Rönesans Döneminde Dört Kadın Ressam: Levina Teerlinc, Catherina Van Hemessen, Sofonisba Anguissola ve Lavinia Fontana

Rönesans dönemi özellikle sanat açısından oldukça zengin bir dönemdir. Birçok savaş ve hastalıktan çıkmış, İtalya merkezli bu akım, bir neslin sanat ile adeta yeniden hayata tutunduğunu günümüze kadar gelen eşsiz eserlerle açıkça göstermektedir. Dönem itibariyle her alanda olduğu gibi eğitim ve sanat alanında kadınlar erkeklere nazaran ikinci planda kalmakta ve birçok haktan da mahrum bırakılmaktaydılar. Dolayısıyla Rönesans’ın sanata açtığı bu kapı yetenekli kadınlar için de bir ışık niteliği taşımaktaydı. Edebiyat ve resimde resmi ve gayri resmi olarak eğitim almış, kendilerini yetiştirmiş ve eserlerini tarihe kazımış birçok kadın sanatçı bulunmaktaydı. Bu çalışmanın ortaya çıkmasına sebep olan olgu, kadınların o dönemki statülerine rağmen çalışmalarında kendilerine has çizgi ve teknikler üretmiş olmalarıdır. Çalışmamızda ele aldığımız kadın ressamlarla ilgili müstakil olarak Türkçe bir eser bulunmaması, bizi bu konuda araştırma yapmaya yönlendirmiştir. Çalışmamızda, Rönesans döneminin, kadın ressamların ortaya çıkmasındaki etkileri incelenmiştir. Buna bağlı olarak, doğum tarihleri ve birbirlerine basamak olması hasebiyle ilk dört kadın ressamla sınırlı kalınmıştır. Sırasıyla, Levina Teerlinc, Catherina Van Hemessen, Sofonisba Anguissola ve Lavinia Fontana’nın hayatları, eğitimleri, resimlerindeki güçlü çizgileri ve bunlar arasında ne denli fark olduğu ortaya konularak, birbirleri için bir basamak niteliği taşıdıkları gözlemlenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Rönesans, Resim, Levina Teerlinc

Four Female Painters in the Renaissance Period: Levina Teerlinc, Catherina Van Hemessen, Sofonisba Anguissola and Lavinia Fontana

The Renaissance period is a very rich period especially in terms of art. This Italy-based movement, which has emerged from many wars and diseases, clearly shows that a generation has been restored to life with its unique  that have survived until today. As in every period, women remained in the secondary plan compared to men in the fields of education and arts and were deprived of many rights. Therefore, this door that Renaissance opened to art was also a light feature for talented women. There were many female artists who had formal or informal education in literature and painting, trained themselves and engraved their works into history. The fact that led to the emergence of this study was that women produced their own lines and techniques in their work despite their status at that time. The absence of an independent Turkish work about the female painters we dealt within our study led us to do research on this subject. In our study, the effects of the Renaissance period on the emergence of women painters were examined. Accordingly, it was limited to the first four women painters due to their birth dates and steps to each other. It has been observed that Levina Teerlinc, Catherina Van Hemessen, Sofonisba Anguissola and Lavinia Fontana were the steps of each other by revealing their lives, their education, their strong lines in their paintings and how much difference between them.

___

  • Abagnano, Nicola, (1992). Hümanizm (Nesrin Kale Çev.). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 25(2), 141-149.
  • Akalın, Tolga ve Baş, Rahime, (2018) Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin Kadın Sanatçılara yansıması, Marmara Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Dergisi, 2(2), 112-128.
  • Bronowski, J. Ve Mazlish, B., (2012). Batı düşünce tarihi (Elvan Özkavruk Adanır Çev.). İstanbul: Say Yayıncılık.
  • Catherina Van Hemessen (2019, 16 Kasım). Erişim adresi: https://resources.saylor.org/wwwresources/archived/site/wp-content/uploads/2011/06/Caterina-Van-Hemessen.pdf
  • Catherina Van Hemessen (2019, 16 Kasım). Erişim adresi:, https://www.wga.hu/support/viewer/z.html
  • Duby, Georges, ve Perrot, Michelle, (2005). Kadınların Tarihi III. (Ahmet Fethi Çev.). İstanbul: İş Bankası Yayınları.
  • Duran, Ayşe, (2018). Barok Döneminde Bir Kadın Ressam: Artemisia Gentileschi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat Tarihi Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Holofernes’in Başını Kesen Judith (2019, 24 Kasım). Erişim adresi: https://serkanhizli.wordpress.com/2015/01/24/holofernesin-basini-kesen-judith-judith-beheading-holofernes-1598-ressam-caravaggio/
  • Lavinia Fontana (2019, 23 Kasım). Erişim adresi: https://www.wga.hu/index1.html
  • Lavinia Fontana (2019, 23 Kasım). Erişim adresi: https://www.wga.hu/support/viewer/z.html
  • Lavinia Fontana (2019, 24 Kasım). Erişim adresi: https://www.wga.hu/support/viewer/z.html
  • Levina Teerlinc (2019, 16 Kasım). Erişim adresi: http://www.kadinvekadin.net/galeri/ronesansin_gizli_sanatcilari_kadin_ressamlar#6
  • Levina Teerlinc (2019, 16 Kasım). Erişim adresi: https://study.com/academy/lesson/levina-teerlinc-biography-works.html
  • Levina Teerlinc (2019, 16 Kasım). Erişim adresi: https://www.wga.hu/support/viewer/z.html
  • Ragg, Laura M., (1907). The Women Artist of Bologna, London: Methuen and Co.
  • Robin, Diana, Larsen, Anne R. ve Levin, Carol, (1911). Encyclopedia of Women in The Ronesans, California: Abc-clio ınc.
  • Robinson, Rose L. Reen, (2017). Wonder Women: Sofonısba Anguıssola, Lavınıa Fontana and Artemısıa Gentıleschı a Crıtıcal Analysıs of Renaıssance and Baroque Self-Portraıt Painting by Female Artists (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Art History at Studio Art Centers International Florence, Italy.
  • Rönesans Kadın Ressamlar (2019, Kasım 15). Erişim adresi: http://www.kadinvekadin.net/galeri/ronesansin_gizli_sanatcilari_kadin_ressamlar#14
  • Rutherford, Emma, (2017). Jewel in The Hand.: London: Philip Mould Company.
  • Sofonisba Anguissola (2019, 16 Kasım). Erişim adresi: https://www.wga.hu/support/viewer/z.html
  • Sofonisba Anguissola (2019, 16 Kasım). Erişim adresi: https://www.wga.hu/support/viewer/z.html
  • Susuz, Sabire, (2007). Günümüz Sanatında Öznel Bir Tavır Olarak Sanatçının Kendi İmgesi, (Yayınlanmamış Sanatta Yeterlilik Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Grafik Anasanat Bilim Dalı, İzmir.
  • Tekin, Segah ve Sipahi, E. Banu, (2014). Kent, Yönetim, Din, Siyaset, ve Düşünce Bağlamında Ortaçağ Avrupa’sına İlişkin Bir Değerlendirme. Tarih Okulu Dergisi, c.17, ss. 189-219.
  • Zophy, Jonathan W., (2019). Ateş ve Su Üzerine Dans (Bengisu Karakurt Çev.). İstanbul: Dergah Yayınları.