BRICT Ülkelerinde Uluslararası Ticaret ve Turizm Talebi Arasındaki Nedensellik İlişkisi

Bu çalışmada turizm talebi ve uluslararası ticaret arasındaki ilişki Hatemi-J vd. (2015) asimetrik panel nedensellik testi bağlamında incelenmiştir. Turizm talebini temsilen gelen turist sayısı, uluslararası ticaretin her iki boyutunu (ihracat ve ithalat) da ifade etmesi bakımından dış ticaretin milli gelir içerisindeki payı ampirik modele değişkenler olarak seçilmiştir. Uygulama sonuçları; seçili ülkeler (Brezilya, Rusya Federasyonu, Hindistan, Çin, Türkiye) için ilgili dönemde (1995-2017) değişkenler arasında çift yönlü nedensellik ilişkisinin mevcut olduğunu ancak karşılaştıkları pozitif ve negatif şoklar karşısında karar birimlerinin verdikleri tepkiler ve dolayısıyla değişkenlerin birbirileri üzerine olan etkilerinin yönlerinin farklılaştığını ifade etmektedir. O halde yükselen ekonomilerde hükümetler uluslararası ticaretin turizmi genişletici etkilerinden yararlanacak politikalar geliştirmeye özen göstermeli ve böylece bir taşla iki kuş vurmalıdırlar.

___

  • Referans 1 Hatemi-j, A., Ajmi, N., Ghassen, A,. El Montanasser, Lots, R. İ. & Gupta, R. (2015a). Reserach Output and Economic Growth in G7 Countries: New Evidence from Asymmetric Panel Causality Testing. Applied Economics, November, 1-8.
  • Referans 2 Hatemi-J, A. & El-Khatib, Y. (2016). An Extension of the Asymmetric Causality Tests for Dealing with Deterministic Trend Components, Applied Economics, 48(42): 4033-4041.