DON THOMPSON'UN "SANAT MEZAT"INI PIERRE BOURDIEU'NUN KAVRAMLARIYLA YENİDEN OKUMAK

Bu çalışma kapsamında, Don Thompson'un "12 Milyon Dolarlık Köpek Balığı: Sanat Mezat; Çağdaş Sanatın ve Müzayede Evlerinin Tuhaf Ekonomisi" isimli kitabında bir toplumsal alan olarak incelediği sanat eserlerinin satıldığı müzayede evlerindeki faillerin özgül konumlarını ve eylemlerini Bourdieu'nun alan, oyun, habitus, sermaye, çıkar ve hayat tarzı kavramları çerçevesinde incelemeye çalışılmıştır. Bu kapsamda müzayede evlerinin, toplumsal sınıflar arasındaki eşitsizlikler üzerine etkileri ve iktidarın toplumsal temellerinin bu kurumlar üzerinde de inşa edilip edilmediği sorgulanmaktadır.Ayrıca araştırmada, müzayede evlerindeki aktörlerin sosyal, kültürel, ekonomik ve sonuçta sembolik sermayelerini nasıl tahvil ettikleri yine Bourdieu'nun kavramlarıyla incelenmeye çalışılmıştır.

REREADING THE DON THOMPSON'S "ART AUCTION" BY PIERRE BOURDIEU'S NOTIONS

In this article, specific places of actors and their practices in the art auctions, which determined as social spaces in the Don Thompson's book, titled The $12 Million Stuffed Shark - The Curious Economics of Contemporary Art, are examined by the Bourdieu's notions which are area (champ), habitus, capital and benefits (illusio). In this context, it is questioned that if inequality among the social classes and social bases of authority are builded in auctions or not. Also in this article, it is examined by Bourdieu's notions that how do actors, in art auctions, exchange their social, cultural, economical and symbolic capitals.

___

Arun, Özgür. (2014). İnce Zevkler Olağan Beğeniler: Çağdaş Türkiye'de Kültürel Eşitsizliğin Yansımaları. Cogito, 3 aylık Düşünce Dergisi, 76, s. 167-191.

Baudrillard, Jean. (2012). Tüketim Toplumu Söylenceleri Yapıları (H. Deliçaylı ve F. Keskin, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Baudrillard, Jean. (2009). Gösterge Ekonomi Politiği Hakkında Bir Eleştiri (O. Adanır, Çev.). İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.

Bourdieu, P., Wacquant, L., (2012). Düşünümsel Bir Antropoloji İçin Cevaplar (N. Ökten, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.

Bourdieu, P., Darbel, A. (2011). Sanat Sevdası (S. Canpolat, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.

Bourdieu, Pierre. (2006). Sanatın Kuralları: Yazınsal Alanın Oluşumu ve Yapısı (N. K. Sevil, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınlar.

Çeğin, G., Göker, E., Arlı, A., Tatlıcan, Ü. (2014). Ocak ve Zanaat Pierre Bourdieu Derlemesi. İstanbul: İletişim Yayınları.

Marx, Karl. (2011). Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı (S. Belli, Çev.). İstanbul: Sol Yayınları.

Özsöz, Cihad. (2015). Bourdieu'nun Temel Kavramlarına Giriş. Academia.edu. Erişim: 02.05.2015. https://www.academia.edu/29865394/PIERRE_BOURDIEUN%C3%9CN_TEMEL_KAVRAMLARINA_G%C4%B0R%C4%B0%C5%9E

Swartz, David. (2011). Kültür ve İktidar, Pierre Bourdieu'nun Sosyolojisi (E. Gen, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.

Thompson, Don. (2011). Sanat Mezat. (R. Akman, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.