Türkiye'e Banka Gruplarının Bilanço Dışı İşlemleri ve Bu İşlemlerin Bankaların Karlılık, Sermaye Yeterliliği, Aktif Kalitesi ve Likiditesi Üzerinde Yarattığı Etki

Türk banka sisteminde yer alan bütün bankaların bilanço dışı işlemlerinin hacmi çok hızlı artmıştır. Bu artışa neden olan temel faktör döviz ve faiz işlemlerinin toplam içerisindeki payının hızla yükselmesidir. Bu yükselişin nedeni ise bankaların faiz ve kur riskinden korunmak istemeleridir. Çalışmada banka türleri İtibari ile bankaların bilanço dışı işlemlerinin hacmi ile bankaların karlılık, sermaye yeterliliği, aktif kalitesi ve likiditesi arasında ilişki olup olmadığı araştırılmış ve aralarında çoğunlukla anlamlı bir ilişkinin bulunduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

karlılık

The volume of off-balance sheet activities of all banks that takes place in Turkish banking system have been increased very speedly. The main factor that cause to increase them is Fx and interest rate transactions. Because the banks want to protect themself from rate of interest and rate of exchange risks. In this study I try to determine either there is a relationship between the profitability,capital ratio, assets quality and liqutity of banks and off-balance sheet activities volume. So, a significance relationship is determined between them usually.
Keywords:

profitability,

___

ANGBAZO, Lazarus(1997), "Commercial Bank Net Interest Margins, Default Risk,interest Rate Risk, and Off Balance Sheet Banking", Journal of Banking and Finance, 21.

AYDIN,Aydan(2000),"Bilanço dışı işlemler",Bankacılar Dergisi,sayı 34.

BABUŞÇI, Şenol(1991), Toptancı Bankacılık ve Türkiye Uygulaması, Türkiye Halk Bankası Eğitim Müdürlüğü Yayınları.

BANKALARIMIZ 2002, Türkiye Bankalar Birliği,Temmuz 2003.

CLARK,Jeffry A. SİEMS, Thomas F.(1997), "Rethinking Bank Effıciancy and Regulation: How Off Balance Sheet Activities Make a Difference"Federal Reserve Bank of Dallas, Financial Industries Studies, December.

EDWARDS, Franklin R. Mishkin Frederic S.(1995), " The Decline of Tradiational Banking: Implications for Financial Stability and Regulatory Policy", Federal Reserve Board of New York, Economic Policy Review,July

JAGİTİNİ, Julapa, SAUNDERS Antony,UDELL, Gregory(1995), " The Effect of Bank Capital Requirements on Bank Off Balance Sheet Financial Innovations" Journal of Banking and Finance,19.

PARLAKKAYA, Raif(2003), Finansal Türev Ürünler ile Mali Risk Yönetimi ve Muhasebe Uygulamaları, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

PAVEL, C. PHİLLİS, D.(1987), " Why Commercial Banks Sell Loans : an Emprical Analysis", Federal Reserve Bank of Chicago:Economic Perspectives, May7 June.

ULUDAĞ, İlhan, EKREN, Nazım(1993), Avrupa Topluluğu VE Türk Bankacılık Sistemi: Karşılaştırmalı Analitik Bir Değerlendirme, Türkiye Bankalar Birliği, Ankara.