Altıncı Sınıf Öğrencilerinin FeTeMM Tabanlı ATBÖ Yaklaşımı Etkinlikleri Hakkındaki Görüşleri

Bu araştırmanın amacı; çok disiplinli yaklaşımların entegrasyonu ile hazırlanan etkinlikler hakkında öğrenci görüşlerini almak ve bu etkinliklerin etkisini incelemektir. Bu amaca ulaşabilmek için Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (FeTeMM) eğitimi entegreli Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme (ATBÖ) yaklaşımı etkinlikleri hakkında görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın yöntemi, nitel yöntemlerden eylem araştırmasıdır. Uygulayıcının geliştirdiği yaklaşım hakkında görüşlerin toplanması ve olumlu olumsuz yönlerinin belirlenmesi bakımından “geliştirci eylem araştırması” kullanılmıştır. Bu yönteme uygun olarak benzeşik (homojen) örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmaya benzer sosyo-ekonomik imkânlara sahip 20 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın verileri tam yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış ve Nvivo paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; FeTeMM entegreli ATBÖ yaklaşımı etkinliklerin ve uygulamaların öğrencilerin konuyu sevmesini, eğlenceli bulmasını ve daha iyi anlamasını sağladığı, bu etkinlikler sırasında öğrencilerin birbirini daha iyi tanıdığı ve sosyalleşmenin arttığı söylenebilir. Öğrencilerin sınıf içinde argüman oluşturulmasında çok disiplinli yaklaşımların entegrasyonunun kullanılabileceği önerilmektedir. 

The opinions of Sixth Grade Students about ABSL Approach Activities Based on STEM

The purpose of this research; taking the opinions of the students about the activities was prepared with the integration of multidisciplinary approaches and examining the effects of these activities.  It was negotiated about the activities of the Argument Based Science Learning (ABSL) approach integrated with Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) training to reach this aim. The research method is a qualitative method of action research. A "developer action research" was used to determine the positive and negative aspects of the gathering of views on the approach the researcher has developed. According to this method, homogeneous sampling method is preferred. 20 students with similar socio-economic facilities participated in the research. The data of the study were collected with a fully structured interview form and analyzed with the Nvivo package program. It can be said that the activities and practices of the STEM-integrated ABSL approach provide students with the feeling of enjoyment, enjoyment and better understanding, and that students become better acquainted with each other and socialized during these events. It is proposed that the integration of multidisciplinary approaches can be used in the creation of students' classroom arguments.

___

  • Akpınar, E., Yıldız, E., Tatar, N., & Ergin, Ö. (2009). Students’ attitu-destowardscienceandtechnology: an investigation of gender, gradelevel, andacademicachievement. Procedia - SocialandBehavioralSciences, 1(1), 2804–2808.
  • Aktepe, V., & Aktepe, L. (2009). Fen ve teknoloji öğretiminde kullanılan öğretim yöntemlerine ilişkin öğrenci görüşleri: Kırşehir BİLSEM örneği. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergi-si,10(1), 69-80.
  • Altınok, H. (2004). Öğretmenlerinin fen öğretimine yönelik tutumlarına ilişkin öğrenci algıları ve öğrencilerin fen bilgisi dersine yönelik tutum ve güdüleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 26, 1-8.
  • Ayas, A., (2015). FeTeMM okuryazarlığı. 2. uluslararası eğitimde yeni trendler konferansı. Bahçeşehir Üniversitesi, 29-30 Mayıs 2015.
  • Aydın, Ö. (2013). Fen ve teknoloji öğretmen adaylarının eğitiminde arguman-tasyonun (tartışma teorisinin) etkililiği. Yayınlanmamış Doktora Te-zi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Bozkurt, E. (2014). Mühendislik tasarım temelli fen eğitiminin fen bilgisi öğ-retmen adaylarının karar verme becerisi, bilimsel süreç becerileri ve sü-rece yönelik algılarına etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Can, Ş., &Dikmentepe, E. (2015). Ortaokul öğrencilerinin fen ve teknoloji dersi ile fen deneylerine yönelik tutumlarının araştırılması (Muğ-la ili örneği). Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Der-gisi, 2(1), 44-58.
  • Carnevale, A.P., Smith, N., &Melton, M. (2011). STEM: Science technology engineering mathematics. Washington: Georgetown University Center on EducationandtheWorkforce.
  • Ceylan, S. (2014). Ortaokul fen bilimleri dersindeki asitler ve bazlar konusunda fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (FeTeMM) yaklaşımı ile öğre-tim tasarımı hazırlanmasına yönelik bir çalışma. Yayınlanmamış Yüksek Lisan Tezi, Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitü-sü, Bursa.
  • Clark, J. (2001). Stimulating collaboration and discussion in online lear-ning environments. Internet andHigherEducation, 4, 119-124. Creswell, J. W. (2013). Nitel araştırma yöntemleri (Çev. Ed.: Bütün, M., & Demir, S. B.). Ankara: Siyasal Yayın Dağıtım.
  • Çevik, M. (2018). Proje tabanlı (pjt) fen, teknoloji, mühendislik ve mate-matik (stem) eğitiminin, meslek lisesi öğrencilerinin akademik başarılarına ve mesleki ilgilerine etkisi. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 8(2), , 281-306.
  • Çorlu, M. S. (2013). Insightsinto STEM educationpraxis: An assessment scheme for cours esyllabi. EducationalSciences: Theory&Practice, 13(4), 1-9.
  • Damar, A., Durmaz, C., & Önder İ. (2018). Ortaokul öğrencilerinin fe-temm uygulamalarına yönelik tutumları ve bu uygulamalara ilişkin görüşleri. Journal of MultidisciplinaryStudies in Education, 1(1), 47-65.
  • Demircioğlu, G., Özmen, H., & Demircioğlu, H. (2004). Bütünleştirici öğrenme kuramına dayalı olarak geliştirilen etkinliklerin uygu-lanmasının etkililiğinin araştırılması. Türk Fen Eğitimi Dergisi, 1(1), 21-35.
  • Demircioğlu, T., & Uçar, S. (2014). Investigation of writtenargumentsa-boutAkkuyuNuclearPowerplant. ElementaryEducation Online, 13(4), 1373-1386.
  • Drew, D. E. (2011). STEM the tide; reforming science, technology, engineering and math education in America. Maryland: Johns Hopkins Univer-sityPress.
  • Dunne, P. E., Hunter, A., McBurney, P., Parsons, S., & Wooldridge, M. (2011). Weightedargumentsystems: Basic definitions, algorithms, andcomplexityresults. Artificial Intelligence, 175, 457–486.
  • Ercan, S. (2014). Fen eğitiminde mühendislik uygulamalarının kullanımı: Ta-sarım temelli fen eğitimi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Erdoğan, M. (2007).Yeni geliştirilen dördüncü ve beşinci sınıf fen ve tek-noloji dersi öğretim programının analizi; nitel bir çalışma.Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(2), 221-254.
  • Fairweather, J. (2008). Linking evidence and promising practices in science, technology, engineering and mathematics (STEM) under graduate edu-cation. Washington: The National Academies Press.
  • Gelici, Ö., & Bilgin, İ. (2011). İşbirlikli öğrenme tekniklerinin tanıtımı ve öğrenci görüşlerinin incelenmesi. Adıyaman Üniversitesi Fen Bilim-leri Dergisi, 1(1), 40-70.
  • Gözüm, A. İ. C., (2015). Okul öncesi, sınıf ve fen bilgisi öğretmenlerinin fen bilimleri öz-yeterliklerine göre sosyo-bilimsel tutum ve bilişsel yapıları-nın belirlenmesi (Kars ili örneği). Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Glesne, C. (2013). Nitel arastırmaya giris (Çev. Ed.: Ersoy, A., &Yalçınoglu, P.). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Gülen, S. (2016). Fen-Teknoloji-Mühendislik ve Matematik Disiplinlerine Da-yalı Argümantasyon Destekli Fen Öğrenme Yaklaşımının Öğrencilerin Öğrenme Ürünlerine Etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ondo-kuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Gülhan, F., & Şahin, F. (2016). Fen-teknoloji-mühendislik-matematik entegrasyonunun (STEM) 5. sınıf öğrencilerinin bu alanlarla ilgili algı ve tutumlarına etkisi. International Journal of Human Scien-ces, 602-620. doi:10.14687/ijhs.v13i1.3447
  • Hasançebi, F. (2014). Argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımının (ATBÖ) öğrencilerin fen başarıları, argüman oluşturma becerileri ve bi-reysel gelişimleri üzerine etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ata-türk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • İnce Aka, E., & Sarıkaya, M. (2015). Fen bilgisi öğrencilerinin probleme dayalı öğrenme yöntemine yönelik tutum düzeyleri ve görüşleri. E-Kafkas Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2(3), 25-33.
  • Jiménez-Aleixandre, M. P., ve Erduran, S. (2007). Argumentation in scien-ceeducation: An overview. (3-4) [Elektronik Sürüm]: SpringerScien-ce + Business Media B.V.
  • Brown. J.C., &Crippen., K. J. (2016) Designing for culturally responsive science education through Professional development, Internatio-nal Journal of Science Education, 38(3), 470-492, DOI: 10.1080/09500693.2015.1136756
  • Karaca, M., Bektaş, O., & Öner Armağan, F. (2015). 8. sınıf öğrencilerinin merkezi sınavlarda sorulmayan fen bilimleri konularına yönelik görüşleri. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 35(1), 63-86.
  • Kılıç, M.S., ve Aydın, A. (2018). Öğretmenlerin fen bilimleri dersi kap-samında laboratuvar uygulamaları hakkındaki görüşlerinin plan-lanmış davranış teorisi yardımıyla incelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 26(1), 241-246. doi:10.24106/kefdergi.378575
  • Lüle Mert, E. (2014) Türkçenin eğitimi ve öğretiminde dört temel dil be-cerisinin geliştirilmesi sürecinde kullanılabilecek etkinlik örnek-leri. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2(1), 23-48.
  • Merriam, S. B. (2013). Nitel araştırma desen ve uygulama için bir rehber (Çev. Ed.: Turan, S.). Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Milli Eğitim Bakanlığı -MEB- (2016). STEM eğitimi raporu. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınlar.
  • Okumuş, S. ve Doymuş, K. (2018). İyi bir eğitim ortamı için yedi ilkenin işbirlikli öğrenme ve modellerle birlikte uygulanmasının 6. sınıf öğrencilerinin fen başarısına etkisi, Bayburt Eğitim Fakültesi Dergi-si, 13(25), 203-238.
  • Olkun, S., &Altun, A. (2003). İlköğretim öğrencilerinin bilgisayar dene-yimleri ile uzamsal düşünme ve geometri başarıları arasındaki ilişki. TheTurkish Online Journal of EducationalTechnology, 2(4), 86-91.
  • Öztürk, A. (2013). Sosyo-bilimsel konularla argümantasyon becerisi ve insan haklarına karşı tutum geliştirmeye yönelik bir eylem araştırması. Ya-yınlanmamış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilim-ler Enstitüsü, Adana.
  • Safari, M., Yazdanpanah, B., Ghafarian, H. R., &Yazdanpanah, S. (2006). Comparing the effect of lecture and discussion methods on stu-dents` learning and satisfaction. Iranian Journal of Medical Educa-tion, 6(1), 59-64.
  • Savery, J. R. (2015). Overview of problem-based learning: Definitions and distinctions. Indiana: PurdueUniversityPress.
  • Scheuer, O., Loll, F., Pinkwart, N., &Mclaren, B. M. (2010). Computer-supportedargumentation: A review of thestate of the art. Interna-tional Journal of Computer-SupportedCollaborative Learning,5(1), 43-102.
  • Simon, S., Erduran, S., &Osborne, J. (2006). Learning to teach argumenta-tion: research and development in the science classroom. Interna-tional Journal of ScienceEducation, 28(2–3), 235–260.
  • Toulmin, S.(1958). Theuses of argument. Cambridge: Cambridge Univer-sityPress.
  • Ulu, C., & Bayram, H. (2015). Argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımına dayalı laboratuvar etkinliklerinin 7. sınıf öğrencile-rinin kavram öğrenmelerine etkisi: Yaşamımızdaki elektrik üni-tesi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 37(1), 63-77.
  • Uluay, G. (2012). İlköğretim 7. sınıf fen ve teknoloji dersi kuvvet ve hareket konusunun öğretiminde bilimsel tartışma (argümantasyon) odaklı öğre-tim yönteminin öğrenci başarısına etkisinin incelenmesi. Yayınlan-mamış Yüksek Lisan Tezi, Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kastamonu.
  • Uzun, S., Bütüner, S. Ö., & Yiğit, N. (2010). 1999-2007 TIMSS fen bilimleri ve matematik sonuçlarının karşılaştırılması: Sınavda en başarılı ilk beş ülke-Türkiye örneği. İlköğretim Online, 9(3), 1174-1188.
  • Ünal, G., & Ergin, Ö. (2006). Buluş yoluyla fen öğretiminin öğrencilerin akademik başarılarına, öğrenme yaklaşımlarına ve tutumlarına etkisi. Türk Fen Eğitimi Dergisi, 3(1), 36-53.
  • vanBruggen, J. M., Kirschner, P. A., &Jochems, W. (2002). Externalrepre-sentation of argumentation in CSCL andthemanagement of cog-nitiveload. Learning andInstruction, 12(1), 121-138.
  • Yamak, H. Bulut, N., & Dündar S. (2014). 5. sınıf öğrencilerinin bilimsel süreç becerileri ile fene karşı tutumlarına FeTeMM etkinliklerinin etkisi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi,34(2), 249-265.
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemle-ri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Yıldız, M. (2018). İlkokul 4. sınıf fen bilimleri dersinde yansıtıcı öğretim ile desteklenmiş basamaklı öğretimin akademik başarıya ve tutuma etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tazi, Bartın Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bartın.