Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Organizasyonel Yapıları ve Yöneticilerin Çalışma Faaliyetlerinin Uluslararası Faaliyetlere Yeterliliğinin Ölçülmesi

Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) ekonomide üstlendikleri roller ve katkıları başta araştırmacıların, siyasilerin ve ekonomi bürokrasisinin çoğunluğunun ilgisini çekmesine rağmen, bu işletmelerin organizasyon yapısı ve yönetim pratikleri üzerindeki tartışmalar büyük işletmeler üzerine yapılan tartışmalara nazaran daha az ilgi çekmektedir. Konya'da 70 firmada yapılan ampirik çalışmada işletmelerin sahip yöneticileri tarafından adapte edilen organizasyonel yapı, yönetim faaliyetleri ve onların yaşam tarzları hakkında bilgi toplayıp, verilerin KOBİ hakkında genel kabul gören düşünceler ve yargılarla örtüşüp ürtüşmediğini çalışmanın çerçevesinde açığa çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışma sonuçlan, bir çok bakımdan, genel kabul gören paradigmaları desteklemekte beraber bazı bakımlardan ise araştırma bulguları var olan modellerle farklılıklar göstermektedir, örneğin bizim örnek kümemiz daha çok toplantı yapmak ve yazılı iletişim kullanmak yerine yüz yüze görüşmek eğiliminde ve literatürün önerdiğinden daha az esnektir. Çalışmanın bulguları Minzberg'in işletmeler basit ve daha az kompleks bir yapıya sahiptirler, yöneticiler ise değişik roller üstlenmektedirler öngörüsüyle tamamen örtüşmemektedir.

The role of Small and Medium Sized Business in the economy has always been drawing the attentions of politicians, bureaucrats of policy makers of economy and researchers in the field. Debate on managerial practices and organizational structures used in small firms, however, has been less vigorous than the discussion in relation to hirge firms. The research carried out on 70 Small and Medium Sized Business in Kony.i Objective of the study was to examine the similarities between the literatures of management and organizational structures of businesses; management style of owner managers and their life style. In many distances our results support prevailing paradigms but in others there is a discrepancy between our findings and existing models. For example our samples tend to use more findings and written communications and are less flexible than the literature would suggest.

___

Carroll, S.J. and Gillen, D.J. (1987). Are the Classical management functions useful in describing managerial work . Academy of Management Review, 12,pp38-58

Carson, D., Cromie,S. and Aylinn, S. (1987). The Marketing Planning Process in Small Firms Paper presented to 1987 UK Small Business Policy and Research Conferance, Cranfıeld School of Management.

Choran, I. (1980). The Manager of the Small Company. Reported in H. Minzberg, The Nature of Managerial Work, Englewood Cliffs, N. J. : Prentice Hall.

Daft, Richard L .(1988). Manamgement, the dryden press. London.

Davidson, M. And Cooper, C. (1983). Stress and the Woman Manager. London: Robertson.

Fayol, M. And Cooper, C. (1983). General and Industrial Management. London: Pitman.

Fiedler, F.E. and Chemers, M.M (1974). Leadership and Effective Management. Glenview, III.: Scott Foresman.

Handy,C.B. (1986)Understanding Organisations, Third edition, penguin Ltd. Uk, 361.

Koçel,T (2003) İşletme Yöneticiliği: yönetim ve Organizasyonlarda DavranışKlasik-Modern- Çağdaş ve Güncel Yaklaşımlar, Genişletilmiş 9.Baskı Beta İstanbul,ssl5.

Mintzberg,H.(1979). The structuering of Organisations. Englewood Cliffs, N.J:Prentice Hall.

Mintzberg, H. (1980). The Nature of Managerial Work. Englewood Cliffs, N.J.: Prentice Hall.

Mintzberg, H and Hey den ludo Van der (1990) Harvard Business Review, September- October,pp.87-94

Koçel,T İşletme Yöneticiliği: yönetim ve Organizasyonlarda DavranışKlasik-Modern- Çağdaş ve Güncel Yaklaşımlar, Genişletilmiş 9.Baskı Beta İstanbul,ss 15.