GESAMTKUNSTWERK KAVRAMI ve SARKİS ÜZERİNE BİR İNCELEME

Sarkis yapıtlarını, belleğindeki sembolik kodların temsili üzerinden birçok göstergesel ve anlamsal katmanı bir araya getirerek oluşturmaktadır. Çalışmalarında mekân, zaman ve bellek gibi temalara yer vermektedir. Sanatçı çoğunlukla bu temaları bellek mekânlarına dönüştürdüğü enstalasyonlarla sergilemeyi tercih etmektedir. Genellikle kendi çalışmalarıyla ve başka sanatçıların işleriyle ilişkilendirdiği üretimleri, bu makalede bir bütün olarak ele alınmakta ve Gesamtkunstwerk’in bütüncül özelliğinden faydalanılarak incelenmektedir. Sarkis’in çalışmalarına bütün olarak bakıldığında sembolik göstergelerle dolu bir özne-nesne ve birey-toplum ilişkisi görülmektedir. Bu göstergeler sanatçının geçmiş çalışmalarıyla sürekli olarak sanatçı tarafından ilişkilendirildiğinden temsil ilişkisini aşan bir eyleme dönüşmektedir. Gesamtkunstwerk kavramı böylece çok yönlü kişiliğiyle disiplinlerarası çalışmalar üreten Sarkis’in çalışmalarında bir sanat toplamı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanatçı belleğine ait sıradan nesnelere verdiği değerli yaklaşımla üretimlerini bir sanat formuna dönüştürmektedir. Gesamtkunstwerk’in en önemli özelliklerinden olan her sanat türünün bir aracı olarak kullanılma düşüncesi, onun çalışmalarında fazlasıyla görülmektedir. Böylece sanatın bütün türlerini kapsayan Gesamtkunstwerk, sanatsal bir kavram olarak yerini bulmaktadır.

AN ANALYSIS ON THE CONCEPT GESAMTKUNSTWERK AND SARKIS

Sarkis creates his work bringing many semiotic and semantic layers together via the representation of symbolic codes in his memory. He gives place to themes such as space, time and memory in his work. The artist usually prefers to exhibit these themes with installations he turns into memory spaces. His productions which he usually associates with his and other artists’ work are discussed in this paper as a whole and examined with the help of Gesamtkuntswerk’s holistic feature. If one takes Sarkis’ work as a whole, there is a relationship of subject-object and individual-society full of symbolic signs. Since these signs are constantly associated with artist’ past work by the artist himself, this goes beyond the relationship of representation and turns into an act. Hence, the concept of Gesamtkunstwerk comes across a sum of art in the work of Sarkis who produces interdisciplinary pieces with his sophisticated personality. The artist transforms ordinary objects of his memory into another form of art by attaching value to them. The idea that all kinds of art are used as a tool, which is one of the most important characteristics of Gesamtkunstwerk, is observed in his work above and beyond. By this means, Gesamtkunstwerk that covers all types of art finds a place for itself as an artistic.

___

Akay, Ali. (2009). Sanat Tarihi: Sıra Dışı Bir Disiplin. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Altuğ, Evrim. (2011). Bütünlüğün Peşindeki İmzaların İzinde. Sanat Dünyamız, 121, s. 68- 78.

Aşan, Pınar. (2007). “Belleğim Vatanımdır”: Sarkis Üzerine, SARKIS. Erişim: 05.12.2018. http://www.sarkis.fr/qbellem-vatanimdir-sarks-uezerneq-par-pinar-asan/

Aydoğan, Bilge. (2006). 1950 Sonrası Görsel Sanatlar ve Müzik Arasındaki Etkileşim. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.

Bourriaud, Nicolas. (2004). Postprodüksiyon (N. Saybaşılı, Çev.). İstanbul: Bağlam Yayınları.

Bourriaud, Nicolas. (2005). İlişkisel Estetik (S. Özen, Çev.). İstanbul: Bağlam Yayınları.

Fleckner, Uwe. (2005). Yazılı Sözcükler Hazine Dairesi. Uwe Fleckner (Ed.). Bellek ve Sonsuz (A. Orhun Gültekin, Çev.). s. 7-11. İstanbul: Norgunk Yayınları.

Fırat, Tuğçe Naz. (2015). Günümüz Sanatında Gesamtkunstwerk Kavramı. The Art History Journal. Erişim: 17.03.2019. http://thearthistoryjournal.blogspot.com/2015/03/gunumuzde- sanatnda-gesamtkunstwerk.html

Haydaroğlu, Mine. (2011). Bütünsel Yapıt: Gesamtkunstwerk. Sanat Dünyamız, 121, s. 3.

Sözen, M., Uğur T., (2007). Sanat Kavram ve Terimleri Sözlüğü. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Sönmez, Necmi. (11 Aralık 1992). Belleğin Geleceğe Yansıması. Cumhuriyet. Erişim: 06.12.2018. https://core.ac.uk/download/pdf/38318000.pdf.

Sönmez, Necmi. (2011). Gesamtkunstwerk ve Çağdaş Sanat Üzerine Notlar. Sanat Dünyamız, 121, s. 20-25.

Wikipedia. Erişim: 05.12.2018. http://tr.wikipedia.org/wiki/Pilav

Yapi. Erişim: 17.03.2019. http://www.yapi.com.tr/haberler/sarkis_95688.html.

Zabunyan, Elvan. (2010). Ondan Bize Sarkis. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.