İmalat Sanayisine Kısa Bir Bakış

Sanayi sektörü ekonominin en önemli sektörlerinden biridir ve sanayi sektöründeki en büyük pay imalat sanayine aittir. Bu çalışmada, imalat sanayinde yıllar itibariyle gerçekleşen gelişmeler ele alınmıştır. Sanayi sektörünün durumunu gösteren, üretim faaliyetlerindeki değişimin izlenmesini sağlayan çeşitli göstergeler bulunmaktadır. Bu göstergeler; kapasite kullanım oranı ve sanayi üretim endeksidir. İmalat sanayinde üretim yapan firmaların her birinin mevcut fiziki kapasiteleri vardır ve bu kapasiteye göre fiilen gerçekleştirdikleri üretimleri vardır. Kapasite kullanım oranı olarak tanımladığımız bu oran ekonomiyi değerlendirmede çok önemlidir. Bu oranın %80 ve üzeri olması yüksek bir düzey olarak kabul edilmektedir ve 1992-2019 yılları arası dalgalanmalar gösterdiği görülmektedir. Kapasite kullanım oranı en düşük değerlerini 2009 yılında yaşanan küresel finansal kriz sonucu %66,9 seviyesinde ve yaşanan Covid-19 pandemisi sonucu 2020 yılı Nisan ayında %61,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bir diğer gösterge olan sanayi üretim endeksi, sanayi üretiminin durumunu yıllar itibariyle karşılaştırmalı olarak izlenmesini sağlamaktadır. Bu oranlar bize Türkiye’deki üretim hakkında bilgiler vermektedir.

___

  • Adıgüzel, Muhittin, “Covid-19 Pandemisinin Türkiye Ekonomisine Etkilerinin Makroekonomik Analizi”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Covid-19 Sosyal Bilimler Özel Sayısı, Sayı: 37, 2020.
  • Alp, Ali, ‘’Bankacılık Krizleri ve Krize Karşı Politika Önerileri’’, Yeni Türkiye Dergisi, Cilt:1, Sayı:41, 2001. Ardıç, Hülya, 1994 ve 2001 Yılı Ekonomik Krizlerinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Bilançosunda Yarattığı Hareketlerin İncelenmesi, TCMB Muhasebe Genel Müdürlüğü, Ankara 2004.
  • Bulut, Tevfik, “İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı Nedir?” http://www.sanayigazetesi.com.tr/imalat-sanayi-kapasite-kullanim-orani-nedir-makale,1272.html, (01.05.2020)
  • Bulutoğlu, Kenan, Yöresel ve Küresel Anlamda Para Krizleri: Dünya Kazan Ben Kepçe-2, Batı Türkeli Yayıncılık, 2002. Eğilmez, Mahfi, “Kapasite Kullanımı Nedir, Nasıl Ölçülür, Ne İşe Yarar?”, http://www.mahfiegilmez.com/2012/03/kapasite-kullanm-nedir-nasl-olculur-ne.html, (20.04.2020).