Kaan Ökten, İstanbul: Agora Kitaplığı.
  • Referans15 İvin, A. (2015). Obnajennost i otçujdeniye,Filosofskoye esse o prirode çeloveka, Aleteyya.
  • Referans16 Kızıltan, G. (1986). Kişinin Silinen Yüzü Çağımızda Yabancılaşma Sorunu, İstanbul: Metis Yayınları.
  • Referans 17 Küçüklap, K. (2008). Batı metafiziğinin Dekonstrüksiyonu Heidegger ve Derrida, Bursa: Sentez Yayıncılık.
  • Referans18 Nietzsche, F. (2003). Şen Bilim. Çev. Levent Özşar. Bursa: Asa Kitabevi.
  • Referans19 Sabancı, C. (2020). Ölümün Öznesi Hegel, Heidegger, Levinas, Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Referans20 Zafer, Z. (2002). Anton Çehov’un Öykü Sanatı, İstanbul: Cem Yayınevi.
  • Referans21 Zaytseva, T.B:. (2008). “Ekzistentsialistkaya tokça zreniya A.P.Çehova na fenomen smerti”, Jurnal problemıy istorii, filologii, kulturı, s. 271-282.