Bağımsız Türk Cumhuriyetleri Bayraklarının Görsel İletişim Tasarım Teknikleri Açısından Analizi

Her yönü ile kardeş kabul ettiğimiz Bağımsız Türk Cumhuriyetleri, yaklaşık otuz sene önce Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin dağılmasından sonra bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Geçen zaman içerisinde Bağımsızlığını ilan eden Türk Cumhuriyetleri bir yandan Sovyetler birliğinin yönetim anlayışından kaynaklanan eksiklikleri, problemleri, yanlış algı ve tutumları değiştirmeye çalışırlarken diğer yandan ülkelerinin kalkınmaları için her alanda çalışmalar yapmaktadırlar. Geçmişten gelen kimlik ve değerlerine sahip çıkan bağımsız ve uygar bir ülke olma yolunda ilerlemektedirler. Bilimsel ve kültürel faaliyetlerin ışığında yapılan tüm çalışmaların gelişmiş ülkeler dikkate alındığında daha kat edilecek mesafelerin olduğu görülmektedir. Bağımsız bir ülke olmanın ilk aşaması, kendi milli ve manevi değerlerini çok iyi ifade eden marşa ve bayrağa sahip olmaktır. Bir ülkenin bayrağı ülke kimliği açısından önemli bir unsurudur. Ülke bayrağı, hem görsel açıdan hem de taşıdığı anlam açısından önemli sorumluluklara sahiptir. İşletmelerin logoları gibi zamanın değişen şartlarına göre değiştirilme veya revizyon şansı yoktur. Bu nedenle çok ciddi ve kapsamlı çalışmalar sonucunda hazırlanarak ülke var oldukça her zaman beğeniyle gönderdeki yerinde dalgalanmalıdır. Ülke bayrağındaki her bir görsel, yazı veya renk unsurunun derin arka planı olmalıdır. Bu nedenle ülke bayrakları diğer görsel unsurlar gibi tek düze değerlendirme kriterleri ile değerlendirilemez. Bağımsız Türk devletlerine ait bayraklar görsel iletişim kavramları çerçevesinde kişisel bakış açısı ile değerlendirilmeye çalışılmış ve analizi yapılmıştır.

___

  • Referans1 Ambrose, G., & Harris, P. (2020). Grafik Tasarımda Renk. Literatür Yayınları.
  • Referans2 Eiseman, L. (2000). Pantone Guide to Communicating With Color. Ohio: North Light Books.
  • Referans3 Karaahmet Balcı, S. (2017). Değişen Paradigmaların Görsel İletişim Tasarımı Lisans Ve Lisansüstü Eğitim Programlarına Yansımaları. Turkish Studies, 151-172.
  • Referans4 Özdemir, T. (2005). Tasarımda Renk Seçimini Etkileyen Kriterler. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14, 391-402.
  • Referans5 Pektaş, H. (2019). Görsel İletişim Tasarımı Olarak Ekslibris ve Dijital Dönüşümü. Etkileşim Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, 34-42.
  • Referans6 Saraçoğlu, H. (2007). Kuzey Afrika ve Asya Ülkelerinin Bayrakları Üzerine Bir İnceleme. 38. (ICANAS) Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi (s. 2669-2684). Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yayınları ; 14/6.
  • Referans7 Saraçoğlu, H., & Kaya, G. (2010). Balkan Ülkelerinin Bayrakları Üzerine Bir Değerlendirme. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 55 - 67.
  • Referans8 Uğur, E., & Özsoy, S. A. (2018). Ülke Bayraklarında Yer Alan Renklerin Görsel Algı ve Tasarım Teknikleri Açısından Değerlendirilmesi. UMTEB III. Uluslararası Mesleki ve Teknik Bilimler Kongresi, Gaziantep, Türkiye, 21 - 22 Haziran (s. 681-693). Gaziantep: Uluslararası Mesleki ve Teknik Bilimler Kongresi.
  • Referans9 Uğur, E., & Özsoy, S. A. (2020). Covid-19 Pandemi Sürecinde Sembolleşmiş Görsel Unsurların Görsel İletişim Tasarımı Açısından Değerlendirilmesi. Ulakbilge Dergisi, 779–790.
  • Referans10 Uğur., E. (2020). Eski Sigara Ambalajlarının Görsel İletişim Tasarımı Açısından Estetik Boyutunun Değerlendirilmesi. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 389-405.
  • Referans11 Uludağ Eraslan, R. (2020). Temel Renk Armonilerinin; Sanat, Tasarım ve Sinema Alanlarında Kullanımı. Fine Arts (NWSAFA), 71-87.
  • Referans12 Yalur, R. (2021). Grafik Tasarımda Renklerle Düşünme. İdil Dergisi, 478–493.