BİLBORDLARDA GÖRSEL TASARIM SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Rekabet içerisindeki markalar ve tüketici açısından oluşturduğu avantajlar dikkate alındığında, bilbordlar ev dışı, açık hava veya dış mekan (outdoor) reklamcılığının en etkili mecralarından biri olarak görülmektedir. Ancak, yayınlanmadan önce üzerinde pek düşünülmemiş gibi görünen ilanlar ile aralarında var olan bir ilişkiden bahsetmenin zor olduğu görsel ve tipografik duyuruların estetik kaygıdan uzak bir görsel kirliliği oluşturduğu söylenebilir. Bu nedenle, ele alınması gereken en önemli sorunlardan biri akan trafik içerisinde bilbordlarda yer alan ilanların veya reklamların algılanması açısından okunabilirlik sorunlarıdır. Bu araştırmada Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde, Çankaya ilçesi Çukurambar ile Yaşamkent semtleri hattında bulunan billboard uygulamaları örneklem olarak ele alınacaktır. Hem gözlem ile hem de internet üzerinden görsel veriler elde edilecektir. Makalede reklam panolarının (billboards) farklı tür ve çeşitleri açıklanacak ve son bir-iki ay içerisinde belirlenmiş olan hatta reklam panolarında görülen ve seçilmiş bazı örnekler üzerinden grafik tasarım sorun ve çözüm önerileri tartışılacaktır.

VISUAL DESIGN PROBLEMS AND SOLUTION PROPOSALS ON BILLBOARDS

Billboards are considered to be one of the most effective channels for outdoor advertising, considering the competitive brands and their advantages for the consumer. But, it can be said that visual and typographic announcements, which seem difficult to mention beforehand, and the advertisements that seem to be unthinkable, constitute a visual pollution free of aesthetic concerns. One of the most important problems to be dealt with is the readability problems in terms of the perception of advertisements on billboards in flowing traffic. In this study, the billboard applications in the line of Çukurambar and Yaşamkent districts of Çankaya district within the boundaries of Ankara Metropolitan Municipality will be taken as a sample. Visual data will be obtained both through observation and online. In this article, different types of billboards will be explained and graphic design problems and solution proposals will be discussed through selected examples that have been determined in the last one or two months and even seen in billboards.

___

Arıkan, Abdülgani. (2008). Grafik Tasarımda Görsel Algılama. Konya: Eğitim Kitabevi Yayınları.

Bektaş, Dilek. (1992). Çağdaş Grafik Tasarımın Gelişimi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Demir, Çiğdem. (2001). Günümüz Açık Hava Reklamcılığı ve Bir Tasarım Önerisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Heller, S., Chwast, S. (1988). Graphic Style: From Victorian to Post Modern. USA: Abrams Publishing.

Khoshettekal, Minoo. (2003). Türkiyede Trafik Sorununa Görsel İletişim Önerileri ve Billboard Çalışmaları. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Lupton, E., Phillips, J. C. (2008). Graphic Design; The New Basics. New York: Princeton Architectural Press.

Meggs, Philip B. (1998). A History of Graphic Design. New York: Wiley Publishing.

Pehlivan, Serdar. (2008). Avrupa Birliği Yolunda Türkiyenin Tanıtım Sorunları: Billboard Tasarım Önerileri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Uğur, Elif. (2009). Açıkhava Reklamcılığı I. Ar&Ge / Mart’19, s. 17-19. Erişim: 23.04.2019. http://www.izto.org.tr/portals/0/iztogenel/dokumanlar/acikhava_reklamciligi_i_e_ ugur_26.04.2012%2020-06-08.pdf