SOHBET ÇUKURLARI: 1960’LARDA TASARIM VE BİR SOSYAL DEVRİM ARACI OLARAK MOBİLYA

1960’lar her alanda büyük değişimler yaşandığı bir dönem olarak belirmektedir. Dönemin siyasal ve toplumsal alandaki sistem karşıtı hareketleri çok kısa zamanda başta siyahlar ve göçmenler/azınlıklar olmak üzere kadınlar, eşcinseller, öğrenciler/gençler gibi kitleler tarafından benimsenir. Bu hareketlerin ortaya koyduğu yaklaşımlar zaman içerisinde kendi sanat ve tasarım kültürlerini, kendi müziklerini, edebiyatlarını, sinemalarını, mimarisini, iç mekânlarını ve mobilyalarını oluşturmuşlardır. Tüm bu üretimler değişimin sürekliliğini esas alır ve dönemin özgürlükçü, çoğulcu ve katılımcı toplumsal yaklaşımlarının yansıması olarak ortaya çıkar Bu kapsamda makale, 1960’lardaki siyasal ve toplumsal dönüşümün izlerini sanat ve tasarım alanında anlamaya ve özellikle de bir sosyal devrim aracı olarak görülebilecek dönemin mobilyaları üzerinden örneklendirmeye çalışır.

CONVERSATION PITS: FURNITURE DESIGN AS A SOCIAL REVOLUTIONARY TOOL IN THE 1960’S

The 1960s is considered to be a period of major changes in every field. The anti-systemic movements in the political and communal spheres are soon adopted by the masses, especially by black people and women, immigrants/minorities, homosexuals, students/young people. The struggle for liberation and independence of these identity-based groups points to a period in which these groups create their own art and design culture, their own music, literature, movies, architecture, interior spaces and their furniture in time. All of these creations are based on the continuity of change and they emerge as a reflection of liberal, pluralistic and participatory social approaches. In that respect, this article in general aims to understand the effect of political and social change on art and design in the 1960s; and more particularly tries to focus on the furniture design of this period which can be considered as a social revolutionary tool.

___

Alpkaya, F., Alpkaya, G. (2004). 20. Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.

Antmen, Ahu. (2008). Sanat/Cinsiyet: Sanat Tarihi ve Feminist Eleştiri. İstanbul: İletişim Yayınları.

Aureli, Pier. Vittorio. (2015). Az Yeterlidir. Mimarlık ve Asketizm Üzerine (B. Bilir, Çev.). İstanbul: Lemis.

Bony, Anne. (2004). Furniture and Interiors of the 1960s. Paris: Flammarion.

Charlotte, F., Peter, F. (2000). 60’s Decorative Art: A Source Book. New York: Taschen.

De Beauvoir, Simon. (1993). Kadın ‘İki Cins’: Bağımsızlığa Doğru (B. Onaran, Çev.). İstanbul: Payel.

Garner, Philippe. (2001). Sixties Design. New York: Taschen.

Greene, John. Robert. (2010). America in the Sixties. New York: Syracuse University Press.

Güllüpınar, Fuat. (2013). Yeni Toplumsal Hareketler ve Toplumsal Eleştirileri. Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik. Ankara: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Ojalvo, R., Altınyıldız, N. (2012). Arzu Mimarlığı: Mimarlığı Düşünmek ve Düşlemek. İstanbul: İletişim Yayıncılık.

Sedgwick, Michael. (1990). Cars 50’s & 60’s. Middlesex: Crescent.

Quant, Mary. (2011). Mary Quant Autobiography. London: Headline Publishing Group.

Yaylacı, Filiz. (2012). Yeni Toplumsal Hareketler. B. Kartal ve B. Kümbetoğlu (Ed.). Yeni Toplumsal Hareketler, s. 60-84. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Tan, Pelin. (2003). Kentsel Mekanda Bireysel Özgürlüğün Arayışında Bir Ütopyacı: Yona Friedman. Yapı, 257, s. 34-40.

William, G. Martin. (2009). Toplumsal Hareketler 1750-2005. İstanbul: Versus.