Türk Gençlik Yazın Türünde Bilim Kurgu Türü: ‘Barış Müstecaplıoğlu’’nun Osmanlı Cadısı Adlı Eseri

Bilim ve teknoloji alanında gerçekleşen gelişmeler gün giderek daha da artmaktadır. Bu gelişmelerin devamında birçok türde değişimler meydana gelmiştir. Özellikle sinema ve edebiyat türünde bilimin ve teknolojinin sınırlarını zorlayan hayal üstü nitelikteki kurgular fantezi olarak nitelendirilebilir. Her ne kadar bu tür de ele alınan konular olağanüstü olsa da, gerçekleşme ihtimali söz konusu olabilir. Çünkü bilimkurgu yazın türü bilime dayanır ve olağanüstü şeylerin olabilirliğini göz önüne serer. Konu olarak ise bilim kurgu türü günümüzde yer alan her türlü güncel konuyu ele almaktadır. İlk olarak bilim kurgu türü özellikle sanayi ve teknolojinin gelişmiş olduğu ülkelerde boy göstermiştir. Türkiye’de ise bilim kurgu türünde yazılan eser ve yapılan çalışmalar ise oldukça sınırlı kalmıştır. Bu durum ise Türkiye’nin sanayi ve teknoloji çağına geç girmiş olmasıyla gerekçelendirilebilir. Bilim kurgu türünde güncel roman Barış Müstecaplıoğlu’nun ‘Osmanlı Cadısı’ eseridir. Eser gençlik yazın türünde bilimkurgu türü olarak ele alınacaktır. Türk gençlik yazınının genç yazarlarından biri olan ‘Barış Müstecaplıoğlu’ eserlerini genellikle fantezi türünde yazmıştır. ‘Osmanlı Cadısı’ eserinde de birçok fantastik betimlemelere yer vermiştir. Bu noktada eser fantastik türün alt başlığı olan bilim-kurgu türü özellikleri taşımaktadır. Çalışmanın amacı Barış Müstecaplıoğlu ‘Osmanlı Cadısı’ eserini Türk Gençlik Yazın Türü altında bilim kurgu türü olarak incelemektir. Çalışma betimsel bir özellik taşımaktadır. İlk bölümde Türk gençlik yazını ve türleri, Bilim Kurgu, Fantastik ve Bilim-Kurgu, gibi konular ele alınacaktır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise esere yönelik geniş bir özete yer verilecektir. Devamında ise kişi, mekân, fantastik öğeler, bilim kurguya yönelik öğeler incelenip yorumlanacaktır. Sonuç kısmanda ise çalışmada elde edilen bulgular üzerinde durulup tartışılacaktır.

___

  • Referans1 Müstecaplıoğlu, B. (2016). Osmanlı Cadısı. İstanbul: Doğan Egmont Yayıncılık.
  • Referans2 Aktaş, E., Stebler, M. Z., & Uzuner Yurt, S. (2014). Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının 'Çocuk ve Gençlik Edebiyatı' ile İlgili Farkındalık Düzeyleri. 1. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu (s. 8-18). İstanbul: Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Birliği.
  • Referans3 Aydemir, A. (2011). Gülten Dayıoğlu’nun Romanlarının Çocuk ve Gençlik Edebiyatu ve Fantastik Bilim Kurgu Türü Bakımından İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi: Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Referans4 Başaran, T. (2007). Soğuk Savaş Sonrası Bilim Kurgu Sinemasında Dispotik Sistemler ve Kontrol Mekanizmaları. Ankara: Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Radyo Sinema Televizyon Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yükseklisans Tezi.
  • Referans5 Bozkaplan, D. İ. (2010). 1990-2008 Arası Çocuk Edebiyatımzda Fantastik ve Bilim-Kurgu Romanlar Üzerinde Bir İnceleme. Izmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı, Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Referans6 EĞİTİM SEN. (2011). Gençlik Edebiyatı ve Genel Edebiyat Kitap Kataloğu. Gençlik Edebiyatı ve Genel Edebiyat Kitap Kataloğu (s. 13-26). içinde Ankara: Sistem Ofset.
  • Referans7 Ertekin, A. (2007). Fantastik Yazın Nedir ? Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35-46.
  • Referans8 Karagöz, M. (2015). Işın Çağı Çocukları”nın Bilim Kurgunun Temel Kavramları ve Çocuk/Gençlik Yazını Bağlamında İncelenmesi. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 41-48.
  • Referans9 Müstecaplıoğlu, B. (2016). Osmanlı Cadısı. İstanbul: Doğan Egmont Yayıncılık.
  • Referans10 Yiğitler, Ş. Ş. (2014). İKİ CUMHURİYET BİLİMKURGUSU: “HÜLYA BU YA…” VE “BÜYÜK KUKURİKO” ADLI ÖYKÜLER. The Journal of Academic Social Science Studies, 595-616.
  • Referans11 Eğitim Pedia. (2019, 05 16). Eğitim Pedia: https://www.egitimpedia.com/bir-kusagi-anlamak-z-kusagi-kimdir/ adresinden alındı
  • Referans12TÜİK. (2019, 05 17). TÜİK: http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30567 adresinden alındı
  • Referans13 Barış Müstecaplıoğlu. (2018, 04 08). Barış Müstecaplıoğlu: http://www.barismustecaplioglu.com/tr/ozgecmis.htm adresinden alındı